Tizenkét milliárd forint a szombathelyi sportra

SzR-HCs • 2015. január 29., csütörtök •
Az utóbbi néhány évtized sportberuházásai kerültek olyan stádiumba, illetve szemmel látható közelségbe, melyek a szombathelyi sportolók, sportbarátok és szurkolók megelégedését szolgálják hamarosan. A Haladás sportkomplexumra 9,6 milliárd forintot, az Illés Akadémia fejlesztésére pedig 2,5 milliárd forintot fordíthatunk kormányzati forrásból. Olyan teljesítményt nyújtottak a szombathelyiek, ami miatt megérdemeljük ezt az új és minden bizonnyal impozáns stadiont. Az Illés Akadémia bővítése a labdarúgás utánpótlás nevelését szolgálja, s ezzel országos színvonalúvá válik a szombathelyi akadémia - ezt Puskás Tivadar polgármester nyilatkozta azon a január 29-i sajtótájékoztatón, melyet a közgyűlési döntés után tartottak a Városházán.
Tizenkét milliárd forint a szombathelyi sportra

Vígh László miniszteri biztos kiemelte: nyár elején készen leszünk a kiviteli tervekkel, 12-13 hónap kiviteli időszakkal lehet számolni. Nagyon egyedi épület lesz, mely nagyon szépen illeszkedik majd a város központjához. A beltartalom, a belbecs is nagyon fontos, két kézilabdapálya méretű edzőcsarnok kapcsolódik a belsőhöz, az egyikhez 500 fős lelátó is tartozik majd, de az ökölvívóknak és a birkózóknak is lesz impozáns helye az edzésekhez, emellett futófolyosó is lesz, a nemzetközi előírások miatt teljes lefedettséggel működik majd a stadion. Sajtóterem, wifi, diagnosztika, rehabilitáció, de az öltözőrendszer is lehetővé teszi, hogy egymást követő két meccset is lehessen játszani, vagyis négy csapat is használhatja egyazon időben a stadiont, illetve az öltőzőket.

Illés Akadémia fejlesztésére 2,5 milliárd forint jut. A pályarendszer korszerűsítése magában foglalja a megvilágított egy-egy műfüves és normál pályát, emellett még 2 pályát alakítunk ki, de lesz kapuspálya, 57 db 2 ágyas szoba, 2 nevelői szoba, 4 oktató szoba, kiscsoportos foglalkozásra is alkalmas terem, valamint 10 öltöző a különböző korosztályoknak megfeleltetve, komoly diagnosztikai és rehabilitációs rész, orvosi felügyelet, edzői pihenő, és persze kiegészítő létesítményként a raktárak - tette hozzá a miniszteri biztos.

Azt ütemezésről elhangzott, hogy nyár elején lesz kész a kiviteli terv, majd 4-5 hónap jut a közbeszerzésre, és közel egy év múlva, 2016 végére ezt is átadjuk. 

Szombathely csütörtöki közgyűlésén elmondták, legkésőbb 2016. év végére átadják a labdarúgó NB I-ben szereplő Haladás új stadionját, amely minimum 8000 férőhelyes lesz. Az új arénában lesz többek között klubmúzeum, büfék, szurkolói bolt, Sky-boxok, VIP- és médiaszektor, a csapatoknak bemelegítőterem. Az UEFA IV-es előírásainak felel meg a stadion, ami azt jelenti, hogy minimum 8000 férőhelyes, de könnyen lehet, 9-10 ezer fő befogadóképességű lesz, emellett 500 fős sportcsarnok is épül a stadion mellett.

A sajtóeseményen Koczka Tibor, Szombathely Megyei Jogú Város alpolgármestere, Szondy Szilvia, a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője és a tervezést végző mérnökök is részt vettek.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére