Szemétsziget és fajpusztulás: ez környezetünk jövőképe?!

Szita Róbert - Fotó: tisztajovo.hu és Tóth Arnold • 2016. február 28., vasárnap •
A hulladékoktól az ökoszisztéma szolgáltatásokig szinte minden érdekes témát felölelt V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár ŐrvidékHázban tartott előadása. A legfontosabb gondolatokat mi is lejegyeztük.
Szemétsziget és fajpusztulás: ez környezetünk jövőképe?!

Ahogy azt honlapunkon már megírtuk, az ŐrvidekHázban környezetvédelmi rendezvénysorozatot indított a Szülőföld Kulturális Sport és Örökségvédelmi Egyesület. első alkalommal a hulladékgazdálkodást, az ökoszisztéma szolgáltatásokat, valamint a biztonságos ivóvíz és a nemzeti parkok szerepét is szóba hozták.

A ,,Tiszta vizet a pohárba” címet viselő rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóján Hende Csaba Szombathely országgyűlési képviselője köszöntötte a vendégeket, majd V. Németh Zsolt államtitkár ,,forrázta le” rögtön a megjelenteket néhány friss információval. 

Szemétsziget és kipusztulás
Jelenleg is Magyarországnyi területű szemétsziget úszik az Atlanti óceánon, emellett 1970 óta az állatok populációjának fele eltűnt, ezzel pedig a biológiai sokszínűség összeszűkülésének lehetünk tanúi – kezdte előadását V. Németh Zsolt, aki az emberiség történetének egy-két fontos epizódját is felelevenítette a hulladék szempontjából. 

Elmondta, hogy Krisztus előtt kb. 10.000-ben, az ember letelepedésekor már megjelent a hulladék, mert felesleget is termelt az ősember. Aztán egy 1638-as szabályozás szerint a Fogarasokban már nem szabadott a ruhákat a patakban kimosni. 1776-ban megjelent a hulladék-újrafeldolgozás, akkoriban ez azt jelentette, hogy a szoborból ágyúgolyót öntöttek. 1907-ben megjelent a tisztán szintetikus anyagokból készült termék, a bakelit, majd 2003-ban az első hulladékégető is elkezdte működését, 2010-ben pedig beindult a ,,Te szedd” akció is. 

Mutasd a szemeted! 
Az államtitkár napjaink mondásával folytatta, eszerint ,,Mutasd a szemeted, megmondom, ki vagy!”  A statisztikai adatok bizonyítják, hogy az általunk kidobott hulladékmennyiség 14%-a műanyag, 28%-a szerves anyag, 11%-a pedig papír. Érdekességként még megemlítette, hogy az emberek által hulladéknak minősített anyagok mindössze 2,7%-a fém, és 5,3%-a pedig üveg. 

Hulladékhierarchia és hulladékgyűjtés
Az előadásban elhangzott, hogy az EU is használja a hulladékhierarchia fogalmát, mely piramis tetején a Megelőzés szerepel (idetartozik a tudatos vásárlás is), de a piramis része az újrahasználatra történő előkészítés (idetartoznak a régi bútorok a szőlőhegyi présházakban), az anyagában történő hasznosítás, az egyéb hasznosítás, és az ártalmatlanítás is.  
V. Németh Zsolt beszélt az hulladékgazdálkodási ágazat jelenlegi helyzetéről, az EU-s célkitűzésekről, emellett az elkülönített ,,házhoz menő” hulladékgyűjtésről is. Elmondta, hogy a budapesti hulladékgyűjtési adatok és tapasztalatok szerint a magyar ember környezettudatos.
Megtudtuk, hogy a körforgásos gazdaság (értékek összekapcsolása, létrehozása, megőrzése) korábban ijesztgetésnek tűnt, mert az EU előbb beterjesztette, aztán visszavonta, majd elfogadta. Az ,,elvesszük, legyártjuk, kidobjuk” lineáris modell helyett ,,a hulladékot visszairányítjuk a körforgásba” modell kezd érvényesülni. 

Az ökoszisztéma szolgáltatások 
Meg kell határozni, hogy az adott beruházásnak milyen hatása van az ökoszisztémára (erdő, mocsár) – mondta az államtitkár, akitől azt is megtudtuk, hogy az ökoszisztéma szolgáltatások mindazok, amelyeket a természet ad, ilyen pl.: a talajképződés, a víz körforgása, és a fotoszintézis is.
Nemcsak fajt védünk, hanem a területet is. 1960 óta 60%-kal nőtt a védett területek aránya. 
Ha durván beavatkozunk a természet rendjébe, akkor eltűnhetek még a méhek is. Kínában ezért már kézi beporzást is végeznek. A szőlőt a szél porozza be, tehát a világ vége után is lehet majd koccintani borral – tette hozzá nem kis derültséget okozva az államtitkár, aki azzal is elszomorította hallgatóságát, hogy 1990 óta 2 Balatonnak megfelelő területet vontunk ki a mezőgazdasági gazdálkodásból, de sajnos a fecskék 20%-a is eltűnik évente.

Az ŐrvidékHázban megtudtuk, hogy a környezetvédelmi előadássorozat folytatódik, minden hónapban több előadással igyekeznek a szervezők ráirányítani a figyelmet a téma fontosságára. Tavasszal a többi között az elektromos autók térhódításáról, töltésükről, de a napelemekről és a környezeti katasztrófákról is érdekes előadásokat hallhatunk majd. 

közösség

további frisss

lap tetejére