A távhőszolgáltató új fogyasztókat kapcsolt be

frisss.hu • 2014. június 24., kedd •
Társasházak mellett több városi intézmény is áttért a távhőszolgáltatásra az elmúlt időszakban, a többi között a szombathelyi Weöres Sándor Színház épületének fűtését is a Szombathelyi Távhőszolgáltató biztosítja. Kocsis-Tóth Ildikó, sajtóreferens elmondta, nagyjából 60 millió forintos projekt keretében kapcsoltak be épületeket a rendszerbe. Közben, az új fogyasztók bekapcsolása mellett az energiahatékonyságot fokozó beruházások és a távhővezeték-rekonstrukciók is megtörténtek. További részleteket az alábbiakban olvashat...
A távhőszolgáltató új fogyasztókat kapcsolt be

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretén belül a KEOP-5.4.0/12 „Távhő-szektor energetikai korszerűsítése, megújuló energiaforrások felhasználásának lehetőségével” tárgyú pályázati konstrukcióban a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. a KEOP-5.4.0/12-2013-0040. számú projekthez 84.457.464,-Ft támogatást nyert el.
A projekt a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. 2008 és 2012 évek között elvégzett kazánházi felújítások és hőközponti rekonstrukciók összegzett, integrált beruházásait tartalmazta. 1 kazánház kazáncseréje, egy kazánház megszüntetése és 46 db hőközponti rekonstrukció a projekt műszaki tartalma. 
A projekt felöleli a 2007-2012 közötti időszak hőtermelés és hőátalakítás hatékonyság-javítását célzó beruházások összességét. A 46 db hőközpont átalakítása között szerepel az összes nagyobb kapacitással rendelkező technológiai egység korszerűsítése. Ezzel a tényleges hőkapacitáshoz tartozó teljes hőközponti állomány rekonstrukciója 80-85%-ban megtörtént.
A projekt hosszú távú célja a hatékony és biztonságos távhőszolgáltatás biztosítása Szombathelyen, közvetlen célja a korszerű berendezések révén energia- és költséghatékony megoldás biztosítása a város lakóinak. A projekt célcsoportja így a város valamennyi, távhőszolgáltatást igénybe vevő lakója, illetve intézménye, mivel a korszerű szolgáltatás eredményeit legjobban a fogyasztók érzékelhették.  

TÁVHŐVEZETÉK REKONSTRUKCIÓK A SZOMBATHELYI TÁVHŐSZOLGÁLTATÓNÁL

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretén belül a KEOP-5.4.0/12 „Távhő-szektor energetikai korszerűsítése, megújuló energiaforrások felhasználásának lehetőségével” tárgyú pályázati konstrukcióban a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. a KEOP-5.4.0/12-2013-0038. számú projekthez 80.127.034,-Ft. támogatást nyert el.

Szombathely Megyei Jogú Város távhőellátásáért felelős szervezete a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. A Környezet és Energia Operatív Program keretében támogatást nyert el azokhoz a beruházásokhoz, melyeket saját távhővezetékein valósított meg. 
A szervezet hosszú távú célja, hogy Szombathely város lakói számára biztonságos, garantáltan elérhető és nem utolsó sorban költséghatékony távhőszolgáltatást biztosítson a vállalat. A beruházások közvetlen célja volt a hőellátási körzetek összekapcsolása révén a megújuló energia alapú távhőtermelés bővítése, másrészt a hőveszteség csökkentése és az üzembiztonság javítása. 
A projekt fő tevékenységei között a 2010 és 2013 közötti időszakban a Thököly utcában, a Pázmány-kazánház előtti szakaszon, valamint az oladi városrész perintparti részén került sor távhővezeték-rekonstrukcióra. A rekonstrukciós munkák eredményeként megközelítőleg 550 m távvezeték szakasz került kicserélésre korszerű, előreszigetelt vezetékre.

ÚJ FOGYASZTÓK TÁVHŐRENDSZERBE KAPCSOLÁSA
SZOMBATHELYEN

Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretén belül a KEOP-5.4.0/12 „Távhő-szektor energetikai korszerűsítése, megújuló energiaforrások felhasználásának lehetőségével” tárgyú pályázati konstrukcióban a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. a KEOP-5.4.0/12-2013-0039. számú projekthez 59.208.950,-Ft támogatást nyert el.

A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. a Környezet és Energia Operatív Program keretében támogatást nyert el azokhoz a beruházásokhoz, amelyek a Távhőszolgáltató felhasználóinak bővítését  tartalmazta 2008 és 2012 között. A felhasználó-bővítés hosszú távú célja volt, hogy támogassa a távhő létesítményeinek jobb kapacitás-kihasználtságát, másrészt az egyéb energiahordozók kiváltásával hozzájáruljon a város környezetterhelésének javulásához. Az elvégzett beruházásoknak két fő közvetlen célja volt:
-    az egyik a hőellátási körzetek lehetséges meglévő és más energiahordozóval működő, önkormányzati vagy egyéb közcélú intézményeinek integrálása révén történő bővítése, 
-    a másik új lakossági hőfogyasztók rendszerbe kapcsolása a tömbszerű lakásépítés adta lehetőséggel élve. 
Ennek részeként egy új építésű 100 lakásos társasház bekapcsolása történt meg, illetve Szombathely MJV által felújított 6 db városi intézmény a korábbi fűtésről a távhőszolgáltatás igénybevételére tért át. Az újjáépült Weöres Sándor Színház rákapcsolásának szolgáltató oldali beruházásai is a projekt részét képezik. Összesen 2904 kW új teljesítmény lett a projekt eredménye. 

 

közösség

további frisss

lap tetejére