Szolgálatban: Önkéntes tartalékosok Szombathelyen

szróbert • 2014. április 17., csütörtök •
Többségében katonai előképzettséggel is rendelkező önkéntes tartalékos vonult be az elmúlt héten a Magyar Honvédséghez. A szolgálat és felkészítés célja a már meglévő ismereteik bővítése lesz. Az önkéntes tartalékosokat a hadi beosztásukhoz legjobban igazodó és békében is működő alegységekhez osztották be, ezzel is elősegítve felkészülésüket, hogy a szerződésükben szereplő „különleges jogrend” bevezetésének időszakában élő alegységüknél el tudják majd látni feladatukat. Szombathelyen, a Történelmi Témaparkban találkoztunk velük.
Szolgálatban: Önkéntes tartalékosok Szombathelyen

A frisss.hu megtudta, hogy a 22-57 év közötti állományt a múlt héten kezdték el behívni és már mindannyian megérkeztek a kijelölt helyőrségekbe. Változatos tevékenységük a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszerrel kapcsolatos ügyintézéstől egészen a mérnöki feladatok ellátásáig terjed. Az önkéntes tartalékosokat a Magyar Honvédség 15 alakulatához hívták be változó időtartamra, 5 naptól akár 60 napig terjedő időszakra. A legtöbben az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságnál és az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárnál teljesítik szolgálatukat, de több vidéki alakulathoz - például a székesfehérvári MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljhoz, vagy az MH 54. Veszprém Radarezredhez - is érkeztek.

A nyolc – zömében ötvenes éveikben járó – szombathelyi önkéntes tartalékos katona rangidősével beszélgettünk. Benczik Gábor ezredes elmondta, hogy igazi katonához méltóan, nagyon jó a hangulat, a tavalyi szentendrei árvízi helytállás óta mindenki kiváló tagja a társaságnak. 
Tényleges katonai szolgálatunkat töltjük, most vagyunk a második hét közepén. Mozgalmas a feladatrendszer, hiszen – képzettségtől függően – járásoknál és a megyei védelmi bizottságnál is ott vagyunk, tesszük a dolgunkat, katonai igazgatási tevékenységet végzünk, a változó jogszabályokra reagálunk, a civil közigazgatással egyetemben terveket vizsgálunk felül, de a középiskolások honvédelmi vetélkedőjén is szívesen működtünk közre – tette hozzá az ezredes. 

Ismeretes, hogy az önkéntes tartalékosokra békeidőben, a haderő kiegészítéseként, a szerződéses és hivatásos katonák tehermentesítésére, alkalmanként külszolgálat céljából számít a Magyar Honvédség. Feladataik közé tartozik béke időszakban például a katasztrófavédelmi tevékenység és az arra való felkészülés, különleges jogrendi időszakban pedig a mögöttes műveleti feladatok ellátása is. Az önkéntes tartalékosok összlétszáma mára meghaladta az ötezer főt.

 

közösség

további frisss

lap tetejére