Teszt alatt a polgári védelem riasztása

frisss.hu • 2014. november 02., vasárnap •
A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság november 3-a és december 10-e között megkezdi a települési polgári védelmi szervezetek riasztási gyakorlatát, mely során az előzetes felhívást követően a kiértesítő személyesen keresi fel az érintett település beosztásra került állampolgárait. Feladatuk csupán egy adategyeztető űrlap kitöltése lesz. A gyakorlatot több ütemben hajtják végre, elsőként 45 települést és mintegy 1000 főt érint, majd közel 4000 főt érintően a megye minden települése sorra kerül.
Teszt alatt a polgári védelem riasztása

A vonatkozó jogszabályok szerint minden magyarországi lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárok számára honvédelmi és katasztrófavédelmi feladatok ellátása érdekében polgári védelmi kötelezettség írható elő. A polgári védelmi kötelezettség teljesítésének egyik módja az önkéntes polgári védelmi szervezethez való csatlakozás. Ezek a szervezetek, mint például a nemrégiben megalakult önkéntes járási és önkéntes települési mentőcsoportok, önkéntes jelentkezés alapján jönnek létre.

Emellett vannak úgynevezett köteles polgári védelmi szervezetek, melyek állománya a polgári védelmi kötelezettség alatt álló személyekből áll. Egyik típusa a települési polgári védelmi szervezet, amelyet a településeken hoznak létre. Létszámát a lakosság számától, illetve a katasztrófavédelmi veszélyességi osztályba sorolástól függően a polgármester határozza meg, és tagjait határozattal osztja be.

Annak érdekében, hogy a települési polgári védelmi szervezetekbe beosztott állomány megismerje feladatát, az értesítéssel, riasztással kapcsolatos eljárási rendet, valamint a katasztrófahelyzetben végrehajtandó feladatait, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság célul tűzte ki a szervezetek riasztási gyakorlatának végrehajtását. Időpontjáról a települések lakói előzetesen értesítést kapnak.

A gyakorlat a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei műveletirányítási központjából indul. Az ügyelet tájékoztatja az adott település polgármesterét, hogy – egy feltételezett veszélyhelyzet, mint például árvíz, belvíz miatt – szükségessé vált a települési polgári védelmi szervezet aktiválása, majd ezt követően a polgármester kijelöli a kiértesítő személyeket és rajtuk keresztül továbbítja a riasztást. A kiértesítők egyesével felkeresik lakhelyükön az érintett személyeket, akiknek semmi más feladata nem lesz, mint az átadott adatlapok, nyilatkozatok kitöltése.

Az elmúlt években Vas megyében több alkalommal is előfordult, hogy árvíz, belvíz miatt védekezésre volt szükség. A kialakult események kezelése során bebizonyosodott, hogy a veszélyhelyzet elhárításában kulcsszerepe van az állampolgárok összefogásának. A riasztási gyakorlat célja a lakosság biztonságának és a megye reagálóképességének növelés érdekében a polgári védelmi szervezetbe beosztott személyek készenlétének, felkészültségének, riaszthatóságának ellenőrzése, a település önvédelmi képességének növelése, valamint az állampolgárok felkészítése lakóhelyük megvédésére.

A több szakaszban végrehajtandó gyakorlat november 3-án Csörötneken veszi kezdetét, majd december 10-én Kemenesmihályfán zárul. Ezen időszakban összesen több mint 1000 főt és 45 települést érint. A következő két év során a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a megye mind a 216 településén, közel 4000 főt érintően végrehajtja a riasztási gyakorlatot.

közösség

további frisss

lap tetejére