Szombathely biztonságosabb város lett, sőt új rendelők lesznek és megújul a Sportliget

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. június 09., csütörtök •
A nyári szünet előtti utolsó közgyűlés a mai, harminchárom napirendi ponttal. Összefoglaljuk a délelőtti eseményeket.
Szombathely biztonságosabb város lett, sőt új rendelők lesznek és megújul a Sportliget

Negyed órás csúszással indult a júniusi közgyűlés, mindenki Puskás Tivadar egészségi állapota felől érdeklődött, mivel két napja balesetet szenvedett a polgármester. Lendvai Ferenc frakcióvezető köszönetet mondott Filó László sofőrnek, hogy ebben a szörnyű szituációban is megtett mindent azért, hogy megvédje az autó utasait, és a közgyűlés nevében jobbulást kívánt. „A helyzet magaslatán volt akkor is, mikor kivédhetetlen helyzet volt.” – tette hozzá a polgármester, valamint újra részvétét fejezte ki a baleset halálos áldozatának hozzátartozói felé.

A napirend előtti javaslatok után a kezdés után bő egy órával kezdték tárgyalni az első napirendi pontot, melyben a város közbiztonsága volt a téma. „Városunk – a korábbi évekhez hasonlóan – továbbra is a megye bűnügyileg legfertőzöttebb városa, a megyeszékhelyek közül azonban továbbra is az egyik legbiztonságosabb” – hangzott el Gulyás Ferenc ezredestől. A közterületen elkövetett bűncselekmények száma 535-ről 487-re csökkent. A rendőrkapitányság működési területén a 2015. évben nem történt olyan jellegű, illetve súlyú bűncselekmény, vagy bűncselekmény-sorozat, amely a lakosság szubjektív biztonságérzetét jelentősen befolyásolta volna.

A második pontban a városi közterület-felügyelet szakmai tevékenységét tárgyalta.

Takátsné Tenki Mária, a belváros képviselőjeként a parkolási problémák megoldását szorgalmazta, értve a szabálytalanul parkoló autók felelősség vonását.  Szó esett az éjszakai autóversenyekről, ami a Szent Gellért utcán lakóknak nagy gondot okoz, ahogy a szórakozóhelyek környéki hangoskodás is, melyre megoldás kell.

Korábban már írtunk róla, hogy a Markusovszky Kórházzal szemben egészségügyi alapellátó központ épül, ahová háziorvosi rendelők, fogorvosi rendelők költöznek, 700 millió forintból. Az épület a környezethez igazodva, a helyi adottságoknak megfelelően földszint és emelet kialakítással kerülne megvalósításra. Az új építésű egészségügyi alapellátó központban négy ellátó-egységet alakítanak ki, valamint több közös használatú tér is lesz. Kilenc háziorvosi rendelő, hat felnőtt fogorvosi rendelő, valamint négy gyerek fogorvosi rendelő, továbbá a fogászati ügyelet kap az épületben helyet. A funkcióhoz szükséges, illetve a terület parkoló szükségletének enyhítésére 125 gépkocsi parkolóhely lesz a telken belül, az épület mögötti tömbbelsőben kerül kialakításra.

A Sportliget témáját is ez a közgyűlés tárgyalja, így átalakul a belváros zöld szíve is, piknik övezettel, teniszpályákkal, "kocogó körrel”, játéktérrel pihenőkerttel és mászófallal felnőttek, serdülők, idősebbek számára. A fejlesztés megvalósítása során érvényesítésre kerülnek a fogyatékkal élők igényei. A mozgássérültek által használt területek kerekesszékkel biztonságosan, kényelmesen használhatóak lesznek, valamint a fitnesz-szabadtéri tornapályán akadálymentes használatra alkalmas tornaeszközök, játéklehetőségek lesznek biztosítva.

A délelőtt folyamán továbbá megszavazáka képviselők a város északi részén létesülő ipari parkot, melyről bővebben itt írtuk korábban. 

A közgyűlés 15 órakor folytatódik. 

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére