Tarjányi Péter: az elkövetési mód nem utal arra, hogy itt szélsőséges dzsihádista szervezet robbantott volna

Frisss.hu - Fotó: tarjanyipeter.com • 2016. szeptember 27., kedd •
A budapesti robbantásról kérdeztük a biztonsági szakértőt.
Tarjányi Péter: az elkövetési mód nem utal arra, hogy itt szélsőséges dzsihádista szervezet robbantott volna

A Frisss FM97.7 a szombati, budapesti robbantásról faggatta Tarjányi Pétert, aki a tőle megszokott profizmussal és őszinteséggel beszélt az rendőrök elleni támadásról.

Kicsit foglaljuk össze a történéseket. Mi a dolgok jelenlegi állása, esetleg lehet-e már tudni, hogy hol tart a nyomozás?

A nyomozás jelenlegi állásáról nem rendelkezem konkrét információkkal, hiszen nem vagyok része ennek a nyomozati folyamatnak. Arra tudok hagyatkozni, ami annak idején hasonló bűncselekményekkor protokoll oldalról a rendőrség milyen megoldások mentén haladt.

Én azt gondolom, hogy nagyon komoly adatfeldolgozásban van a rendőrség. Nyilvánvalóan, a szombati robbantás, ami este fél 11-kor történt, azt követően a helyszíni szemle és egyáltalán a robbantás körülményeinek a tisztázása indult meg, hanem minden egyéb információgyűjtő tevékenység, amiben tanúkat kérdeztek ki.

Fotó: tarjanyipeter.com

Óriási mennyiségű képanyag áll rendőrség rendelkezésére és itt nem csak a közterületi kamerákra gondoljunk, az interneten láthatták, hogy rengeteg okostelefonos videóanyag készült. Ezeket a rendőrség fel kell, hogy dolgozza, ez persze időbe telik. Az sem kis feladat, hogy ennek a logisztikai hátterét a rendőrség biztosítani tudja.

Én azt gondolom, hogy több száz nyomozó dolgozhat most az ügyön. Itt ne, egy-két száz, hanem négy-ötszáz emberre kell gondolni, mert ebben az ügyben ennyi is simán dolgozhat. Ezeket az elsődlegesen beszerzett nyomozati információkat kell most tételesen - pestiesen szólva, végig ülni - végig nézni. A kamerafelvételeket ilyenkor kockáról kockára elemezve kell megnézni és valamilyen információt kigyűjteni az egész információ halmazból.

Ezek a folyamatok tartanak most, és úgy vélem, hogy az elkövetkező tíz-húsz órában még precízebb információkat fogunk kapni arról, hogy konkrétan a helyszínen mi történt és nem csak egy átlagos személyleírást fogunk kapni, hanem részletesebbet, vagy akár valamilyen képanyag is meg tud jelenni a médián keresztül az állampolgárok előtt.

Felmerülhet a kérdés, hogy esetleg történhetett-e terrorcselekmény?

Nos, én már vasárnap is mondtam, hogy maga az elkövetési mód nem utal arra, hogy itt szélsőséges dzsihádista szervezet - tehát, olyan támadás történt volna, mint például Párizsban, vagy Brüsszelben láthattunk - követett volna el merényletet. Egyébként a Parlament Nemzetbiztonsági Bizottsága ezt egy nagyon komoly és precíz közleményben helyre tette, tehát, hogy semmiképpen se ilyen támadásról van szó.

Azt hiszem, az indíték akkor lesz meg részletesen, ha tényleg az elkövetőt elfogják. El tudom azt képzelni azt, hogy olyan személy, vagy személyek hajtották végre az akciót, akiknek konkrétan a rendőrséggel, a magyar hatóságokkal van valamilyen vélt, vagy valós sérelem kapcsán elszámolni valójuk és ezt a brutális módot választották - abszolút helytelenítve mindazt, ami most itt történt -. Én azt gondolom, hogy valamilyen érzelmi indíttatást látok a történések hátterében és nem valamilyen fajta politikai terrorizmust.

Az egyébként mindenképpen probléma és amiről a kérdés is szólt, hogy az ország teljes egésze ugrott rá erre az ügyre és az ország egyik fele azt mondta, hogy nyilvánvalóan a kormányzatnak érdeke ez a támadás az október másodiki népszavazás miatt, az ország másik része pedig rögtön ilyen szélsőséges dzsihádista migráns terroristákat kiáltott, és ami a legnagyobb probléma, hogy mindkét oldal meg van győződve arról, hogy nekik van igazuk.

Ami a legrosszabb, hogy arról is meg vannak győződve, hogy egyébként a rendőrség ezt így nem tudja korrektül kivizsgálni. Azt hiszem, ez egy társadalmi kórkép, amit most így ennek a támadásnak a kapcsán az internet segítségével és a közösségi média segítségével egy pillanat alatt megtapasztalhattunk.

Ide jutott ma Magyarország, hogy egy ügy kapcsán nem elsősorban a hatóságoknak hisznek, hanem különböző, vagy véleményvezéreknek, vagy valamilyen fajta összeesküvés-elméleteknek, ez baj.  

Az elkövetőről hétfőn közölt képeket és videót a rendőrség, ezeket itt találja. 

közösség

további frisss

lap tetejére