Sült hús, hurka, kolbász és pálinka

Szita Róbert és Bodorkós Máté képriportja • 2017. február 18., szombat •
A kis falu nagy rendezvényén, a szarvaskendi Szabó tanyán, a IV. Böllérversenyen és Gasztronómiai Fesztiválon jártunk.
Sült hús, hurka, kolbász és pálinka

A szervezők szíve örült, hiszen az időjárás is a résztvevőknek kedvezett, amikor már reggel gyönyörű, szinte tavaszias időjárás fogadta a magyar hagyományokat, ízeket, hamisítatlan adalékanyag-mentes ételek fogyasztását népszerűsítő, idén immár 4. alkalommal megrendezett Szarvaskendi Böllérverseny és Gasztronómiai Fesztiválra kilátogatókat. 

A népi tradíciók és kézműves portékák ünnepe szombat reggel 6 órakor csapatébresztővel és disznóbúcsúztatóval kezdődött. Aztán a szegény állatokat elkábították, (megjegyzendő, hogy idén a szombathelyi önkormányzat disznója sem szökött el) majd a böllérek és a segédeik nekiláttak a feldolgozásnak. Húslevest, toros káposztát, sült húst, sült oldalast, sült kolbászt, a pecsenyét, véres- és a májas hurkát kellett készíteni, közben pedig kulturális programok szórakoztatták a kilátogatókat. 

Megyénk legnagyobb télbúcsúztató gasztrobuliján több ezren kóstolták meg a csapatok, közöttük a szombathelyi önkormányzat lelkes képviselői által készített disznótoros finomságokat. Illés Károly szombathelyi alpolgármester ugyan egy kicsit késve érkezett, de, mint mondta hamar összeállt a 8 fős csapat, melynek minden tagjának, így Kántás Zoltánnak is személyre szabott feladata volt. 

Tavaly különdíjasok lettünk, ezért aztán evés közben jön meg az étvágy, szóval szeretnénk idén egy kicsit előrelépni – nyilatkozta nem kis magabiztossággal honlapunknak az alpolgármester. 

Lendvai Ferenc tanácsnok vezette az Illés Károly, Kántás Zoltán, Szakács Marcell, Veres Zoltán, Kremser Csaba, Zelles Zsolt és Horváth Sándor (körmendi idegenlégiós böllér) összeállítású szombathelyi csapatot. 

Amit főzünk, az a specialitásunk, tavaly miénk volt a legfinomabb orjaleves, ezért nem nagyképűség, ha azt mondom, hogy idén is harcba szállunk húslevesünkkel a legízletesebb leves címéért. Horváth Sándor körmendi böllér segítette a munkát, melynek elszenvedője Mica, a 120 kg-os szarvaskendi sertés volt - tudtuk meg Lendvai Ferenctől.

A böllérfesztivál megnyitóján – a résztvevő települések polgármesterei és a versenybe szálló csapatok vezetői jelenlétében – dr. Major Katalin szarvaskendi polgármester köszöntötte elsőként a megjelenteket. 

Nagyon örülök, hogy már a negyedik alkalommal vehetjük önöket szeretetünkkel körbe, miközben büszkék is lehetünk magunkra, hiszen a negyedik alkalom önmagáért beszél. Egész héten vállvetve dolgoztunk, volt, aki az ételek elkészítésén, volt, aki a kulturális műsorok megszervezésén ténykedett – tette hozzá a kis falu nagy rendezvényét köszöntő településvezető. 

Majtényi László, a Vas megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében arról beszélt, hogy a szarvaskendi esemény az elmúlt évek alatt ,,igazi vasi rendezvénnyé” nőtte ki magát. 
Négy év alatt odáig jutottunk, hogy sorban állnak a csapatok, arra várva, hogy mikor jöhetnek ők is disznót vágni. A magyar testvéreink ittléte pedig önmagáért beszél – fogalmazott a megyei közgyűlés elnöke, aki elődjével, Kovács Ferenccel több finomságot is végigkóstolt. 

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár miközben a gyermekkori élményeit elevenítette fel, azt hangsúlyozta, hogy a disznóölés hagyományainak ápolását meg kell tanulni, és a szarvaskendi fesztivál erre is alkalmas.

Minden egyes sátorban felszínre kerül a tudás, kiderül, hogy ki, hogyan szereti készíteni a hurkát, a kolbászt. Az idő előrehaladtával egyre jobb termékek kerülnek a zsűri elé. Egyre többen keresik az egyedi ízeket. A hagyományok, a helyi értékek szarvaskendi megjelenítése mára követendő példává lett – emelte ki az államtitkár, aki beszéde végén mindenkit felszólított, hogy űzze el a telet. 

Ezt követően ajándékokat, kötényeket adtak át a határainkon túlról – Muravidék, Felvidék, Hargita megye, Vajdahunyad – és a magyar területekről érkezett települések csapatainak.   

A fesztivál díszvendége, Győrvár a település gasztronómiai és turisztikai nevezetességeit mutatta be az érdeklődőknek, a közelben lévő Oszkó önkormányzati csapata pedig kiváló finomságokkal, közöttük borpálinkával várta a kilátogatókat. Hosszú Zoltán polgármester szerint az oszkói velős pirítós kenyér már kora reggel a kilátogatók az étvágyát csillapította. 

A velős pirítós kenyerünk, majd a vese-velőnk sokakat idecsalogatott a sátrunkhoz, de elhoztuk a mobil kemencénket is, ebben készült el a finom húsunk, de a házi pogácsánk és a finom hazai bor, szőlő és barack ízű vasi hegyháti pálinkánkat is megérte megkóstolni – fűzte hozzá a honlapunknak nyilatkozó polgármester, aki azt sem felejtette el megemlíteni, hogy a szakemberek szerint az oszkói csapat oldotta meg leghitelesebben a disznóvágást.

Szarvaskenden, a farsang farkához közeledve természetesen nem maradhatott el a télbúcsúztató rönkhúzás és a bolond esküvő sem. A szervezőktől megtudtuk, hogy jövőre ugyanitt, immár ötödször lesz böllérverseny és gasztrofesztivál. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére