Szakszerűség és jogszerűség érdekében

szróbert • 2014. július 23., szerda •
Szombathely biztonsága garantált, ezért pedig sokat tesz a város és önkormányzata. A biztonságérzet azonban az állampolgárok jellemzően jogkövető magatartása nélkül nem teljesülne – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet dr. Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Horváth Csaba, az önkormányzat Bűnmegelőzési, Közrendvédelmi és Közbiztonsági Bizottságának elnöke és dr. Varsányi Péter, a Szombathelyi Közterület-felügyelet igazgatója tartott. A frisss.hu a helyszínen megtudta, hogy a szakszerűség és a jogszerűség érdekében huszonnégy darab mobil minikamerát állítanak rendszerbe a helyi Közterület-felügyeletnél.
Szakszerűség és jogszerűség érdekében

Puskás Tivadar polgármester a sajtótájékoztató elején elmondta: a biztonság az egyik legfontosabb dolog egy közösség életében. ha egy településről azt mondják, hogy biztonságos, akkor bátran mozdulnak ki az emberek. A biztonság, illetve a biztonságérzet nagyon fontos értéke egy városnak. Szombathely és Vas megye a legbiztonságosabb részei az ország legbiztonságosabb részei. Ez köszönhető az állampolgároknak, hiszen ők tartják be a törvényeket, illetve az önkormányzatnak is nagy szerepe van ebben. Ezt pedig a közterület képében valósítja meg Szombathely.

A város első embere kiemelte, hogy Szombathely számos helyén köztéri kamera található már. Ezek lényege pedig a prevenció, hiszen a kamerák segítségével – tette hozzá Puskás Tivadar – rögtön reagálhatunk a nem kívánatos cselekedetekre.

A frisss.hu a helyszínen megtudta, hogy a közterület-felügyelők és a mezőőrök birtokába kerülnek az újonnan vásárolt, az intézkedések szakszerűségét igazoló minikamerák. ezek egyébként az intézkedőt és az intézkedés alá vontat is védik, hiszen az objektív valóság rögzítése a cél. A rendszerbe állított huszonnégy kamera az intézkedés folyamatát rögzíti majd.

Horváth Csaba, a szakbizottság elnöke pedig arról beszélt, hogy a lakosság szubjektív biztonságérzetének javítása érdekében a város eddig is nagyon sokat tett, hiszen a közterület-felügyelet létszáma az elmúlt esztendőben 12 fővel gyarapodott, emellett a technikai eszközállomány 2 új személyautóval, 2 új robogóval, valamint a Hende Csaba országgyűlési képviselő által adományozott éjjel látó infra-távcsővel egészült ki. Elhangzott az is, hogy a közterület-felügyelet központjában már 24 órában lehet figyelni a történeteket.

Arról is tájékoztatott Horváth Csaba, hogy immár 24 órában figyelik a Fő téren történteket. A bizottság elnöke, mint egyéni önkormányzati képviselő saját keretéből 1,3 millió Ft-ot ajánlott fel a Szűrcsapó utcai szolgáltató ház környékén észlelt bejelentések csökkentése, ezek megelőzése érdekében. A beszerzés már folyamatban van, így összesen már 20 darab térfigyelő kamera működhet a városban. 

Varsányi Péter, a közterület-felügyelet vezetője mondandója elején arra emlékeztetett, hogy a jogalkotó már 1987-ben felismerte, hogy a helyi önkormányzatoknál szükséges egy olyan cég, jelen esetben a közterület-felügyelet fenntartása, működtetése, mely a kisebb szabálysértéseket hivatott rögzíteni, illetve intézkedni ellenük.

A minikamerák üzembe helyezésével kapcsolatban hozzátette, hogy a két alapvető cél, a szakszerűség és a jogszerűség bizonyítása, emellett a preventív hatás is lényegre vezethet alkalmazásukkal.

Az eszközökről a frisss.hu megtudta, hogy üzemidejük 3,5 óra, kézi vezérlésűek, és 8 napig tárolják majd a kamerák által rögzített felvételeket. Fontos tudnivaló, hogy nem kell az állampolgároknak beleegyezniük a felvétel készítésébe, hiszen a törvény erről pontosan rendelkezik.

A közterület-felügyelet kameráit egyébként nem kell kézzel működtetni, vagyis mindkét kéz szabad marad az intézkedés közben. Egy-egy kamera ára 21.900 Ft, mely kiegészül a 3.800 Ft-os adatrögzítőkártyával, így összesen 621 ezer Ft-ba kerültek városnak a kamerák.     

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére