Csillagászati jelenség: Szuperhold a horizonton!

SzR-HCs • 2014. július 14., hétfő •
A Hold ellipszispályán kering a Föld körül, átlagos földtávolsága 384 ezer kilométer. Földközelpontban (perigeumban) azonban 50 ezer kilométerrel közelebb van a Földhöz, mint földtávolpontban (apogeumban). Ez történt július 12-én, vagyis szombat este is, amikor óriási volt a Hold és sokkal fényesebb is, mint megszoktuk. Még augusztus 10-én és szeptember 9-én is hasonló élményben lehet részünk.
Csillagászati jelenség: Szuperhold a horizonton!

Az 50 ezer kilométeres távolságkülönbség a Hold látszó átmérőjében is megmutatkozik: földközelpontban nagyobbnak és fényesebbnek látszik: Ha a földközelpont egybeesik a telihold fázissal, akkor beszélünk szuperholdról (ez nem hivatalos csillagászati elnevezés, de a sajtóban elterjedt, és most már például a NASA is így hivatkozik rá). Júliusban és szeptemberben ez az egybeesés egy napon belül lesz, augusztusban pedig egy órán belül.
A szuperhold nem ritka jelenség, átlagosan minden 14. hónapban előfordul. A legtöbbször azonban nem lehet észrevenni, mert a méretét nem lehet mihez viszonyítani az égbolton, a fényességét pedig gyakran pára, por és felhők csökkentik.
Egy kicsit más a helyzet, ha a Hold a látóhatár (horizont) közelében jár. Ilyenkor épületekhez, fákhoz látjuk közel, és jóval nagyobb méretűnek tűnik, mint magasan az égen. Egy szuperhold-fázis esetleg ezt a hatást erősítheti.
A nyár első szuperholdját tehát szombaton este figyelhettük meg (az időjárás is kedvező volt). A Hold 20.19-kor kelt, így a foci vébé kisdöntője előtt még bőven meg lehetett figyelni a horizonton. Én láttam, valóban szép és szuper volt!

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére