Szent István példája vezessen minden magyart, mert csak így maradhatunk meg!

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. augusztus 20., vasárnap •
Európában szokatlanná váltak a célpontok, ezért folyamatos készültségben kell élnünk – hangzott el Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata által vasárnap délelőtt tartott megemlékezésen. Államalapító Szent István Király Ünnepén Hende Csaba országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet.
Szent István példája vezessen minden magyart, mert csak így maradhatunk meg!

A reggeli ünnepi szentmisén Székely János megyéspüspök – régi magyar szokás szerint – megáldotta és felszentelte az új kenyeret. Ezt követően, tíz óra után pár perccel, Szent István király szobránál az Országzászló katonai tiszteletadással történő felvonásával kezdődött a program. Az eseményen Vas megye és Szombathely közéletének vezető személyiségei, civil és társadalmi szervezetek, valamint a fegyveres és rendvédelmi szervezetek képviselői vettek részt.  

Az ünnepi műsorban Prikazovics Ferenc, Szabó Tibor, Kiss Márton, a Boglya Népzenei Együttes, a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület 11-es Huszár Tagozata, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred Díszalegysége, Szombathely Város Fúvószenekara, valamint az Ungaresca Táncegyüttes működött közre.

Az ünnepi beszédet dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője mondta, és rögtön beszéde elején egy hatályos magyar törvény, a 2000. évi 1. Trv. Preambulumára hivatkozva, arról beszélt, hogy ezt a jogszabályt a szent király megkoronázásának 1000. évfordulóján fogadta el az országgyűlés. 

A szónok felidézte az 1999-es év végi, Igazságügyi Minisztériumi államtitkárként papírra vetett soriat.

A szent király megkoronázásával a magyar nép a kertesztény hitben egyesült, azóta Európa része, ez biztosította a magyarság fennmaradását. István műve alapján virágzó magyar állam alakult ki a Kárpát-medencében. Kialakítottuk egyéni kultúránkat, a magyar állam és a magyar nemzet történelmi szerepe, a keresztény hit felvétele tette lehetővé, hogy a magyarság visszaverhesse az országot ért támadásokat, megőrizze erkölcsi tartását. Ma sem gondolom másképp, mint 18 évvel ezelőtt – fogalmazott Hende Csaba. 

Augusztus 20-án olyan férfira emlékezünk, aki egyszerre volt államférfi és példátklanul sikeres hadvezér. Hol a saját csaaládtagjai, Koppány, Gyula, hol a németek voltak ellenfelei. A 999-es Koppány elleni harc és az 1031-es békekötés között szinte végig hadakozott, és minden csatáját megnyerte. Rajta kívül ilyen sikeres vezér csak Kinizsi Pál volt a magyar történelemben – hangsúlyozta a volt honvédelmi miniszter. 

A szent király kardját, a narválbőr-burkolatot is felelevenítette Hende Csaba. Mint mondta a markolatgombot István bal keze koptatta simára. A Szent Jobb vármegyéket és püspökségeket szervezett, de a bal kéz mindig a kardján nyugodott, hogy azzal országát megvédhesse a bárhonnan is érkező támadástól. 

Sajnos a közelmúltban Európában szokatlanná váltak a célpontok, már nem a katonák, hanem a békés civil lakosság esik az orvtámadások áldozatául. Mit akarnak elérni az iszlám szélsőségesek? Rettegést, félelmet, bizonytaklanságot akarnak teremteni. Több ország, Belgium, Francioaorszáhg már ,,elesett”, de Spanyolországban, Finnországban és Németországban is történt már terrorcselekmény. Miért vagyok én mégis nyugodt? Hiszen autó és kés itt is van bőven, de nálunk – a magyar kormánykövetendő politikája miatt – hányzik a terrorista, és, ha továbbra sem engedjük be őket, akkor nem is kell félni tőlök. Ezért építettünk kerítést és védjük a határt, ezért kell folyamatos készültségben lennünk – nyomatékosította Hende Csaba.

Isten óvja rendőreinket, honvédeinket, Szent István példája vezessen minden magyart, mert csak így maradhatunk meg – zárta gondolatait az országgyűlési képviselő. 

Ezt követően, Szent István király szobránál koszorút helyeztek el a Vas megyei kormányhivatal, Vas megye önkormányzata, Szombathely Megyei Jogú Város, valamint az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred képviseletében. 

Az ünnepség végén Hende Csaba és Puskás Tivadar polgármester a korábban a megyéspüspök által felszentelt kenyeret megszegte az ünneplők előtt.

A honvédek pedig díszmenettel tisztelegtek Szent István királyunk és az ünneplők előtt. 
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére