Vasi objektív: Szombathely a legbűnösebb, Vasvár a legbékésebb

Szerző: Szita Róbert - Fotó: Horváth Csaba • 2015. június 04., csütörtök •
Tudta, hogy stabilan a legbiztonságosabb megye Vas? Az országban történt bűneseteknek mindössze 1,8 százaléka jut ide. Önnek milyen a szubjektív biztonságérzete?
Vasi objektív: Szombathely a legbűnösebb, Vasvár a legbékésebb

 

A fenti adat a Vas megyei közgyűlésen hangzott el, amikor a megyei rendőrfőkapitány, dr. Tiborcz János rendőr dandártábornok számolt be a megye bűnügyi helyzetéről és a közbiztonság állapotáról. A frisss.hu megtudta, hogy Vas megye a bűnesetek arányát tekintve ugyanezt az arányt mutatja fel immár húsz éve. 

Bűnös térkép: Vasvár a legbékésebb
Persze a megye területe nem egységes a bűn szempontjából, hiszen a legtöbb dolga a szombathelyi rendőrség területén van az egyenruhásoknak. Körmend a második legbűnösebb térség, de árnyalja a képet, hogy a körmendi rendőrségé a legnagyobb terület, hiszen az Őrség és Szentgotthárd is oda tartozik. Apropó Szentgotthárd, a Jobbik megyei frakcióvezetője és sajtófőnöke is megfogalmazta, hogy szükséges volna kapitánysággá fejleszteni a szentgotthárdi rendőrőrsöt, és ezzel több rendőrt látni a Hármashatáron. 
Sorban a többi: Sárvár, Kőszeg, Celldömölk, végül Vasvár a legbékésebb bűnügyek szempontjából. Vas megye 216 településének 5 százalékában, vagyis körülbelül tíz településen egyáltalán nem történt bűneset tavaly. A kapitány hangsúlyozta, hogy ez a mutató az idegenforgalom miatt is rendkívül fontos Vas megyének.

A szubjektív biztonságérzet a legfontosabb
A közgyűlésen résztvevő Papp Károly r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány több felszólaló képviselő megjegyzésére is reagált. Elmondta, hogy nem a statisztika a meghatározó a közrend és a közbiztonság szempontjából, hanem a szubjektív biztonságérzet. Ezt egyébként mérik is, és – mint mondta, - az eredmények függvényében cselekednek.
Az altábornagy hozzátette: 2011 óta a belügyminisztérium minden önkormányzatot megkeres, a válaszokat elemzik, de javaslatokat is várnak. 
Egyébként Vas megye 216 településének 76 százaléka érdemben válaszolt, eszerint: 4,5 pontot ért el a megye az 5-ös skálán.
A Jobbik megyei frakcióvezetőjének tett megjegyzésére, miszerint az állampolgárok nem bíznak a rendőrségben, kiemelte: igenis erősödött a rendőrök iránti bizalom, a társadalmi bizalom tekintetében ugyanis 54 százalékon áll a rendőrség, 50 százalék fölött más intézmény nem is volt. A nonprofit felmérés szerint a civilek után a rendőrség volt a második.
Papp altábornagy azt javasolta, hogy biztassák az állampolgárokat, és, ha olyan rendőrt látnak, akiben nem bíznak, akkor forduljanak a helyi kapitányhoz.
Hozzátette: a rendőrök vannak az állampolgárokért – és nem fordítva.
A civil társadalom és a rendőrség kapcsolatáról, együttműködéséről elmondta, hogy járási közbiztonsági egyeztető fórum rendszere pár éve indult, és bevált, így a városi fórumokra is bátran hívják meg a rendőrség helyi illetékeseit.

Pénzbehajtás vagy megelőzés?
Ugyancsak több megyei közgyűlési képviselő felemlegette, hogy a traffipax valódi „pénzbehajtás”. Az országos rendőrfőkapitány erre úgy reagált, hogy ,,a rendőrnek nincs mérlegelési joga, az életek megmentése és a súlyos balesetek megelőzése a közös érdek.”
Hozzáfűzte, hogy szemléletváltásra van szükség – az autósoknak, a bicikliseknek és a gyalogosoknak egyaránt. 
A szentgotthárdi őrs kapitánysággá fejlesztésének ötletét úgy kommentálta, hogy ,,a rendőri jelenlétet nem az határozza meg, hogy őrs, vagy kapitányság van. A megyei vezetés osztja le a lehetőséget, van rá forrás, legyen több rendőr Szentgotthárdon? Hát legyen!”

Beszámoló: elfogadva! 
Dr. Tiborcz János r. dandártábornok, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a Vas megye 2014. évi bűnügyi és közbiztonsági helyzetének alakulásáról szóló beszámolóját a Vas Megyei Közgyűlés tizenkét igennel és két tartózkodás mellett elfogadta. A megyei rendőrfőkapitány megköszönte a megyei testület és a helyi önkormányzatok eddigi támogatását és köszönetét fejezte ki a lakosság többnyire jogkövető, törvénytisztelő magatartásáért.

 

közösség

további frisss

lap tetejére