Szívszorító tanácsokat ad nekünk egy haldokló fiú

frisss.hu, szeretlekmagyarorszag.hu • 2016. április 12., kedd •
A fiú 24 éves, de csak hónapjai vannak hátra. Az utolsó posztjában ír az életéről, benne számos olyan dologról, amit nekünk sem árt megfogadnunk.
Szívszorító tanácsokat ad nekünk egy haldokló fiú

Mondanivalójának az „Én nemsokára már nem leszek itt, de nem bánom, ha akad valaki, aki elolvassa ezt az írást” címet adta – ezt szánja az örökségének. A posztot egyébként ezrek olvasták a Redditen.

A nyakkendő

A poszt teljes szövege:

„Még csak huszonnégy éves vagyok, de már kiválasztottam életem utolsó nyakkendőjét. Ezt fogom viselni a temetésemen néhány hónap múlva. Lehet, hogy nem illik majd az öltönyömhöz, de szerintem az alkalomnak megfelel. Túl későn diagnosztizálták a rákot még ahhoz is, hogy halvány reményem lehessen a hosszú életre, de rájöttem, a halállal kapcsolatban az a legfontosabb, hogy egy picivel jobb világot hagyj magad után, mint amilyen az érkezésed előtt volt. Ahogyan eddig éltem, a létem, illetve, hogy pontos legyek, a nem-létem nem hagy nyomot: ugyanis semmi olyat nem csináltam, ami miatt emlékezhetnének rám. 

Korábban annyi minden foglalkoztatott. Azonban amikor megtudtam, mennyi időm van hátra, világossá vált, mi az, ami igazán fontos. Tehát teljesen önző oka van annak, hogy most írok nektek. Úgy akarok értelmet adni az életemnek, hogy megosztom veletek, mire jöttem rá:

Ne vesztegesd az idődet olyan munkával, amit nem élvezel! Nyilvánvaló, hogy nem juthatsz előre olyan munkát végezve, amit nem szeretsz. A türelem, a szenvedély és az elkötelezettség maguktól jönnek, amint szereted azt, amit csinálsz.

Buta dolog mások véleményétől tartani. A félelem elgyengít és lebénít. Ha hagyod, minden egyes nappal rosszabb lesz a helyzet, míg semmi sem marad belőled, csak egy burok. Hallgass a belső hangodra, és bízd rá magad! Lehet, hogy sokan hülyének néznek, de lesznek, akik legendaként gondolnak majd rád.

Vedd kezedbe az életed! Vállald a felelősséget azokért a dolgokért, amelyek megtörténnek veled. Korlátozd rossz szokásaidat, próbálj meg egészségesebben élni. Ami a legfontosabb: fejezd be a halogatást! A meghozott döntéseid alakítsák az életed, ne azok, amiket nem mertél meghozni.

Értékeld a körülötted élőket! Barátaid és rokonaid kimeríthetetlen forrásai az erőnek és a szeretetnek. Ezért soha ne vedd készpénznek, hogy ott vannak melletted.

Nagyon nehezen fejezem ki magam, amikor ezeknek az egyszerű igazságoknak a fontosságát kell hangsúlyoznom, de remélem, egy nap meghallgatsz valakit, aki már megtapasztalta, milyen értékes az idő.

Nem vagyok szomorú, mert megéltem, hogy életem utolsó napjai értelmet kaptak. Csak azt bánom, hogy egy csomó tök jó dolog születéséről lemaradok, mint például a mesterséges intelligencia vagy Elon Musk új projektje. Azt is remélem, hogy hamarosan véget ér a háború Szíriában és Ukrajnában.

Annyira vigyázunk testünk egészségére és integritására halálunk napjáig, hogy nem vesszük észre, a test csupán egy doboz: csomag, amelyben a személyiségünket, a gondolatainkat, a hitünket és a szándékainkat szállítjuk le a világnak. Ha nincs ebben a csomagban semmi, ami változtathatna a világon, akkor nem számít, ha ez a csomag elveszik. Hiszek abban, hogy mindannyian képesek vagyunk változtatni, de bátorság kell ahhoz, hogy megtegyük.

Átlebeghetsz az egész életeden, amelyet a körülmények alakítanak, elvesztegethetsz napokat, órákat. Vagy harcolhatsz is azért, amiben hiszel, és akkor remek történet kerekedik az életedből. Remélem, jó döntést hozol.

Hagyj nyomot a világban! Éld értelmesen az életed, bármit is jelentsen ez számodra. Küzdj meg érte! Fantasztikus játszótér ez a hely, amit hátra hagyunk, minden lehetséges. De nem maradhatunk örökre. Életünk kis szikra ezen a csodálatos kis bolygón, és elképesztő sebességgel száguld az ismeretlen univerzum végtelen feketeségébe. Élvezd az életed, élj szenvedélyesen! Tedd érdekessé! Számítson!

Köszönöm.”

Na, akkor most lehet gondolkodni... 

közösség

további frisss

lap tetejére