Szombathelyen is tüntettek az internetadó ellen

SzR-HCs • 2014. október 30., csütörtök •
A fővárosi és több vidéki nagyvárosi tüntetés után Szombathelyen is tiltakoztak az internetadó ellen. A vasi megyeszékhelyen ,az erő legyen veletek internetes gyerekek, legyen szabad az internet, az internetet nem adom' - szólamok hangzottak el az internetadó bevezetése elleni csütörtök esti demonstráción. Az egyik tiltakozó szónok szerint az internet, az információszabadság olyan, mint az oxigén, nélküle már nem lehet létezni. A törvényjavaslat szerint csak a szolgáltatókat terhelő netadó szombathelyi ellenzői a javaslat azonnali visszavonását követelve világító mobiltelefon-készüléküket a magasba tartva nemet mondtak az illiberális demokráciára is. A közel ezer demonstráló szerint a jövő nem lehet ellenzéki és az internetnek továbbra is szabadnak kell maradnia. A mintegy 40 perces demonstráció rendzavarás nélkül, békésen zajlott le.
Szombathelyen is tüntettek az internetadó ellen

Emberek! Akartok internetadót? Ezzel a kérdéssel hangolták a szervezők a Városháza előtt gyülekező, internetadó ellen tiltakozó tömeget. A mintegy ezer demonstrálót Szalai Szabolcs 21 esztendős egyetemista köszöntötte, majd a vasárnapi és a keddi budapesti tiltakozásokat kiváltó adójavaslatra emlékeztetve azt mondta, hogy ,,ez volt az utolsó csepp a pohárban".  Hozzátette, hogy olyan országban szeretne élni, ahol megosztható a vélemény. Ezután a 2008-as fideszes szlogeneket és Nyitrai államtitkár szavait idézte, miszerint ,,értelmetlen, átgondolatlan és felesleges dolog az internetadó". 

A második szónok, Endrődi Krisztián színész arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi 2/3-os többség mindent megtehet, akár társadalmi egyeztetés nélkül is. Miközben a 2002-2010 közötti MSZP-s időkre emlékeztetett, többen azt akarták, hogy szakítsa félbe a beszédét, de a szombathelyi színművész szerint mindenkinek joga van elmondani a véleményét. 

Nagy tetszést váltott ki a harmadik szónok, dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd, amikor arról beszélt, hogy az információszabadság ma már olyan, mint az oxigén, vagyis nem lehet nélküle létezni. A kormány tagjainak üzenve arra figyelmeztetett, hogy a tiszteletet nem elvárni, hanem kiérdemelni kell. 

A demonstráció végén Szalai Szabolcs újra felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a benyújtott adójavaslatot, és azt kérte, hogy ,,Mondjunk NEM-et az internetadóra és az illiberális demokráciára". A jövő nem lehet ellenzékben, legyen szabad az internet - hangsúlyozta. A tiltakozás végén a demonstrálók magasba tartott mobiltelefonjukkal jelezték, hogy ellenzik az internetadót.

A mintegy 40 perces tiltakozás rendbontás nélkül, békésen zajlott le. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére