Svájci forrásból újultak meg a Vas megyei rendőr-főkapitányság épületei

SzR-HE • 2015. november 29., vasárnap •
Átadták a Vas megyei Rendőr-főkapitányságnak svájci hozzájárulás terhére energetikai szempontból felújított épületeit, valamint felavatták az ,A’ épület homlokzatára visszakerült Rumi Rajki István szobrászművész egykori, ,,Daliák” című szoborcsoportját is.
Svájci forrásból újultak meg a Vas megyei rendőr-főkapitányság épületei

Nagy volt a sürgés-forgás pénteken a megyei rendőr-főkapitányságon. A svájci nagykövetet, az országgyűlési képviselőt, az országos rendőrfőkapitányt, a megyéspüspököt, a megyei közgyűlés elnökét, és Szombathely alpolgármesterét is idevárták, de a szoborcsoport alkotói, és a kivitelezők is megjelentek.

Az energiahatékonyság fejlesztése a bevándorlási és állampolgársági hivatal és a rendőrség épületeiben – címet viselő projektet Tóth Judit, a BM főosztályvezetője mutatta be. Megtudtuk, hogy a svájci államtól 1,3 milliárd forintot kaptak, amelyet 0,2 milliárd hazai támogatással egészítettek ki. 

 


Nemcsak a rendőrségi, de a bevándorlási hivatal épületei is modernizálódtak, a megyében pedig a Vas megyei rendőr-főkapitányság két épülete, valamint a sárvári és a körmendi rendőrkapitányság épületei váltak szebbé – tette hozzá a minisztérium főosztályvezetője, aki  azt is elmondta, hogy az energiahatékonyság és az energia-racionalizáció révén a nyílászárók és a tető cseréje, a fűtéskorszerűsítés, és a biztonságtechnikai felújítás is megtörtént az igényvezérelt modernizáció keretében. 
Komfortos munkakörnyezet, költséghatékonyabb működtetés, pozitív környezeti hatások, napelemes energiaforrások – ezek mind-mind a most befejeződött, de egyáltalán nem könnyű megvalósítás eredményei. 

A szombathelyi Petőfi Sándor utcában található ,A’, és a Deák Ferenc utcában lévő ,B’ épület, valamint a sárvári, és a körmendi modernizációt felölelő projektfejezetet dr. Tiborcz János r. dandártábornok mutatta be. 


1980. június 1-jén próbaidős rendőr zászlósként léptem be ide elsőként, és most, 35 évvel ezután végre lecserélhettük a nyílászárókat, hiszen nagyon ráfért a felújítás már az épületeinkre. Hálásak vagyunk azért, hogy a megye 4 rendőrségi objektuma is megújulhatott. A sárvári volt a legfiatalabb épület, de erre is ráfért a felújítás, a munkálatok hat hónap alatt, szeptember 30-ig befejeződtek – hangsúlyozta a megyei rendőrfőkapitány. 
A vasi főkapitányság két épülete 187 millió forint ráfordítással újult meg. 

Jean-Francois Paroz, svájci nagykövet nem első alkalommal járt Szombathelyen, most a svájci-magyar és a svájci-szombathelyi rendőrség között zajló együttműködés fontosságát emelte ki, de elmondta azt is, hogy a felújítás sikereként az érintett szervek mintegy 400 dolgozója folytathatja a munkáját kellemesebb, és biztonságosabb, az EU energiahatékonysági követelményeinek és előírásainak is megfelelő környezetben. 

Ezt követően Papp Károly országos- és Tiborcz János megyei rendőrfőkapitány elismeréseket adott át a kivitelezésben résztvevő, kiváló munkát végzett szakembereknek.  

Az ünnepség végén Melega Miklós történész, a Vas megyei Levéltár megbízott főigazgatója az épület történetét vette górcső alá. Az egykori csendőrkerületi parancsnokság avatásáról megtudtuk, hogy akárcsak 1936 végén, most is helyszínbejárással ért véget a projekt bemutatója.  

A helyszínen arról is értesülhettünk, hogy a svájci támogató további forrásokat bocsátott a magyar rendőrség rendelkezésére, így további 6 épület, közöttük a főváros XXII., és XV. kerületi, valamint a komáromi, és mohácsi rendőrőrsének, valamint a Bevándorlási Hivatal tiszavasvári és vámosszabadi épületeinek az energiaracionalizálása is megtörténhet. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére