Településrendezés: lakossági fórum kipipálva, a javaslatok még jöhetnek

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. április 29., szombat •
Szó volt a településrendezési tervekről, a településképi arculati kézikönyvről és arról is, hogy május 31-ig lehet még javaslatokat tenni.
Településrendezés: lakossági fórum kipipálva, a javaslatok még jöhetnek

Nem volt nehéz helyet találnia annak, aki péntek délután az őszi esőben városházi programot választott magának és Puskás Tivadar invitálására eljött a településrendezési tervekről szóló lakossági fórumra. 
A polgármester mellett Illés Károly alpolgármester, Telek Miklós, a polgármesteri kabinet osztályvezetője és Sütő Gabriella, a Polgármesteri Hivatal Főépítészi Iroda városrendezési ügyintézője fogadta a megjelenteket, pontosabban szólva megjelentet, mert az újságírók és a fotóriporterek mellett csupán egyetlen (!!!!) érdeklődője volt a témának.

Lehet, hogy nem pénteken 3 órakor kell tartani egy lakossági fórumot? Más kérdés, hogy az egyetlen résztvevő viszont rendkívül aktív volt és kérdezett is folyamatosan. Elsőként arról érdeklődött, hogy milyen felületeken jelent meg a mai program. Jött is a válasz: a városi hetilapban, az önkormányzat weboldalán és a Fő téri hirdetőtáblán is megjelent a meghívó.  

Sütő Gabriellától aztán azt is megtudtuk, hogy a város még 2006-ban úgy döntött, hogy egy átfogó, az egész közigazgatási területre érvényes területrendezési terv készül. Ezután évente felülvizsgálták ezt, majd határidők alapján fogadták el a módosított rendezési tervet egységes szerkezetben. 
A városrendezési ügyintéző elmondta, hogy a 2017. évi generális rendezési terv megindítása előtt a vonatkozó új jogszabályok értelmében a rendezési terv felülvizsgálatát – az átláthatóság érdekében – meg kell, hogy előzze a lakosság tájékoztatása. Jelenleg nem tudják biztosan, hogy a generális felülvizsgálaton túl szükség lesz-e még kisebb, egyszerűbb eljárások lefolytatására is.   


A szombathelyi lakosok május 31-ig adhatják be a változtatási kérelmeiket a főépítészi irodához. Az államigazgatási eljárás során persze majd megvizsgálják ezek teljesíthetőségét, Miután megvárják a kérelmeket, azokat összegyűjtik, iktatják, a megbízott tervező irodának továbbítják, majd a közgyűlés dönt a konkrét ügyekről. 

Újdonság, hogy a jogszabályok megváltozásával ,,településképi arculati kézikönyvet” is kell készíteni. Az arculati kézikönyv teljesen új jogintézmény, melyet egy fiktív település, Magyarszéplak község arculati kézikönyvének mintájára kell elkészítenie minden településnek.  
A februári közgyűlés a partnerségi egyeztetési rendszabályt már elfogadta, most az arculati kézikönyvre vonatkozó általános szabályokról tájékoztatták a lakosságot. Azt is megtudtuk, hogy az önkormányzatok településrendezésre vonatkozó rendeleteket alkothatnak.
2017. május 31-ig tehát mindenkinek lehetősége van a város, illetve közvetlen környezetére vonatkozó javaslatait megfogalmazni és azokat benyújtani. Eddig csupán két módosítási javaslat futott be, az egyik a Gagarin utcai Vakok és Gyengénlátók Intézetének területét, a másik pedig egy Szent Imre herceg úti telket érint. 

Az egységes településrendezési tervnek 2018. december 31-ig kell megvalósulnia. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére