Szent István mellett Szent Mártonhoz is közelebb kerültünk

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté és Tóth Arnold • 2016. augusztus 21., vasárnap •
Kézműves foglalkozások, logikai és ügyességi játékok, kenyérmegosztás és tárlatvezetés - a Vasi Skanzenben megrendezett ünnepi családi délutánon jártunk.
Szent István mellett Szent Mártonhoz is közelebb kerültünk

Kicsik és nagyok is jelentős számban jelentek meg az ŐrvidékHáz és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum szervezésében, a Szent Márton kenyere címmel rendezett augusztus 20-i ünnepi műsoron, a Vasi Skanzenben. 

Kézműves foglalkozások, kovácsolás, bőrszütyő készítés trikolorral, agyagművesség, textilmunka, mézeskalács díszítés mellett a Patkós Stúdió logikai és ügyességi játékai is a programban szerepeltek. 

Emellett a szabadtéri ügyességi játékok, a kenyérsütés bemutatója és az újkenyér megosztása Szent Márton példája nyomán, valamint Devecsery László: Márton meséi könyvbemutatója és Joós Tamás koncertje is az ünnepi kikapcsolódást szolgálta. 

Ezt követően Szent Márton üzenetei és napjának jelentései címmel – nyitották meg azt a kiállítást, melyen dr. Puskás Tivadar Szombathely polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

Szent Istvánt 933 esztendeje ünnepeljük. Azért lett ünnep, mert augusztus 20-án avatták szentté István királyt, az államalapítót. Neki köszönhetjük, hogy a mai napig magyar nyelven beszélünk és magyarok lehetünk, mert István kemény kézzel és céltudatosan tette keresztény országgá hazánkat, és ennek köszönhetően megőrizhettük magyarságunkat ezer éven át. Ma Szent Márton lelkiségét is ünnepeljük. Szent Márton és Szent István pedig úgy találkozik, hogy István elhozta a kereszténységet Magyarországra és a hadsereg zászlóira Szent Márton félköpenyét húzta – fogalmazott a város első embere.

 

A Szent Márton néprajzi megjelenését bemutató kiállítást megnyitó dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő azt hangsúlyozta, hogy Szent Márton emlékezete hosszú ideje élénken él a szombathelyiek tudatában. 

Szent Mártont a szombathelyiek mellett a pannonhalmiak is magukénak vallják, de hát ő olyan nagy szent volt, hogy akár két helyen is születhetett. A pannonhalmi bazilikában az őstemplomban ott van ma is egy pad, amely a hagyomány szerint Szent István királyé volt, ott, azon hallgatta a miséket. A középkor első jelentős alakja volt Márton, aki a Szent Márton hivatásos lovassági katonatiszt életpéldájával érdemelte ki szentté avatását – fogalmazott Hende Csaba, aki szerint Márton a világtörténelemben is nyomot hagyott, hiszen mintegy 3000 település őrzi ma is a nevét. 

Amikor adakozunk, sajátunkból adjunk – figyelmeztetett, majd arról beszélgetett helyiekkel, hogy soha senki nem látta Mártont dühösnek, hozzátette: a liba és a bor a mai napig összetartozó dolgok, a november 11-i nap fontos volt a gazdák számára. A libák erre a napra meghíztak, az újbort pedig meg lehetett kóstolni. 

Ezután Joós Tamás lantos aláfestése mellett a friss cipókat, kenyereket megszegte a polgármester, az országgyűlési képviselő és a múzeumigazgató. Érdekesség, hogy az idei cipó rozslisztből készült, közben a Márton-kiflit is megkóstolhatták a résztvevők.

A kiállítást megnyitó tárlatvezetés során Szent Márton üzeneteivel és napjának jelentéseivel ismertette meg az érdeklődőket dr. Horváth Sándor igazgató.

Az új kenyér és a Márton-kifli üdesége mindenkit elvarázsolt.  

 

kapcsolódó galéria


kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére