Így juss túl a kötelező olvasmányokon! – praktikák szülőknek

frisss.hu • 2016. július 30., szombat •
Sokszor nem csak a gyerekek, a szülők rémálma is a nyári kötelező olvasmány. Ráadásul olvasmányok sora, évfolyamonként eltérően ugyanis akár 2-7 kötet is szerepelhet a teljesítendő listán. Július vége felé bizony nincs olyan szülő, akinek ne fordulna meg a fejében: egy hónap alatt kell(ene) túljutni a feladott könyveken. Pláne, ha a kötelezők legyűrésében ő sem volt az elsők között. Összeszedtünk néhány tippet, hogy könnyebb legyen a feladat.
Így juss túl a kötelező olvasmányokon! – praktikák szülőknek

Meséljünk a saját könyvélményünkről!

Ideális esetben fel tudjuk idézni mindazt, ami az adott könyvben történik. Próbáljunk arra fókuszálni, ami a gyereket érdekelheti az olvasmányból: csatajelenetek vagy szerelmi történet, tájleírás vagy éppen karakterábrázolás. Beszéljünk őszintén arról, annak idején féltünk-e a kötelezők elolvasásától, mik voltak a saját tapasztalataink.

Tervezzünk kirándulást oda, ahol a cselekmény játszódik – vagy használjuk az internetet!

Jó program lehet, ha nyaralás, kirándulás tervezésénél figyelembe vesszük, az adott évfolyam kötelező olvasmánya hol játszódik. A szó szoros értelmében közel tudjuk hozni a könyvet, kézzelfoghatóvá válik az irodalom és a történelem a gyerek számára. Másik megoldás lehet, ha az interneten keresztül mutatjuk meg a helyszíneket, térképeken követjük, hogy a szereplők merre jártak, az események hol játszódtak.

Keressünk kortársakról, adott történelmi eseményekről érdekességeket!

Sok esetben nem csak az a probléma a kötelező olvasmányokkal, hogy a gyerek nem szeret olvasni, retteg a vastag gerincű kötetektől vagy éppen nem érti az adott nyelvezetet, régies kifejezéseket. Általános probléma, hogy a történelemben sem tudja elhelyezni az adott cselekményt. De segíthetünk neki! Korabeli fotók, érdekes események mutatásával közelebb kerülhet a könyv világához. Kortársak keresése, leírása is sokat segíthet.

Nézzünk kapcsolódó filmet, menjünk színházba!

Bár sem a kötelezők rövidített összefoglalói, sem a filmadaptációk nem helyettesítik az olvasást, egy-egy kapcsolódó film, színházi darab szintén kedvet csinálhat a könyv elolvasásához. Hasonlítsuk együtt össze a könyvben megjelenő figurákat a filmen, színpadon látott karakterekkel, keressük a különbségeket és a hasonlóságokat is!

Ne gyötörjük!

A kötelező irodalom amúgy is ijesztő – mert kötelező. Ne kérdezgessük nap mint nap, hol tart az olvasásban, és adjunk szünetet a feltöltődésre is – akár más irodalmi alkotásokkal, akár szabadon választott könyvekkel. Ne hagyjuk egyedül a gyereket a feladattal, ne legyen számára nyomás a nyár!

közösség

további frisss

lap tetejére