Számomra öröm, ha segíthetek – interjú Ágh Ernővel

frisss.hu, fotó: Hornyák Emőke • 2016. július 19., kedd •
Nincs nagyobb hivatás, mint a köz szolgálata - mondta Ágh Ernő a Frisssnek. Megvalósult és tervezett fejlesztésekről, valamint az elmúlt másfél év tapasztalatairól is kérdeztük a 12. számú választókerület képviselőjét.
Számomra öröm, ha segíthetek – interjú Ágh Ernővel

Területileg az egyik legnagyobb, lélekszámát tekintve mégis a kisebbek közé tartozik a 12. számú választókerület Szombathelyen. Ez meghatározója a mindennapoknak is?

Igen. Ez egy többnyire családi házas övezet, amiből következik, hogy kevés a közpark a területen. Különlegessége viszont, hogy itt helyezkedik el a város legnagyobb sírkertje, a 33 hektáros Jáki úti temető. A peremterületekhez hasonlóan a választókerület legtöbb gondja, problémája a rossz infrastruktúrából fakad. A gyűjtőutak nagyrésze jó állapotú, de a bekötőutak többsége felújítandó. A járdák elavultak és gond van a csapadékvíz-elvezetéssel.

A választókerület egyébként a város délnyugati részén található, magába foglalja a Rumi, a Szent Gellért és a Körmendi út, illetve a Brenner Tóbiás körút, Nárai út, Erdei iskolától délre eső területet, valamint ide tartozik a KISZ-lakótelep egy része, a Sallai-telep, Újperint és Petőfi-telep.

Számos fejlesztést sikerült megvalósítania az elmúlt másfél évben. Melyeket tartja a legfontosabbnak?

Megújultak a Tinódi, a Bethlen és a Hosszú utcák és a Jáki útnak a járdája, valamint megépült a Körmendi úti kerékpárút hiányzó szakasza. Sokat kerékpározom a városban, figyelemmel kísérem a biciklisek gondjait, ahol tudunk, próbálunk segíteni. Régóta húzódó probléma oldódott meg ezzel.

A város és az egyházmegye közös munkájának köszönhetően két évvel ezelőtt épült közösségi ház a Petőfi-telepen. Ez a viszonylag kis alapterületű ház jó célt szolgál, előtte semmilyen lehetősége nem volt az ott lakóknak arra, hogy összejöjjenek. Még a választási helyiség is egy magántulajdonú vendéglőben volt kijelölve, most a fogadóóráimat is itt tartom. Jó oda menni, minden korosztály használja.

Bár nem úgy tűnik, de nem olcsó egy játszótér rendbetétele. Ezért különösen öröm számomra, hogy tízmillió forintból sikerült felújítani a Diófa utcai játszóteret. A KISZ-lakótelepen az autóbuszvárók nem voltak befedve, ez is megoldódott.

Szeretném, ha a fejlesztések lendülete folytatódna, hiszen vannak még terveim. Hiszem, hogy a terv határozza meg a jövőt. Igyekszem fejlődést hozni a városrész életébe.

Vannak már konkrétumok is? Mire számíthatnak a 12. választókerület lakói?

Nagyon veszélyes csomópont a Brenner-körút és a Nárai út kereszteződése. A Területi Operatív Program keretében körforgalom épülne itt százmillió forintból. Felújításra kerül az Újvilág utca, amely összeköttetést biztosít a Körmendi út és a Rumi út között. Mellékutak közül nagyon sokat fel lehetne újítani, de valamilyen sorrendet fel kellett állítani. Az idei költségvetésből a Laky Demeter utca rendbetételére lesz lehetőség. Nagyon rossz állapotban van, pedig itt található a posta és a bolt, a közelben pedig az óvoda és a gyógyszertár. A felújítás érinti mindkét oldali járdát és a csapadékvíz-elvezetést is.

