Szombathelyen is elkezdődik a komposztáló ládák kiosztása

frisss.hu • 2014. július 25., péntek •
Az ősz elejére mindenki saját kertjében segíthet környezetünket megóvni a hulladék újrafelhasználásával. A Nyugat-dunántúli Regionális Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a 127 tagtelepülésén ingyenesen kiosztja a 27.500 db komposztáló ládát. Július 30-tól így Szombathelyen is megkezdődik a komposztáló ládák átadása az igénylők részére, a SZOVA Zrt. telephelyén.
Szombathelyen is elkezdődik a komposztáló ládák kiosztása

A szombathelyiek a régóta várt ládákat a regisztrációt követően személyesen vehetik át a SZOVA Zrt. Pohl-tó utcai Hulladékkezelő telephelyén. Amennyiben erre nincs lehetősége az igénylőknek, a meghatalmazás lehetőségével is élhetnek. A torlódások elkerülése érdekében az átvétel ütemezetten történik, az átvétel lehetőségéről mindenki kap elektronikus, vagy telefonos értesítést.
 
Érdemes regisztrálni komposztáló ládáért:

A ládák kiosztásával párhuzamosan lehet még újabb komposztáló ládákat igényelni, személyenként max. 20 darabszámig. A tapasztalatok és az információk azt mutatják, hogy sokan azért nem vesznek részt a környezetvédelmi akcióban, mert nem tudják hogyan és miként lehet megóvni környezetünket a hulladékok szelektálásával. Fontos kérdés tehát, hogy mit és hogyan kell külön gyűjteni és ennek milyen pozitív hatása van a személyes életben is. Érdemes végiggondolni, hogy háztartásunkban, kertünkben mennyi zöldhulladék keletkezik. Ezeket legjobb, ha helyben kezeljük lakhelytől függetlenül. Szakemberek véleménye szerint a min. 3 db komposztáló láda szükséges az ideális komposztálási folyamathoz.

A kertes övezetekben, a komposztálási lehetőség kihasználásával jelentősen csökkenteni lehet a háztartásokból elszállítandó hulladék mennyiségét. Ezzel támogatva a nagy költséggel épülő, de környezetünkre nézve biztonságos hulladéklerakók élettartamát.

A komposztálással egyrészt lehetőségünk van javítani kertünk talajminőségét és a növényi eredetű hulladékokat hasznosan juttathatjuk vissza a természet körforgásába.

Komposztálás esetén sok egyéb költségtől is megkímélhetik magukat a használók, ugyanis nem szükséges műtrágyát venni a kertbe, és nem kell megfizetni a nagyobb tömegű zöldhulladék elszállítását.

A környezettudatos gondolkozás remélhetőleg a jövőben is tömegeket fog megmozgatni, kezdve akár a szelektív hulladékgyűjtés komposztálási lehetőségével, amely elősegíti a folyamatban részt vevő családtag környezettudatos magatartásának fejlődését.

közösség

további frisss

lap tetejére