Támad a madárinfluenza Magyarországon

Frisss.hu/NÉBIH - Fotó: Rosta Tibor/MTI • 2017. január 11., szerda •
Megkérdeztük, hogy mi a helyzet Vas megyében.
Támad a madárinfluenza Magyarországon

A madárinfluenza miatt idén drágulhat a tojás Magyarországon. Öt megyénkben jelentős mértékű a fertőzés, mi pedig a NÉBIH-hez fordultunk, hogy mi a helyzet országosan, Vas megyében és mit tehetünk a vírus ellen.

Van-e madárinfluenza járvány országosan?

A fertőzés 2017. január 10-ig összesen öt megyét (Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun- Szolnok) és 39 települést (Biharugra, Újkígyós, Bócsa, Bugac, Kiskunfélegyháza, Kiskunmajsa, Kisszállás, Kelebia, Kerekegyháza, Kömpöc, Mélykút, Móricgát, Petőfiszállás, Szank, Tompa, Csengele, Forráskút, Szentes, Algyő, Kübekháza, Tiszakürt, Hajdúböszörmény, Csanádapáca, Dévaványa, Fülöpjakab, Kunfehértó, Orosháza, Soltvadkert, Telekgerendás, Csólyospálos, Jászszentlászló, Tázlár, Pálmonostora, Pusztaszer, Kistelek, Üllés, Ópusztaszer, Derekegyháza, Ruzsa) érint. Ezen felül vadmadarakból az ország több megyéjében is kimutatásra került a vírus (Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok megye). Országos járványról tehát nem beszélhetünk, azonban a betegség mindenképp jelentős volumenű.

Van-e madárinfluenza járvány Vas megyében?

A NÉBIH laboratóriumában nagyszámú mintát vizsgáltak és vizsgálnak. Ezek nem csupán az érintett megyékből, illetve körzetekből érkeznek, hanem az ország más részeiről is a hatékony hatósági kommunikáció és a felelős állattartói magatartás eredményeként. A Vas megyei minták egyikéből sem mutatták ki a madárinfluenza vírusát.

A járványügyi helyzet tehát jelen pillanatban nem indokolja, hogy a hatóság kötelezővé tegye Vas megyében a zártan tartást. Ettől függetlenül – a megelőzés érdekében – azokban a megyékben is, ahol nem kötelező, de megoldható, a gazdáknak érdemes zártan tartaniuk az állományokat.

Fontos továbbá, hogy az állományok zártan etetése, itatása, illetve a takarmány zártan történő tárolása az ország teljes területén – így Vas megyében is – kötelező. Hangsúlyozni szeretnénk, hogy fentiek a jelen pillanatban érvényes helyzetet tükrözik. Természetesen amennyiben – akár gyanú alapján is – indokolttá válik az intézkedés, akkor a hatóság minden szükséges lépést haladéktalanul megtesz.

Mit tehetünk a madárinfluenza ellen?

Valamennyi állattartónak az általános járványvédelmi szabályokat kell betartania annak érdekében, hogy telepeikre ne hurcolják be a betegség vírusát. Emellett a már említett kötelező zártan etetést, itatást, valamint a takarmány zárt helyen történő tartását kell megtenniük.

Általános szabályok:

- Legyen valamennyi állattartó telepen rend és tisztaság! A szétszóródott takarmány, trágya vagy összegyűlt víz vonzó a vadon élő madarak, illetve a kártevők számára is.

- Fokozottan ügyeljünk arra, hogy a baromfi ne érintkezhessen a házi vízi szárnyasokkal, vadon élő madarakkal, de egyéb háziállatokkal sem.

- Gondoskodjunk rendszeres kártevő- és rágcsálóirtásról.

- Ne engedjünk idegen személyeket, járműveket, vagy bármely idegen eszközt, felszerelést a baromfiállományunk közé. Amennyiben ez elkerülhetetlen (gondozás, takarmányszállítás, új eszköz beszerzése), győződjünk meg arról, hogy a járművek, eszközök tiszták.

- Az állományba történő belépés előtt mossunk kezet, lehetőség szerint használjunk külön erre a célra tartott (vagy egyszer használatos) köpenyt, csizmát vagy lábzsákot. Amennyiben másokat be kell engednünk az állományunkba, ugyanezt tőlük is követeljük meg.

- Lehetőleg ne adjunk és ne kérjünk kölcsön állattartás során használt eszközöket. Az ilyen eszközök számos fertőző betegséget terjeszthetnek, ezért amennyiben ez mégis elkerülhetetlen, csak alapos tisztítás és fertőtlenítés után vigyük azt be a telepünkre.

- Takarmányt csak megbízható, az állat-egészségügyi szolgálat által ellenőrzött forrásból vásároljunk. A takarmány- és alomkészletünket tartsuk rendben, lehetőség szerint zártan, de legalább gondosan lefedve. Gondoskodjunk állataink folyamatos friss, tiszta ivóvízellátásáról. Ne használjunk itatásra felszíni vizeket (tavak, patakok stb.). Kényszerhelyzetben az ilyen vizet engedélyezett módon fertőtlenítsük.

- Új állomány vásárlásakor legyünk körültekintőek. Kizárólag megbízható helyről vásároljunk. Újonnan vásárolt állatainkat (a baromfit is) különítsük el a régebben ott lévőktől.

- Tartsuk szemmel az állományunkat. Amennyiben betegség tüneteit észleljük, azonnal értesítsük kezelő állatorvosunkat vagy a legközelebbi állatorvost. A megszokottnál nagyobb arányú elhullás, csökkenő tojástermelés és/vagy takarmányfogyasztás, a légzőszervi tünetek több betegség korai tünetei lehetnek.

Amennyiben fertőző betegség gyanúja merül fel, késlekedés nélkül értesítsük állatorvosunkat. A madárinfluenza az Élelmiszerlánc-felügyeletről szóló 2008. XLVI. törvény szerint bejelentési kötelezettség alá tartozik. Járványkitörés esetén az elrendelt intézkedésekhez kapcsolódó állami kártalanítás csak az állat-egészségügyi előírások maradéktalan betartása (pl. azonnali bejelentés) esetén adható.

Van-e bármilyen egyéb járvány Vas megyében?

Jelenleg az ország területén csak madárinfluenza járvány van a korábban felsorolt megyékben. A hazai magas patogenitású madárinfluenza kitörésekkel kapcsolatos friss információkról a http://portal.nebih.gov.hu/-/madarinfluenza- kitoresek-magyarorszagon oldalon tájékozódhat.

frisss

közösség

további frisss

lap tetejére