Régóta várat magára a Külső-Nárai úti kerékpárút megépítése a Király sportcentrumtól a Bagolyvári körforgalomig. Nagyon veszélyes ezen a szakaszon biciklizni, régi vágya ez az ott élőknek. Most úgy tűnik, sikerül megépíteni. A Jáki úti járdára  pedig kerékpársáv kerül felfestésre.

Tavaly 15 millió forintból elkészült a Körmendi és Szent Gellért utat, illetve a temetőt összekötő új út terve. Ha ez megvalósulna, a déli városrészen élők kényelmesen elérnék a temetőt, a mellékutcák mentesülnének a nagy forgalom alól, valamint lényegesen javulna a szeméttelep környékének rendezettsége. Ennek megépítése többszáz millió forintba kerül, de bízom benne, hogy sikerül rá forrást találni.

A környéken élők naponta keresnek meg azzal, hogy mely utcákat kellene rendbe tenni. A Halastó utcai lakóparkban például nemcsak a járda hiányzik, de még rendes bevezetés sincs. Ezek tervezése az idén elkészül, és reményeim szerint jövőre megépülnek.

Nagyon leromlott állapotban van az újperinti volt plébánia épülete. A helyi közösség a tetejét felújította, de még hátra van a külső homlokzat szigetelése és színezése. Erre is tudtam a város részéről pénzt keríteni. Az egykori Nagvárad utcai játszótérre ma már csak egy retro hinta emlékeztet. A TOP keretből mintegy tízmillió forint jut ennek a megújítására.

A városrész egyetlen óvodája a Margaréta utcában található. Örömmel jelentem, hogy itt is fejlesztések várhatóak. Városi alapból a nyári szünetben 15 millió forintból belsőleg újul meg az intézmény. Szintén városi alapból fedezték az olajtároló kiemelését. Az így felszabadult területen közlekedési park épül. Fontos, hogy a gyermekek minél előbb elsajátítsák a közlekedés alapjait. Ennél is nagyobb beruházás az épület külső rendbetétele. A 70-es években, betonból készült épület már nem felel meg a mai kor követelményeinek. Ez a fűtéskorszerűsítéssel együtt mintegy ötvenmillió forintba kerülne. Erre, és a Jáki úti orvosi rendelő energetikai felújítására is lesz lehetőség a TOP keretében.

Fontosnak tartom a peremterületeken található buszmegállók felújítását és a zebrák kialakítását. Újperinten eddig egy sem volt, a jövőben az Erkel Ferenc utcában, a buszmegállónál épül biztonságos gyalogátkelőhely.

Megújul a Szalézi templom 1938-ban épült, mára széttöredezett lépcsője is. A helyi közösségnek erre nem volt forrása, de a TOP keretében jut rá megfelelő összeg. Örülök, hogy Lendvai Ferenc frakcióvezető kezdeményezte, hogy II. János Pál pápa látogatásának 25. évfordulója alkalmából egész alakos szobrot állítsunk, és ez ide a térre kerül.

Rendszeresen tart fogadóórákat. Milyenek a tapasztalatai?

Három helyen – Jáki úton a könyvtárban, Újperinten és Petőfi-telepen – tartom a fogadóóráimat, de gondoltam, hogy még egy negyedik helyre, a KISZ-Szelakótelepre is kimegyek. Sokan keresnek meg a problémáikkal, sérelmeiket, de arra is van példa, hogy csak azért jönnek el, hogy megdicsérjék, megköszönjék a megvalósult fejlesztéseket. Meg kell említenem, hogy a családi házas övezetekben maguk a lakók is nagyon sokat tesznek azért, hogy szép és igényes legyen a környezetük. 

A problémákon igyekszem segíteni, a kéréseket eljuttatom az illetékesekhez. Szerintem nincs nagyobb hivatás, mint a köz szolgálata, szeretek a köz érdekében dolgozni. Ha pedig még sikerül is megvalósítani valamit, külön örömmel tölt el.

közösség

további frisss

lap tetejére