Szombathelyen is kiemelt ágazat a sport

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. május 27., péntek •
Három napig Szombathelyen tartózkodik a sporttal foglalkozó tudóstársadalom krémje. A XIII. Országos Sporttudományi Kongresszus megnyitóján és sajtótájékoztatóján jártunk.
Szombathelyen is kiemelt ágazat a sport

,,Sporttudomány az egészség és a teljesítmény szolgálatában” – szlogent viselő kongresszus sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a sport az elmúlt években újra kiemelkedő jelentőséget nyert hazánkban. 
Kiemelten fontos, hogy tudományos eszközökkel nyúljuk a sporthoz. Ma már a mindennapos testnevelést, a kiemelt és látványsportágakat, de az esetleges hazai olimpia megrendezését is kiemelten támogatja a kormány. A felmérés, a folyamatos mintavétel jelenleg is 10 millió magyar emberen zajlik – hangsúlyozta a kongresszus főrendezője, a Magyar Sporttudományi Társaság elnöke, Prof. dr. Tóth Miklós, aki szerint a sport nemcsak életminőséget ad az egészségeseknek, de a bármely életkorban, bármely betegségben szenvedőknek is gyógyulást nyújthat a rendszeres testmozgás.  

A Nyugat-magyarországi Egyetem, mint a kongresszusnak helyet biztosító intézmény nevében, Dr. Németh István rektor-helyettes honlapunknak elmondta, hogy nagyon fontos az egyetem számára ez az esemény, hiszen Szombathelyen kiemelt ágazat a sport, a vasi megyeszékhelyen működő egyetemen komolyan gondolják a sportot, ma ez az egyik legfontosabb pillére a képzési portfóliónak. 
Bővíteni szeretnénk, a sportot mindenkiévé kell tennünk. Célunk a társadalom összegészségügyi állapotának javítása, ezért kiemelt képzési irány a sport és az egészségfejlesztés a NymE-en. Akárcsak a gépészmérnök-képzés megteremtésében, a sportban is megkerülhetetlen az állam, a város és az egyetem összefogása - tette hozzá a rektor-helyettes. 

Dr. Polgár Tibor, a NymE Sporttudományi Intézetének igazgatója kiemelte, hogy a Szent Márton Emlékévben rendezett kongresszus résztvevői reményeik szerint nagyon hasznos 3 nap előtt állnak, hiszen mintegy 130 prezentáció szolgálja majd a sporttudományok iránt érdeklődők tudásszomját.  

Dr. Szőts Gábor, a Magyar Sporttudományi Társaság főtitkára, aki egyébként már 33 éve ,,hazajár” Szombathelyre, hiszen felesége is idevalósi, arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyetem előtt, pénteken egész nap szűrőkamion várja az egészségtudatos szombathelyieket, akik bizonyos vizsgálatok elvégzése után részletes betekintést nyerhetnek jelenlegi egészségügyi állapotukról.  


A csütörtöki megnyitó során Puskás Tivadar polgármester Szombathelyről a kétezer éves városról, Szabó Tünde, az Emmi sportért felelős államtitkára pedig az állami sportpolitika stratégiai megközelítéséről adott elő. 


A sporttudósok társasága és programja

Az 1996-ban alakult Sporttudományi Társaság céljai között szerepel az egészséges életmód és a szabadidősport gyakorlás feltételeinek megteremtése, a sportszakember-képzés és a sporttal kapcsolatos tudományos tevékenység támogatása, a testkulturális felsőoktatás feltételeinek biztosítása, elősegítése, a sporttudomány fejlesztésének és népszerűsítésének ösztönzése, menedzselése és segítése. A társaság 26 szakbizottsággal működik.

Az immáron XIII. alkalommal megrendezésre kerülő találkozónak minden alkalommal egy magyarországi, - sporttudományi képzéseket folytató - felsőoktatási intézmény ad otthont. Az idén a Nyugat-magyarországi Egyetem Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Karának Sporttudományi Intézete vállalta a társrendező szerepet. 
A 3 napos rendezvény első napján plenáris előadások hangzottak el, neves szakemberek tolmácsolásában. A konferencia pénteki és szombati mnapján pedig a társadalomtudományi, a természettudományi és a poszter szekciókban közel 130 előadás hangzik el, az ország különböző területeiről érkező sportszakemberek prezentálásában. A rendezvényen helyi sporttudós kollégák is bemutatják legfrissebb kutatási eredményeiket.
A részletes program elérhető ITT
 

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére