Szombathely szobrot állít II. János Pál pápának

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. április 05., kedd •
A Szalézi templom előtti téren kap majd helyet az alkotás.
Szombathely szobrot állít II. János Pál pápának

1991. augusztus 19-én járt Szombathelyen II. János Pál pápa, vagyis éppen huszonöt éve. Ennek apropóján a város úgy döntött, méltó emléket szeretne állítani ennek a nem mindennapi eseménynek.

„Tavaly év végén került közgyűlési határozatba a szobor felállításának szándéka, idén pedig a költségvetés elfogadásakor kapott költségvetési forrást. Ezenkívül a képviselői keretemből félmillió forinttal támogatom a kezdeményezést, sőt külön számlát nyitottam a pénzgyűjtésre. Szerencsére nagyon sokat támogatták már eddig is, több képviselőtársam is hozzájárult az egyre növekvő összeghez. A szoborra tervpályázatot írtunk ki három héttel ezelőtt, amelynek május közepén van a beadási határideje. Úgy gondolom, a helyszín meghatározza majd a szobor formáját, én egy zsánerszobrot tudnék elképzelni” – mondta a Frisss-nek Lendvai Ferenc, a Gazdasági és Városstratégiai Bizottság elnöke.

Új színfoltja lesz a városnak a helyszín

A körzet képviselője, Ágh Ernő a Szombathelyi Televíziónak úgy nyilatkozott: „Az életnagyságú bronzszobrot a Szalézi templom előtti téren állítják fel, valószínűleg a járda vonalába kerül majd.” Úgy tudjuk a képviselő is felajánlott ötszázezer forintot a szobor felállításához.

A szoborral a tér is megújul, új központja lehet a városnak. II. János Pálnak számos szobra áll Lengyelországban, közöttük több monumentális. Legutóbb éppen a párizsi Notre Dame mellett állítottak fel egy gyönyörű II. János Pál pápa szobrot.

A Notre Dame előtt

A költségvetésben 30 millió forintot különítettek el a szobor megvalósítására. A nyílt, országos művészeti tervpályázat szerint fontos, hogy a szobor anyaga bronz legyen, a pályaműveket pedig a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által delegált szakértői bizottság fogja értékelni az önkormányzat képviselőinek jelenlétében.

Lendvai Ferenc úgy fogalmazott, hogy szeretnék, ha a szobor még idén elkészülne. 

közösség

további frisss

lap tetejére