Téli nasik, amikért rajonganak a szombathelyi csajok

Szerző: Frisss.hu - Fotó:7-themes.com • 2016. december 09., péntek •
Ezekkel a desszertekkel még hangulatosabbá teheted az ünnepeket.
Téli nasik, amikért rajonganak a szombathelyi csajok

Az ünnepek közeledtével még azok is elkezdenek vadászni a süti receptekre, akik egyébként nem is édesszájúak. Bárhogy is vesszük, a karácsonyi menüt a desszert koronázza meg, és szerencsére a bejglin túl is van élet. Megkérdeztük a szombathelyi csajokat, hogy milyen édességgel készülnek.

Hókifli

Zsófi - mint mondja - nem egy konyhatündér, inkább az egyszerű megoldásokra voksol. Ráadásul, amikor hatalmas vendégsereggel kell „megküzdenie”, akkor marad a „gyorsan, sokat, finoman” mottó... 

Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1 doboz tejföl
  • 250 g vaj
  • egy csipet só
  • szilvalekvár 
  • vaníliás porcukor

A tészta elkészítése egyáltalán nem bonyolult, dolgozd össze a lisztet, a tejfölt, a vajat egy csipet sóval és márt mehet is a hűtőbe pihenni. Másnap nyújtsd vékonyra, szaggass belőle köröket. Ezeket töltsd meg a lekvárral, és tekerd fel. Ezután helyezd el őket a forró sütőben és süsd őket halványbarnára. Ha kész, akkor még melegen forgasd át a kifliket porcukorban. 

Fotó:receptnaplo.blogspot.hu

Narancsos süti

Ki ne vágyna télen a narancs és fahéj csodálatos illatára? Ha te is odavagy érte, akkor Adrienn tippjét imádni fogod!

Hozzávalók (7 darab) félgömbhöz:

  • 140 g puha vaj
  • 200 g liszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 150 g cukor
  • 3 tojás
  • 6 evőkanál tej
  • 1 narancs reszelt héja

A süti tetejére:

  • 15 dkg étcsoki
  • 1,5 kávéskanál étolaj

Az olvadt vajat, a tojást, a tejet, a narancshéjat és a cukrot tedd egy tálba és robotgéppel keverd simára. Ha ezzel megvagy, akkor add hozzá a lisztet és a sütőport és az így kapott masszát adagold egy félkör alakú sütőformába, úgy, hogy kábé a háromnegyedéig érjen. Ezután tedd be a 180 fokra előmelegített sütőbe nagyjából 20-25 percig. Bár a teteje kicsit kezd majd pirulni, érdemes tűpróbával is tesztelni, hogy a belseje is megsült-e. Ha kész, vedd ki és várj addig, amíg teljesen kihűl. Ezt követően óvatosan vedd ki a formából a félgömböket, ha szükséges vágd egyenesre a talpukat. A következő lépés az étcsoki megolvasztása, amihez hozzákeverünk egy kevés olajat, majd ezzel bevonjuk a sütiket. A legegyszerűbb, az ha egy nagy kanálnyi csokit a közepe felett ráengedsz, így minden irányban egyenletesen csorog. Végül tedd egy kicsit a hűtőbe, hogy a csoki megdermedjen. 

Zserbógolyó 

Szandra kedvencét neked találták ki, ha imádod a klasszikus karácsonyi desszerteket, de közben egy kis újdonságot is vinnél a nasiba.  

Hozzávalók:

  • 15 dkg kekszmorzsa
  • 10 dkg darált dió
  • 17 dkg sűrű őszibaracklekvár
  • 20 dkg étcsokoládé (60%-os)
  • 3 dkg darált dió (díszítéshez)
  • 1 evőkanál napraforgó olaj

Forgasd össze a kekszet és a diót, és adj annyi lekvárt hozzá, hogy formálható legyen az állaga. Ezután formálj belőle diónyi golyókat, amiket rakosgass sütőpapíros tálcára. Ha ez megvan, akkor tedd be a golyókat a hűtőbe, hogy jól megdermedjenek. Gőz felett olvaszd meg a csoki háromnegyedét és az olajat, majd vedd le a gőzről, és add hozzá a maradék csokit, amit kevergetve oldj fel benne. A lehűlt golyókat rakd egy villára, és óvatosan kanalazd rá az olvadt csokit. Végül díszítésként szórj rá egy csipetnyi darált diót, tedd őket hidegre, hogy a csoki megszilárduljon rajtuk.

Fotó.halasihir.hu

Mézes krémes pohárban

Egy újabb formabontó recept, ezúttal Dorinától. Hamar megvan, és tutira nem bírjátok majd abbahagyni a kanalazást!

Hozzávalók:

  • 1 adag házi puding
  • 8 evőkanál baracklekvár
  • 8 dkg kekszdara
  • 4-5 kocka étcsoki

Folyass a poharak aljára 1-2 evőkanál baracklekvárt, szórj rá kekszdarát, végül tegyél rá pudingréteget. A tetejére szórj reszelt étcsokit.

(A receptet egyébként itt is megtaláltuk egy kicsit bonolultabb verzióban. )

 

 

 

 

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére