Tiszta szívvel

Szita Róbert - Fotó: Benkő Sándor, librarius.hu és youtube.com • 2017. január 14., szombat •
Megnéztük, majd beszélgettünk Till Attila Oscar-díjra nevezett filmjéről. A reformáció évének első szombathelyi programján jártunk.
Tiszta szívvel

 

Az Agora Savaria Filmszínház és a Szombathelyi Református Egyházközség által szervezett filmvetítés vendége a református gyökerekkel rendelkező Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke volt, de a mozi széksoraiban tekintette meg a 101 perces alkotást Puskás Tivadar polgármester is.  

Az akció-vígjáték egy kerekesszékes bandáról szólt. A történetben két mozgássérült fiatal közeli barátságot kötött egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal, így a maffia szolgálatába álltak. Sok vesztenivalójuk nem volt a szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött mindennapok kihívásait. Ezentúl még azt is átélhetjük, hogyan bocsát meg az apjának egy elhagyott fiú. 


A film megtekintése után megtudtuk, hogy a néhány százfős református közösség célja, hogy ismert személyiségek által tegyék még ismertebbé a világról kialakult gondolkodásukat. Németh Zsolt választotta ezt a filmet, ő is először látta a kairói filmfesztiválon díjat nyert alkotást, melyben Thuróczy Szabolcs, a mozgássérült Fenyvesi Zoltán, de Fekete Ádám és Balsai Móni is kiválót alakított.  
A film után Jakab Bálint Mihály református lelkész beszélgetett Németh Zsolttal, aki negyedmagával egyetemben a jelenlegi parlament ,,legrégebbi” tagja.   


Miért ez a film? Első reakciók?
Szerintem bűn, amit most teszünk, mert túl gyors egyből a film után beszélgetni. Ilyen feszültséggel, izgalommal nagyon régen néztem filmet. Az olvasott kritikák csigázták fel az érdeklődésemet. Direkt nem néztem meg előre a filmet, hogy együtt dolgozhassam fel a szombathelyiekkel. Egy fantasztikus világot rajzolt elénk a film, és még mennyi hasonlóan izgalmas, sajátos világ létezhet?! Mi, a Fidesz tagjai, vezetői sokat beszélünk kisebbségi kérdésekről, és most is azt láttuk, hogy teljes univerzum a mozgássérültek élete. Zoli édesanyjának terhét hihetetlenül jól végigvitte a film – fogalmazott Németh Zsolt, akinek édesapja, Németh Géza nagytiszteletű református lelkészként házi gyülekezetet hozott létre a fővárosi Thököly út 44. szám alatt. Itt pedig esténként megnyílt a kapu az ellenzékiek, a művészek és a mozgássérültek előtt is, ők pedig jöttek, majd mentek. Ekkor kóstoltam bele az ő világuk sajátosságaiba. Biztosan megnézem még egyszer ezt a filmet, mely a Saul fia után újra méltó magyar Oscar-jelölés volt - fogalmazott a sokat tapasztalt politikus. 

Párhuzamos társadalmakat láttunk a filmben?
A brutalitás, a bestialitás végigmegy a filmen, bármilyen is az ember, ép vagy mozgássérült, ugyanolyan jellemzői vannak az embereknek. A párhuzamok és a különbségek elemzésekor jövünk rá, hogy minden ugyanaz, a vágyak, a kihívások, az örömök, a bánatok. Ezen világ szociológiai bemutatása azt sugallja, hogy ezek a mikrotársadalmak sem szegényebbek, mint mi. A vakokról is alkotni lehetne egy filmet. Ezzel az alkotással a celeb Tyll Attila egy eddig nem ismert, de  nagyon fontos oldalát ismertük meg. A szociológiai vágyat olyan mértékben felturbózta, hogy az akcióthrillerré vált. Két vagy több világot a felismerhetetlenségig összezagyválta – ez a film legfőbb kritikája, de ez nem igaz! Az akció és a szociológiai rész nagyon jól felhúzta egymást, egyre feljebb – tette hozzá Németh Zsolt. 

Hatásos volt a bevezetés, a tóparti pecázás, de a gyengék vízbe hajítása is. 
Igen, de mégis feltámadt a főhősben valami, ez pedig a megtérés, a jóság. Amikor elcsendesült a víz, mindenkiben megfagyott a vér, vajon megmenti-e őket? Ez volt a fordulópontja a filmnek. Lett egy új ember, aki szövetséget kötött a srácokkal és a filmvégi leszámolás lehetővé teszi az oly fontos műtétet. Összeért az akcióthriller és a szociológia. A film azt üzeni, hogy ne legyünk bezártak, elszigeteltek, ne legyen a hitgyakorlásunk önbecsapás! A megtéréssel a mérték születik meg – mondta a filmbemutató vendége. 

A beszélgetés során sokat hallottunk Németh Zsolt édesapjáról, Németh Gézáról, aki 1956-ban forradalmár volt, internálták, majd Ócsán és Érden is szolgált, de kirúgták, mert az ifjúsági munkára helyezte a fő hangsúlyt. Ő indította el az egyházon belüli házi gyülekezeti mozgalmat is, de Németh Zsolt édesanyja is a lelki megújulási mozgalom aktivistájaként vált ismertté.

 

közösség

további frisss

lap tetejére