Szombathely ma is katonaváros!

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. december 18., vasárnap •
A negyven évvel ezelőtti megalakulását ünnepelte a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület, melynek jelmondata ,,a haza minden előtt”, mai is utat mutat a tagság számára.
Szombathely ma is katonaváros!

A történelmi lobogók bevonulása és a Himnusz hangjai után ,,A Vén zászlótartó” című verset hallhattuk, majd Kiss Zoltán nyugállományú alezredestől, az ünnepség műsorvezetőjétől azt is megtudtuk, hogy 1976. december 22-én alakult meg az egyesület a nyugállományú katonák kezdeményezésére.  

Az ünnepségen a 28 alapító tag közül már csak az egyetlen élő alapító, dr. Déri Miklós nyá. hadbíró alezredes lehetett jelen, mellette Dr. Bán Mihály, a megyei védelmi bizottság titkára, Bálint Andárs, a Vas megyei Közgyűlés képviseletében, Puskás Tivadar szombathelyi polgármester, Hazuga Károly nyá. altábornagy, a BEOSZ elnöke, valamint szlovén, osztrák vendégek, hazai és külföldi civil szervezetek vezetői is megtisztelték jelenlétükkel a jubileumot. 

Ezt követően Lasch Béla nyá. alezredes, az egyesület elnöke mondott ünnepi köszöntőt, melyben Szombathely katonaváros mivoltát hangsúlyozta és felelevenítette az egyesület immár 4 évtizedes történetét, így azt is, hogy 28 fő alapította meg a Vas megyei Hadkiegészítő és Területvédelmi Parancsnokságon az egyesületet. 

Az elhunyt bajtársak emléke előtt egyperces néma felállással adózott az egyesület jelenlegi tagsága. A mintegy másfélszáz tagot tömörítő egyesület számos civil szervezettel is kapcsolatban áll, 2006-ban pedig emlékzászlót is kapott a várostól, az időközben létrejött, ma már 23 fős énekkaruk oedig katonadalokkal teszi színesebbé a civil szervezetek programjait. 
A 40 éves születésnap alkalmából emlékkönyvet jelentettek meg, melynek egy példányát az ünnepi köszöntőt mondó Puskás Tivadar polgármester vehette át. 

,,A haza minden előtt” - a katonaember hitvallása, mert katonának lenni életformát jelent. A közösségért való felelősségvállalás becsülendő, tisztelendő és nagyon fontos dolog. A katonákat mindig a helyén értékelte és nagyra tartotta és tartja ma is a város – emelte ki a polgármester, aki azt is megfogalmzata, hogy a múlt tisztelete komoly dolog, egy közösség pedig úgy lehet erős, ha vannak erős civil szervezetei, összetartó emberei, akik ápolják a múltat és példát mutatnak a jelennek és a jövőnek egyaránt. 

A Vasi Honvéd Bajtárai Egyesület értékes része Szombathely közéletének – hangzott el, már csak azért is, mert szinte nincs is olyan városi ünnepség, ahol ne képviselné az egyesület a honvédséget, az eszmét. Szombathely polgármestere Emléklapot adományozott a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület elnökének. 

A jubileum ünnepi műsorral és kötetlen beszélgetésekkel ért véget.
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére