Szent Márton sírjához üzenetet és emléktáblát visznek a szombathelyiek

T.A. Fotó: Hornyák Emőke • 2016. június 28., kedd •
Nyolcvan fős delegáció utazik a napokban a franciaországi Tours-ba, ahol emléktáblát helyeznek el Savaria szülötte, Szent Márton sírjánál. A Tours-i püspöknek is nevezett szentre fesztivállal tisztelegnek Európa számos országából oda érkezett küldöttségek.
Szent Márton sírjához üzenetet és emléktáblát visznek a szombathelyiek

Az idő nem túl barátságos hozzánk, ám a téma már barátságosabb – kezdte a sajtótájékoztatóját Puskás Tivadar polgármester. A szombathelyi vezető egy tours-i zarándoklat részleteiről tájékoztatta a sajtó képviselőit, melynek keretében a vasi megyeszékhely két busszal, mintegy nyolcvan fős küldöttséget indít a franciaországi Tours városába, ahol Savaria szülötte, Szent Mártonra emlékeznek a szombathelyiek és Európa számos országából érkezett küldöttségek.

A tours-i Szent Márton Fesztivál keretében bemutatkozik a savariai Szent Márton Legio, a Szent Márton Énekkar és a szombathelyi Savaria Turizmus Nonprofit Kft. is. Szombathely híres szülötte nem mártíromsága, hanem – ahogy ma mondjuk – szociális érzékenysége, szerénysége, elvhűsége miatt emelkedhetett a szentek sorába, ezt az üzenetet szeretnénk eljuttatni a francia püspöki székhelyre (Szent Márton Tours-ban volt püspök 371-től), valamint azon is dolgozunk, hogy a tours-i püspöknek (Európa szerte) ismert szentről mindenkinek Savaria-Szombathely jusson eszébe, így e francia zarándoklat szervesen illeszkedik a Szent Márton év helyi rendezvényeihez – fogalmazott tájékoztatójában a polgármester.

A franciaországi fesztiválon 12 ország küldöttsége jelenik meg, a vasiak Legiója több alkalommal mutatkozik be, az énekkar számos koncertet ad, többek közt a szent sírját tartalmazó bazilikában is.

Ami viszont fontos, már tavaly elhatároztuk, Szent Márton sírjánál jelezzük, hogy a szülővárosnak is fontos emlékezni Szent Mártonra, így tehát e küldöttség „feladata” lesz egy két nyelvű (latin, magyar) emléktábla avatása is a sír mellett – mondta Puskás Tivadar.

közösség

további frisss

lap tetejére