Toboroz a honvédség!

[x]- Fotó: Hornyák Emőke és Kiséri-Nagy Ferenc • 2016. november 30., szerda •
Fontos a katonai pálya népszerűsítése, a Magyar Honvédség létszám-utánpótlásának biztosítása, ezért folyamatosan toborozzák a katonákat. A katonai pálya nemcsak munka, hanem hivatás és életpálya is egyszerre.
Toboroz a honvédség!

Kiszámítható biztos jövő, megalapozott életpálya, változatos, kalandos élet, havi, rendszeres illetmény, ingyenes katona-egészségügyi ellátás, kedvezményes üdülési lehetőség, sport- és kulturális szolgáltatások, kedvezményes étkeztetés, utazási költségtérítés és családalapítási támogatás - a többi között ezeket biztosítja a Magyar Honvédség azoknak, akik szerződéses katonaként képzelik el jövőjüket. 

Erről beszélgettünk Ferge László őrnaggyal, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság szombathelyi toborzó és érdekvédelmi irodavezetőjével.    

Őrnagy Úr! Kinek érdemes ma katonának jelentkezni?

Azoknak érdemes katonai egyenruhába bújni, akik elég elhivatottságot éreznek a katonai szolgálat iránt. A Magyar Honvédségnél szolgálni ma már megtiszteltetés és büszkeség.

A Hadkiegészítő Parancsnokságnak és a szombathelyi irodának mi a kiemelt feladata? 
Elsődlegesen a toborzás, a katonai pálya népszerűsítése, illetve a Magyar Honvédség létszám-utánpótlásának biztosítása érdekében dolgozunk. Egyrészt a szerződéses katonai, másrészt az önkéntes tartalékos katonai szolgálat felé orientáljuk a jelentkezőket, ezek népszerűsítése a cél. 18 éves kortól a nyugdíjkorhatárig várjuk azokat, akik kedvet éreznek hozzá, illetve, akik szeretnék kipróbálni magukat. A szombathelyi Deák Ferenc utcai irodánkon lehet jelentkezni, itt személyesen tájékoztatunk mindenkit arról, ami a legközelebb áll az előzetes elképzelésekhez.

Milyen területre várják a jelentkezőket? 
Elsősorban lövész, katonai rendész, díszelgő, illetve – ,,C” kategóriás gépjárművezetői-engedély megléte esetén – gépjárművezetői munkakörbe, de a legbátrabbak akár ejtőernyős vagy búvár beosztásokba is beadhatják pályázatukat. 

Képezhetik is magukat a leendő katonák?
Természetesen igen, de kamatoztathatják a korábban megszerzett civil képességeiket is, mint például a gépjárművezető, jogász, vagy éppen az egészségügyi szakember. Persze a szerződéses katonai szolgálat időtartama alatt új ismereteket és szakképzettségeket is szerezhetnek.

Mi a különbség a szerződéses és az önkéntes szolgálat között?
A szerződéses katonai szolgálat állandó szolgálat-ellátást feltételez, míg az önkéntes tartalékos katonai szolgálat időszakos, kifejezetten feladatra orientált katonai szolgálat-teljesítési forma. 

Milyen illetményre számíthatnak a leendő szerződéses katonák?
A honvédelmi tárca által bevezetett illetményemelés több jövedelmet, biztosabb anyagi hátteret, tervezhető életpályát, nagyobb megbecsülést és méltó megélhetést jelent a katonák számára. A katonák 2015 júliusától átlagosan 30%, majd 2019 januárjáig évenként 5-5%, összességében átlagosan 50%-os illetményfejlesztést kapnak. A szerződéses katona havonta fizetésként illetményre jogosult. A közkatona kezdő illetménye az első évben bruttó 180 ezer forint, az őrvezetői rendfokozatban ez az összeg már bruttó 190 ezer, tizedes esetében bruttó 200 ezer, míg szakaszvezetőnél ez az összeg bruttó 220 ezer forint. Amennyiben érettségivel vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezik a jelentkező, akkor pedig bruttó 220 000 forint a kezdő illetmény. A szerződéses katonának 3 illetve 5 évet kell aláírni.

Kiemelt illetményt is kaphat a szerződéses katona? Igen, mivel külföldön is kipróbálhatják magukat, itt már kiemelt illetményt is kaphatnak.   

Az illetmény mellett az egészség is fontos…
Valóban, a honvédségnél rendszeres ingyenes egészségügyi szűrésekkel kiemelt figyelmet fordítanak a katonák egészségügyi állapotára. 

Őrnagy Úr, térjünk most át az önkéntes tartalékos rendszerre! Milyenek a 2011 óta működő rendszer eddigi tapasztalatai?
Tartalék nélkül nincs haderő, ezért az Önkéntes Tartalékos Rendszerbe (ÖTR) történő befektetés a biztonságunkba való befektetés egyben. A rendszer fejlesztésével a honvédség képessé válik arra, hogy a változó körülményekhez gyorsan alkalmazkodva hatékonyan és alacsonyabb ráfordítás mellett bővítse képességeit. A honvédség csak akkor lehet képes alapfeladatai maradéktalan ellátására, ha a meglévő hivatásos és szerződéses állomány mellett folyamatosan rendelkezésre állnak az önkéntes tartalékosok, akik szükség esetén időlegesen kiegészítik a meglévő erők képességeit. 
Az ÖTR által a katonaság újra nyitott, sokak által átélhető társadalmi intézménnyé válhat. Jól összeilleszthető a munkával, a tanulással, a családi elfoglaltsággal. Míg 2012-ben szinte csak az egykori hivatásos és rendvédelmi dolgozók csatlakoztak a rendszerhez, addig ma már a civil életből csatlakozottak aránya 18 %-os. Itt a legfőbb cél, hogy az 5500 fős tartalékos létszámot 8000-re emelje a Magyar Honvédség.

Mikor jöhet létre a tartalékos szolgálatra jelentkezőkkel a megállapodás?
Az önkéntes tartalékos szolgálatra jelentkezők esetében 8 hónapos határozott idejű szerződés után jöhet a határozatlan idejű megállapodás. A jelentkezés feltételei között kell megemlíteni a betöltött 18 életévet, a magyar állampolgárságot, a bejelentett belföldi lakóhelyet, a legalább 8 általános iskolai végzettséget és a büntetlen előéletet. 

Mi vár az önkéntes jelentkezőkre?
A jelentkezők a sikeres egészségügyi, pszichológiai és fizikai alkalmassági vizsgálatot követően 10 vagy 25 napos (katonai előképzettségük függvényében) önkéntes tartalékos kiképzésen vesznek részt. A Magyar Honvédség a katonának rendelkezésre állási díjat fizet, a szolgálat ideje alatt illetményt kap, jogosulttá válik a honvédségi szociális és egészségügyi ellátórendszer igénybevételére. A honvédség a kiesett munkáért kompenzálja a munkáltatót. A tényleges szolgálat ideje 3 évente legfeljebb 6 hónap, mely az érintett beleegyezésével meghosszabbítható. 

Szerződéses és tartalékos katonának jelentkezni az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságon, 1134 Budapest, Dózsa György út 51. szám alatt, vagy e-mail-ben a kiknyp@hm.gov.hu címen és a www.hedkiegeszites.hu weboldalon letölthető jelentkezési lapon és persze a már fentebb említett szombathelyi, Deák Ferenc utcai katonai igazgatási és érdekvédelmi irodán lehet. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére