Tarolt a gépészmérnökképzés, és egyre több a hallgató a SEK-en

frisss.hu Fotó: Horváth Csaba • 2015. július 28., kedd •
A természettudományi, pedagógiai és műszaki karok a legnépszerűbbek, de elmondjuk, hogyan lehet jelentkezni a pótfelvételire is.
Tarolt a gépészmérnökképzés, és egyre több a hallgató a SEK-en

Jó felvételi eredménnyel indul a 2015/2016-os tanév, a legnépszerűbb a műszaki, a pedagógus valamint a sport-rekreációs képzés volt a továbbtanulók között. 1900 jelentkező közül 950-en jelölték első helyen a Savaria Egyetemi Központot, közülük pedig 697 hallgatót fel is vettek, ami a tavalyi évhez képest 104 fős emelkedést mutat.  A felvett hallgatók 42%-a valamilyen pedagógiai képzést jelölt meg. Az NymE szombathelyi karai 98 képzést indítanak az általános felvételi eljárás eredményei alapján. A legmagasabb hallgatói létszám a gépészmérnöki és rekreációszervezés és egészségfejlesztés alapképzési szakon jelenik meg.

A biológia szak például a tavalyi önmagához képest most jóval népszerűbb. A földrajz esetében a geográfus mesterképzés volt keresett.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Természettudományi és Műszaki Karán szeptemberben induló duális gépészmérnöki szakra 299 pont volt a felvételi határ. Ez az eredmény jól tükrözi az egyetem, a város és a cégek által befektetett munkát, hiszen 299 ponttal országosan az előkelő második legmagasabb pontszámmal lehet valaki gépészmérnök-hallgató Szombathelyen. További fontos tény, hogy a meghirdetett 80 hely teljes mértékben betöltésre került, és a jelentkező hallgatók átlagpontszáma 346 volt. Ez azt is jelenti, hogy a NYME összes szaka közül itt lesz a legmagasabb hallgatói létszám.

A két kar által kínált alap- és osztatlan képzésekre elmondható, hogy magas pontszámú jelentkezők kerültek felvételre, melyet az egyes szakokon kialakult átlagpontok tanúsítanak.

Pótfelvételire most is van lehetőség.

A nyári felvételi eljárásban való részvétel szabályai szerint a nyári felvételi során csak azon személy jelentkezése fogadható el, aki 2015-ben nem jelentkezett, vagy egyetlen felsőoktatási intézménybe sem nyert felvételt. A felvételi eljárás során csak egy intézménybe és csak egy képzésre lehet jelentkezni. Valamennyi képzési szinten kizárólag költségtérítéses képzésre lehet jelentkezni. Fontos, hogy ponthatár nem lehet alacsonyabb, mint a normál eljárásban kialakult pontszám.

Jelentkezés módja csak e-felvételi keretében lehetséges ezen oldalon. Ebben az esetben a hitelesítő adatlap beküldési határideje: augusztus 11.

A jelentkezés határideje mindkét esetben: augusztus 10. A felvételi elbeszélgetéseket, valamint az alkalmassági és a gyakorlati vizsgákat augusztus 17-19-én tartja az intézmény, melyről a rövid határidő miatt e-mailben kapnak értesítést a jelentkezők. A vizsgák időpontjáról és helyszínéről szóló információk elérhetők lesznek az egyetemi központ honlapján a Felvételizőknek menüpontban.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére