Török puccs: legalább hatvan halott!

MTI-frisss.hu - Fotó: hirzaj.hu • 2016. július 16., szombat •
Áldozatok mellett 150 sebesült van, és több mint 330 embert vettek eddig őrizetbe. Szombat hajnalban a török elnök azt nyilatkozta, hogy a vezetés meghiúsította a puccskísérletet.
Török puccs: legalább hatvan halott!

A péntek éjszakai történésekről ITT már olvashattak, az alábbiakban a hajnali eseményeket és az előzményeket foglaljuk össze.

Az isztambuli repülőtéren Erdogan először jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy a török hadsereg egy része péntek este megpróbálta átvenni a hatalmat, és összecsapásokat vívott a rendőrséggel. Szombat hajnalban ugyanakkor egy magas rangú tisztségviselő azt közölte: a puccsisták folytatják a török parlament ellen a levegőből indított támadásokat.

A puccsisták harckocsijait bombázta a török hadsereg, lelőttek egy helikoptert is

A török elnökség bejelentése szerint a hadsereg F-16-os vadászgépei csapásokat mértek a puccsisták tankjaira az elnöki palota körül Ankarában. Lelőtték a lázadók egy helikopterét is a TURKSAT televíziós cég fölött.

Rendkívüli tanácskozásra hívták össze szombatra a parlamentet

Rendkívüli tanácskozásra hívta össze szombatra Binali Yildirim török miniszterelnök a parlament összes képviselőjét, miután a török hadsereg egy része előző este megpróbálta magához ragadni a hatalmat. Ismail Kahraman parlamenti elnök közölte: bombatalálat érte a parlament épületét, aminek következtében több rendőr megsebesült. Emberéletet nem követelt a légicsapás, és valamennyi képviselő menedékre lelt az épületben.

Lezárták a Boszporuszt a tartályhajók előtt

Biztonsági megfontolásokból a tengerészeti hatóságok lezárták a törökországi Boszporusz tengerszorost a tartályhajó-forgalom elől szombatra – közölte a Gulf Agency Company (GAC) hajózási ügynökség. Egyes teherhajók azonban továbbra is igénybe vehetik a Fekete-tengert a Földközi-tengerrel összekötő, kulcsfontosságú vízi útvonalat. A tengerszorost azt követően zárták le a tartályhajók elől, hogy a török hadsereg egy része péntek este megkísérelte átvenni a hatalmat. Ez a rendőrséggel vívott összecsapásokba torkollott, Ankarában és Isztambulban több tucatnyian haltak meg. A kormányerők szombat reggelre sem tudták teljesen ellenőrzésük alá vonni a helyzetet.

Még nincs vége?

A puccsista katonák tovább folytatják a török parlament ellen a levegőből indított támadásokat – közölte szombat hajnalban egy magas rangú tisztségviselő. Elmondta azt is, hogy a zendülőket figyelmeztették, ha továbbra is megkísérlik a légierő gépeit bevetni, akkor a hadsereg lelövi e gépeket. A tisztségviselő hozzátette, hogy a 42 ankarai halálos áldozat mellett a hatalomátvételi kísérlet Isztambulban is emberéleteket követelt.

Több mint 40 halott

Legalább 42 ember vesztette életét Ankarában a török hadsereg egy részének a hatalom átvételére tett kísérlete közben indított támadásaiban – közölte a török főváros főügyészsége az NTV televíziónak nyilatkozva. Őrizetbe vettek tizenhárom katonát, akik a puccskísérlet alatt megpróbáltak behatolni az elnöki palotába. A hatalomátvételi kísérletnek Isztambulban is vannak halálos áldozatai.

Felszálltak a török légierő gépei

Felszálltak a török légierő harci gépei, hogy megsemmisítsék a lázadók kezén lévő repülőket és helikoptereket – jelentette be Binali Yildirim miniszterelnök. Arról is beszélt, hogy a felkelők Ankarában és Isztambulban továbbra is tüzelnek a levegőből. A kormányfő a CNN Türk tévécsatornának elmondta, hogy a puccskísérlettel összefüggésben eddig több mint 130 embert vettek őrizetbe.

Harckocsik a parlament körül

Harckocsik vették körül a török parlament épületét, majd bombatámadás érte az épületet, több civil megsérült. Az isztambuli Atatürk repülőtéren is lövések dördültek – egyes jelentések szerint ott is tankok nyitottak tüzet. Más források viszont arról számolnak be, hogy katonai helikopterekről kezdtek lövöldözni. Ankarában a rendőrség épületét bombázták le, hírügynökségi források szerint 17 rendőr halt meg. Az éjszaka folyamán egy, a puccsistákhoz tartozó helikoptert is lelőttek – közölte a török hírtelevízió.

