Több, mint 80 halott a franciaországi újabb terrortámadásban

frisss.hu, mti.hu • 2016. július 15., péntek •
Nizzában egy teherautó hajtott a százezres tömegbe.
Több, mint 80 halott a franciaországi újabb terrortámadásban

A francia nemzeti ünnepen, a Bastille napon az éjféli tűzijáték miatt gyűlt össze százezres tömeg a dél-franciaországi Nizzában. Egy hat tonnás teherautó nagy sebességgel a tömegbe hajtott, majd két kilométeren keresztül cikk-cakkban haladva halálra gázolt több, mint 80 embert. Szemtanúk elmondása szerint a férfi vezetés közben lőtt is a tömegre. A francia hatóságok végül lelőtték a sofőrt, csak így tudták megállítani az ámokfutást. 

A gyilkos teherautó

A Külgazdasági és Külügyminisztérium egy sérült magyar nőről tud a nizzai tömeges gázolással összefüggésben - közölte Menczer Tamás, a tárca szóvivője péntekre virradó éjszaka az M1 aktuális csatornán.

A szóvivő elmondta, hogy a francia hatóságoktól egyelőre nem kaptak hivatalos tájékoztatást magyar érintettekről.
A sérült nő telefonon hívta fel székesfehérvári édesanyját, akinek azt mondta, megsérült, a szállásán várja a segítséget.
Menczer Tamás tájékoztatása szerint a külképviselet mindenkit próbál elérni, akiről tudja, hogy Franciaországban van, hogy megkérdezze, miben tud segíteni, illetve az érintettek hol és hogy vannak. Emellett a 00 33 683 254 362-es ügyeleti telefonszámon várják a kérdéseket, bejelentéseket.

A magyar kormány legmélyebb részvétét és együttérzését fejezte ki Franciaország népének és kormányának a nizzai terrortámadás miatt a kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Kovács Zoltán hozzáfűzte: követik az eseményeket, és minden fórumon tájékoztatást adnak "erről a borzalmas, barbár cselekedetről és következményeiről".
Nyolcvannégy halottja, tizennyolc, válságos állapotban lévő és ötven könnyebb sebesültje van a csütörtök esti nizzai terrortámadásnak. Egy 31 éves, tunéziai származású nizzai férfi teherautójával belehajtott a francia nemzeti ünnepre összegyűlt tömegbe - közölte pénteken a francia belügyminisztérium. A támadó menet közben pisztolyából lövéseket adott le. A rendőrök megölték az ámokfutót.

Barack Obama amerikai elnök terrorcselekménynek minősítette a több mint 70 emberéletet követelő nizzai tömeges gázolást csütörtök esti közleményében. 

"Szolidaritásunkkal és partnerségünkkel legrégebbi szövetségesünk, Franciaország mellett állunk" 

Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje a merénylet hírére reagálva bejelentette, hogy elhalasztja az alelnökjelölt megnevezését. 

 A hivatalos látogatáson Chilében tartózkodó Joachim Gauck hivatala útján tudatta, hogy Francois Hollande francia elnöknek részvétnyilvánító táviratot küldött. "Egy támadás Franciaország ellen az egész szabad világ elleni támadás" - hangsúlyozta a német szövetségi elnök.

Kifejezte részvétét az áldozatok hozzátartozóinak Angela Merkel kancellár is, aki a mongóliai Ulánbátorban, az Ázsia-Európa csúcstalálkozó (ASEM) helyszínén német hírportálok beszámolói szerint újságíróknak nyilatkozva kiemelte, hogy "Németország kiáll Franciaország mellett a terrorizmus ellen folytatott harcban".
   

közösség

további frisss

lap tetejére