Szombathelyi Polgári Esték - Az alkoholról, a dizájner drogokról és önmagunk határairól tartott előadást Zacher Gábor

PCS - fotó: Hornyák Emőke • 2016. október 20., csütörtök •
Az ország legismertebb toxikológusával Dr. Hende Csaba beszélgetett, kicsit másképp.
Szombathelyi Polgári Esték - Az alkoholról, a dizájner drogokról és önmagunk határairól tartott előadást Zacher Gábor

Ugye megvan mindenkinek Zacher Gábor? Rengeteg mém, poénos kép és idézet kering az interneten a Honvéd kórház toxikológusáról. Megannyi előadás és könyv után ismét a vasi megyeszékhelyre látogatott, hogy ezúttal Dr. Hende Csabával, Szombathely országgyűlési képviselőjével beszélgessen.

Az ŐrvidékHáz által szervezett programnak az AGORA Savaria FIlmszínház adott otthont és szükség is volt a helyre. Már a kezdés előtt fél órával kígyózó sorok által a lépcső előtt, hogy a lehető legjobb helyeket csípjék meg az érdeklődők. Aztán kicsit csúszva megjelent Hende Csaba és Zacher Gábor, hogy telt ház előtt könnyed csevegésbe elegyedjenek.

Az orvos gyermekkoráról és fiatal felnőtt éveiről épp úgy esett szó, mint a katonaságról, vagy épp a kezdeti Honvéd korházban eltöltött időszakról. "Jó hallgatni azt, aki érdekesen tud beszélni" - csíptem el egy fél mondatot és való igaz, Zacher Gábor valóban úgy fogalmaz, hogy ne legyen túl bonyolult a munkában megfáradt hallgatóságnak. 

A habkönnyű téma után jöhettek a tabunak számító dolgok. A drog, az alkohol és a függőség. Volt egy pillanat a beszélgetés során, amikor még maga a kérdező is elakadt, annyira sokkoló, ugyanakkor nyílt volt Zacher Gábor. Saját életéből merített példákkal alátámasztotta érveléseit, amely teljesen logikus volt.

Tudta azt kedves olvasó, hogy az alkoholizmus ugyanolyan függőséget okoz, mint a drog vagy épp a dohányzás? No és azt, hogy ma Magyarországon több százezer alkoholfüggő van és ennek a számnak csak a töredéke érintett drogtémában?

Néhány perc erejéig a kábítószeresek világába is bepillantást nyerhettünk. Míg évtizedekkel korábban heteket, hónapokat kellett várni a "cucc" megvásárlására, addig manapság néhány nap alatt hozzájutnak a fiatalok ezekhez a szerekhez. 

Lezárásként egy igazán megfontolandó útravalót kapott mindenki. El kell fogadni, hogy minél idősebbé válunk úgy szorulunk peremre és válunk betelepülővé. Miközben észrevétlenül őslakosokká válnak a fiatalok, akiknek más veszélyekkel kell szembenézni, mint szüleiknek. A függőség kialakulását, megelőzését pedig azok a határok szabják meg nekünk, amelyet családunkban tapasztalhatunk. A lényeg tehát önmagunk ismerete és a keretek ésszerű megtartása.

Gyorsan elszállt az eszmecserére szánt idő, de cseppet sem bántuk, mert sok és hasznos információt kaptunk Zacher Gábortól. Egy igazán emlékezetes és izgalmas utazáson vehettünk részt, így nem csodálkozom, hogy percekig tartó vastaps zárta le ezt a nagyszerű beszélgetést.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére