Százhatvanhárom éve a kisgyermekek szolgálatában

SzR • 2015. április 26., vasárnap •
Arra emlékezünk, hogy 1852. április 21-én nyílt meg Budapesten, a Kalap utca 1. szám alatt az első hazai bölcsőde. Ilyenkor külön megköszönjük, hogy a kisgyermekek felügyeletét és nevelését önök magas színvonalon megoldják, illetve átadják azt a szeretet, amely a legkisebbeknek a legfontosabb. A szülő-gyermek kapcsolatot semmi nem tudja pótolni, ám a bölcsődék 163 éve kiváló lehetőséget teremtenek a társas, közösségben töltött nevelésre, ez hangzott el a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény és Családi Napközi Bölcsődék Napi köszöntőjén.
Százhatvanhárom éve a kisgyermekek szolgálatában

 A Városházán megrendezett pénteki eseményen Puskás Tivadar polgármester kiemelte, hogy a bölcsődék és az ott dolgozó szakemberek a szeretetet adják át csemetéinknek. 

A polgármester köszöntőjében külön is emlékeztetett arra, hogy 2009 óta a kisgyermeknevelés külön stúdiumként bekerült az egyetemi oktatásba is. Gyönyörű szép ez a pálya, a munkájuk eredménye pedig eldönti, milyen lesz hazánk jövője - tette hozzá.  

Pósfainé Sebestyén Bianka intézményvezetőtől megtudtuk, hogy napjainkban 552 férőhelyet - közte a két családi napközi 14 helyével - nyújtanak a szombathelyi bölcsődék. Ezért aztán nagyon fontos, hogy legyen utánpótlás és még fontosabb, hogy megfelelő továbbképzésen vegyen részt az utánpótlás. Hozzátette: Az EU a korai éveket, 6-8 év alatt méri, nálunk elsősorban az első 3 évről beszélünk. Az EU is meghatározta már milyen jelentőséggel bír a kisgyermekkori nevelés. Büszke vagyok rátok, hiszen olyan munka ez, melynek gyümölcse csak évek, évtizedek múlva érik be. A papi, az orvosi és a katonai hivatás mellett ez is olyan munka, ahol az emberi létezés magasabb célja mutatkozik meg - fogalmazta meg beszédében az intézményvezető. 

Április 21-i bölcsődék napi országos eseményt Nyíregyházán tartották. Szombathelyen pedig az a hagyomány, hogy ilyenkor, szakmai konferenciát rendeznek, mely alkalmas arra, hogy hasznos ismereteket továbbítson a bölcsődei nevelőknek. A konferencia témái között szerepelt a modern apaszerep fontossága, erről Borbély Nóra pszichológus tartott előadást, de tartalmas percek szóltak a mondókák, az énekek és a zene nevelésben játszott szerepéről, a környezeti nevelés változásairól, és a szabad játék fontosságáról.

A program ünnepi műsorral és kitüntetések átadásával ért véget. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére