Tényleg az agyunk formája határozza meg a személyiségünk?

Frisss.hu/Yahoo.com - Fotó: kqed.org • 2017. február 03., péntek •
A mentális zavarainknak alakja is van...
Tényleg az agyunk formája határozza meg a személyiségünk?

Az olyan személyiségjegyek, mint a levertség vagy nyitottság szorosan kapcsolódik az emberi agy formájához - legalábbis ezt állítja egy új tanulmány. Eszerint az agyunk struktúrája és az öt fő személyiségtípus között van összefüggés.

"Meglepő talán, de az agyunk mintázatában nyoma van annak, hogyan viselkedünk és ebbe vannak kódolva a mentális zavarok kockázatai is" - áll a kutatásban is részt vevő Cambridge-i Egyetem nyilatkozatában.

A pszichológusok már korábban megalkották a "Nagy Ötös" modelljét,  hogy milyenek az alap személyiségjegyek. Az egyik a neurotikus, vagyis, hogy mennyire hangulatember valaki. A másik az extraverzió, vagyis a buzgalom, a nyitottság, a barátságosság, ami az önzetlenség szintjét mutatja, illetve ott van még a lelkiismeretesség, ezt nevezhetjük önkontrollnak is.

Fotó: inspectorinsight.com

A kutatásba 500, 22 és 36 év közötti személyt vontak be és megvizsgálták a szürkeállományukat. Különösen figyeltek az agykéreg vastagságára és felületére, arra, hogy mennyire barázdált ez a rész az egyes egyéneknél.

"Arra jutottunk, hogy a neurotikus embereknél vastagabb az agykéreg és kisebb a felület, valamint, hogy bizonyos részek hajlítottabbak" - mondta a tanulmány társszerzője, az olaszországi Magna Graecia Egyetem munkatársa, Roberta Ricelli.

Ezzel szemben a nyitottság vékonyabb kéreggel és nagyobb, bordázottabb felülettel jár, ők kíváncsibbak és kreatívabbak is. A neurotikusoknál pedig van egy minta, ami a szorongásos zavarokra utal, ami nem túl bíztató.

Az emberi agy barázdái az evolúció során alakultak ki, mivel egy viszonylag nagy szuper-számítógépet kellett egy viszonylag kicsi koponyába bepréselni.

"Ez olyan, mintha egy gumilapot nyújtanánk, a felület ugyan megnő, de az anyagvastagság csökken" - jegyzi meg Luca Passamonti, a Cambridge-i Egyetem nyilatkozatában.

Természet vs. tanítás

A tanulmány egyértelműen összekapcsolja a "Nagy Ötös" személyiségjegyeit az agyi eltérésekkel, ami egyrészt nagy lépés a mentális zavarok megismeréséhez, mert így ezek is előbb felismerhetőek és könnyebben kezelhetőek lesznek.

Arra viszont nincs magyarázat, hogy mennyire határozhatja meg egy ember személyiségét az agyának a formája, mert ez kicsit a tyúk, meg a tojás esete. Aki egy külön egyéniség, még nem feltétlenül különleges formájú az agya.

közösség

további frisss

lap tetejére