Szombathely az élmezőnyben: mutatjuk a legújabb foglalkoztatási adatokat

frisss.hu • 2016. május 20., péntek •
Húszezerrel többen dolgoznak Vas megyében, mint öt évvel ezelőtt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi jelentéséből. Olyan mértékben javultak a foglalkoztatási mutatók a nyugati régióban, hogy az európai viszonylatban is látványos növekedésnek számít. Erről beszélt Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri tanácsadója a Frisss FM műsorában.
Szombathely az élmezőnyben: mutatjuk a legújabb foglalkoztatási adatokat

2015 második félévében hetven százalék felett volt a foglalkoztatás Vas megyében, ez magasabb mint Burgenlandban. Győr-Moson-Sopron- és Fejér megye, valamint Budapest is hamarosan átlépi ezt a küszöböt, de Vas megye volt az első, aki ilyen értéket tudott produkálni. – Tudni kell, hogy a 2000-es évek elején itt volt a legmagasabb a foglalkoztatottsági ráta az országban, ami 2006-ban csökkenni kezdett.  2010-ben már csak alig százezren dolgoztak a megyében, a foglalkoztatási ráta pedig hatvan százalék alatti volt. 2010 és 2015 között azonban hatalmas, látványos növekedés kezdődött, a foglalkoztatási ráta tizenkét százalékkal nőtt. Húszezerrel dolgoznak többen Vas megyében, mint öt évvel ezelőtt Ez nem csak országos szinten hatalmas bővülés, hanem európai viszonylatban is – magyarázta Szalai Piroska, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszteri tanácsadója. Hozzátette: úgy még inkább szépek ezek a számok, hogy ezekbe a statisztikákba sokan nem számítanak bele azok közül, akik átjárnak Ausztriába dolgozni.

A női foglalkoztatás területén is Vas megye teljesített a legjobban tavaly. A 15 és 64 év közötti nők 63,7 százaléka dolgozott, ez a szám még Budapesten is egy százalékkal kevesebb. A miniszteri tanácsadó szólt arról is, hogy a női inaktív csoportok közül mindig a kisgyermekes anyukák száma a legnagyobb, ők más országokban úgy szoktak dolgozni, hogy nem heti negyven órában vállalnak munkát. Magyarországon még bővíteni kellene a részmunkaidős, rugalmas munkalehetőségeket.

A munkanélküliség gyakorlatilag nulla

Vas megyében négy, Szombathelyen három százalék alatti a munkanélküliség, bizonyos ágazatokban pedig munkaerőhiány van, már a kevésbé szakképzettek sincsenek elegen. Ez munkát ad a közgazdászoknak, foglalkoztatási szakértőknek, gazdasági politikusoknak. – Régen a gazdaság bővítéséhez szükséges plusz munkaerőt a munkanélküliek biztosították, de most már gondolkodni kell azon is, hogy az inaktívak közül kiket lehet a munkaerőpiacra behívni, továbbá meg kell vizsgálni, hogy akik eddig a határon túlra jártak dolgozni, azokat miként tudjuk úgy megszólítani, hogy itthon vállaljanak munkát – fogalmazott Szalai Piroska.

fotó: femina.hu

A szakértő szerint a fiataloknak hatalmas lehetőség, hogy Szombathelyen beindult a duális gépészmérnökképzés, mert akik itt végeznek, azok nagyon valószínű, hogy a diploma mellett rögtön munkaszerződést is kapnak. –  Januárban végzett az első csoport Kecskeméten duális képzésben, mind a tizenegyen munkaszerződést is kaptak a diploma mellé. Én azt gondolom, hogy ugyanez lesz Szombathelyen is. Így a fiatalok foglalkoztatási rátája is olyan szintre kerülhet, mint a délnémet tartományokban – fogalmazott.

Európai szinten is jók a számok

Öt év alatt Magyarország mind a hét régiójában nagyot javultak a mutatók, minden régiónk benne van Európa legjobban növekedő tizenegyébe. Ezek közül a nyugati régió a hatodik legnagyobb növekedést produkálta: Győr-Moson-Sopron- és Zala megye nyolc százalék körüli növekedést tudott megvalósítani, Vas megye pedig több mint tizenkettőt.  

                                                                                                                             

közösség

további frisss

lap tetejére