Senki nem halt meg a parlamentben

Egyetlen képviselőnek sem esett baja a török parlamentet ért bombatámadásban, de néhány rendőr megsebesült – közölte Ismail Kahraman parlamenti elnök. Binali Yildirim miniszterelnök korábban azt mondta, hogy a támadásnak halálos áldozatai és sebesültjei is vannak. A parlamenti elnök most arról számolt be, hogy a találat a látogatóközpontot érte, miközben a képviselők egy biztonságos helyiségben tartózkodtak. Halálos áldozata pedig nem volt a támadásnak – tette hozzá.

Az EU is megszólalt

Az Európai Unió arra szólított fel a törökországi puccskísérletben érintetteket, hogy mielőbb térjenek vissza az alkotmányos rendhez. A 28 tagállam nevében Ulánbátorban kiadott nyilatkozatában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság vezetője és Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő leszögezte, hogy az EU a demokratikusan megválasztott török kormányt és a jogállamiságot támogatja.

30 török katona letette a fegyvert

Szemtanúk szerint csaknem 30 török katona letette a fegyvert az isztambuli Taksim téren azok közül, akik előzőleg a hadsereg egy részével megkísérelték átvenni a hatalmat az országban. A katonák átadták fegyvereiket az őket körbevevő fegyveres rendőröknek. Közben a CNN Türk magántelevízió beszüntette adását, a puccsisták foglalták el az épületet, és összecsaptak az Erdogán-párti civilekkel.

Ellenzéki pártok is elítélték

Két török ellenzéki párt is elítélte a törökországi államcsínykísérletet. A Köztársasági Néppárt elnöke közleményében megállapította: “Ez az ország már sokat szenvedett a katonai puccsok miatt. Nincs szükségünk arra, hogy ezek a problémák megismétlődjenek. A pártvezető hangsúlyozta, a jövőben is védelmezni akarja a török köztársaságot és a demokráciát. A Nemzeti Mozgalom Pártja elnevezésű nacionalista ellenzéki párt vezetője arról biztosította a kormányfőt, hogy pártja is támogatja a demokráciát és a nép szabad akaratát.

Külügy: a magyarok ne menjenek az utcára

Menczer Tamás a külgazdasági és külügyminiszter szóvivője az M1-nek azt mondta: 143 Törökországban lévő magyar regisztrált konzuli szolgálat honlapján. Mindenkitől azt kérik, hogy maradjanak a szállásukon, ne menjenek ki az utcára. A Törökországba készülő magyaroktól azt kérik, ha tehetik halasszák későbbre útjukat.

A világ vezető politikusai is reagáltak

Barack Obama amerikai elnök a demokratikusan megválasztott török kormány támogatására szólít fel mindenkit – közölte a washingtoni Fehér Ház. Angela Merkel német kancellár tette közzé Twitter oldalán azt írta: Törökországban tiszteletben kell tartani a demokratikus rendet és mindent el kell követni az emberéletek megóvása érdekében. Szergej Lavrov orosz külügyminszter az alkotmányos keretek megtartását és a vérontás elkerülését sürgette. Brit kollégája Boris Johnson Twitteren fejezte ki mély aggodalmát a török “krízis” miatt és egyben azt tanácsolta állampolgárainak, hogy egyelőre kerüljék a nyilvános helyeket Törökországban.

Szakértők: korai bármit is mondani

Még korai bármit biztosra venni, nem tudni, hogy sikeres-e a puccs – vélik a szakértők. Egeresi Zoltán Törökország-szakértő az M1-en kifejtette, hogy az elmúlt időszakban több jelenség is gyengítette az államot és vezetését; példaként említette a számos terrortámadást Törökország területén, valamint azt a feszültséget, amit Recep Tagip Erdogan elnök hatalmának koncentrációja okozott a hadsereg erejének gyengítése révén. Karas Dávid, Isztambulban élő politológus meglepetésnek nevezte az eseményeket, és megerősítette, hogy fegyverropogást hallani a városban. Földi László biztonságpolitikai szakértő azt emelte ki: a helyzetet bonyolítja, hogy Törökország a NATO tagja, és az Egyesült Államokkal együtt a katonai szövetség erejének 90 százalékát adja.

közösség

további frisss

lap tetejére