Szombathelyi útikalauz, nem csak stopposoknak

NagyRobert - Fotó: frisss.hu • 2017. június 18., vasárnap •
Ha szombathelyiként nyárra vendéged érkezik a városba, ezekre a helyekre vidd el.
Szombathelyi útikalauz, nem csak stopposoknak

A rómaiak óta Szombathelyen - illetve akkor még Savariában - mindig zajlott az élet. A történelmi múlt és a sokszínűség az idők során rengeteg látnivalót és programot adott a város lakóinak. Most pedig igyekszünk néhány tippet adni, hogy mit mutassunk meg a városunkból, ha idegenvezetőt kell játszanunk.

Az első, ami alap, az a Fő tér, egy kellemes séta a déli órákban mindig jó, de a különböző eseményekre, koncertekre is érdemes visszatérni, például a Savaria Karnevál is ezen a környéken a legjobb. Ha kitikkadtunk volna, akkor a rendezvénytér felőli oldalon több remek kávézót is találunk, teraszos, kiülős részekkel.

A centrumból kiindulva a Mindszenti teret ajánlom következő megállónak, és - vallási hovatartozástól függetlenül - a Sarlós Boldogasszony Székesegyház és a Szily János Látogatóközpont bejárását. A templomban a toronytúra minden pénzt megér, nem mellesleg ez Szombathely legmagasabb pontja, a Püspöki Palota látogatható része pedig elképesztő kincseket rejt, szó szerint.

Amennyiben innen továbbra is nyugat felé tartunk, akkor egy jó piknik a Felszabadulási emlékmű tövében nem csak relaxációra, de némi romantikázásra is jó. Innen nem messze található Szombathely "zöld szíve" a Csónakázó-tó, ahol a sziget és a tóparti kávézó is kihagyhatatlan célpontok.

És, ha már víz, akkor ne feledkezzünk meg a Tófürdőről sem, ami szintén ezen a környéken található, illetve a Fedett Uszoda és Termálfürdő, mindkettő hasonló élményeket kínál az ide látogatóknak.

A kultúrprogramokról sem kell lemondanunk, a Savaria Múzeumban és a Képtárban a Fényérzék kiállítások nagyon jók, de az Iseumba is érdemes betérni. Szombathely katonatörténete iránt érdeklődőknek pedig a Savaria Katonatörténeti Kiállítást ajánlom, ez sem egy mindennapi élményt kínáló hely.

Az esti iszogatáshoz a belváros ideális. A másnapot érdemes korán kezdeni, kijózanodásra egy jó kis piaci túra ideális, legalább azt is láthatjuk, milyen gyümölcsökből készül a pálinka.

Persze, ez nem egy nap programja, csak pár hely, amit tényleg bűn lenne kihagyni. Szombathely legalább egy hetet megér, és nem csak nyáron!

közösség

további frisss

lap tetejére