Tök jó sütőtökös szezonális finomságok

Szerző: Nemes Judit • 2015. október 01., csütörtök •
Most már nemcsak a naptár, az idő is jelzi, itt az ősz. Egy hűvös estén, hétvégén jól eshet egy évszakhoz illő finomság. Az őszi, sütőtökös italokról már írtunk, most jöjjenek az ételek. Összegyűjtöttünk párat, próbálja ki mindegyiket!
Tök jó sütőtökös szezonális finomságok

A múltkori tökös italok után most tökös recepteket mutatunk.

Sütőtökös bundáskenyér - a régi kedvenc, kicsit újragondolva.

Hozzávalók öt személyre:

10 szelet kenyér

3 db tojás

125 ml tej

1 ek vaj

20 dkg sütőtök püré

1 csipet fahéj, szerecsendió, gyömbér és szegfűszeg

Elkészítés

Nem bonyolultabb, mint a hagyományos bundáskenyéré, ennél a verziónál is verjük fel a tojásokat tejjel. A fűszereket keverjük el a pürével, majd az egészet keverjük bele a tojásos-tejes keverékbe. Ezután hevítsük fel közepes lángon a serpenyőt, olvasszuk fel benne a vajat és süssük ki a tojásos masszában megforgatott kenyereket.

Tálalási javaslat: csorgathatunk rá mézet és almával kínálhatjuk.

Sütőtökkrémleves, baconnel, tökmaggal - izgalmas verziója a sokak által kedvelt krémlevesnek.

Hozzávalók:

1/2 kg sütőtök

10 dkg burgonya

2 közepes fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

80 g szeletelt bacon

2 evőkanál napraforgó olaj

0,5 dl félszáraz vagy száraz fehérbor

1,5 dl főzőtejszín

3 evőkanál tökmag

2 darab leveskocka

1 l forróvíz

só, bors, szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés:

Hámozzuk meg a sütőtököt, majd kockázzuk fel, tegyünk ugyanígy a  burgonyával is. Tisztítsuk meg a vöröshagymát és vágjuk karikákra, majd a fokhagymát is tisztítsuk meg és reszeljük le. Ezt követően a szalonnát vágjuk vékony csíkokra. Majd forrósítsuk meg az olajat, pirítsuk meg benne egyszerre a bacont és a vöröshagymát, majd szedjük ki egy tálra. Ezután dobjuk a sütőtököt, burgonyát és az átnyomott fokhagymát az olajra, öntsük bele a bort és pirítsuk nagyjából 2 percig. Ha ezzel végeztünk, öntsük fel a forró vízzel, tegyük bele a leveskockát és főzzük puhára. Közben egy serpenyőben pirítsuk meg a tökmagot, olaj nélkül. A levest, miután megpuhultak a zöldségek, pürésítsük botmixerrel, adjuk hozzá a tejszínt, majd forraljuk fel ismét. Ízesítsük sóval, borssal és, aki szereti, szerecsendiót is tehet bele. A pirított baconos-hagymás keveréket pedig a tálaláskor a tetejére szórjuk a tökmaggal együtt.

Csirkenyárs, sütőtökkel

Bár vége van a szabadtéri sütögetés időszakának, akik szeretik a grill-ételeket sem maradnak finom étel nélkül.

Hozzávalók:

A nyárshoz:

1 db csirkemell filé, felkockázva

20 dkg sütőtök, felkockázva

A páchoz:

2 dkg sűrített paradicsom

2 evőkanál méz

2 teáskanál szójaszósz

1 evőkanál friss rozmaring

só, bors, chili ízlés szerint

Elkészítés

Kezdjük a páccal: keverjük össze egy tálban a hozzávalókat, és tegyük bele a felkockázott csirkemellet, majd fedjük be műanyag fóliával az edényt és legalább egy órára tegyük hűtőbe. Ezután csepegtessük le kicsit a húst és húzzuk nyársra felváltva a sütőtök-kockákkal. A megmaradt páclével pedig kenjük be az egészet. Majd a sütőrácson két rétegben elhelyezett alufóliára tesszük a nyársakat (a rács alá érdemes tepsit tenni, hogy a csepegő levet felfogja), és 180-200 fokos sütőben körülbelül negyed óráig sütjük. Közben megforgatjuk a nyársakat és megkenjük a páccal, kétszer-háromszor.

közösség

további frisss

lap tetejére