Sportturizmus: kevés az igényes szállodai férőhely

Szita Róbert • 2015. július 05., vasárnap •
Többször megírtuk már, hogy olimpiai helyszín lehet 2024-ben Magyarország, illetve Szombathely. Ehhez viszont megfelelő infrastruktúra, és kellő számú minőségi szállodai férőhely is szükséges. Igen ám, de…
Sportturizmus: kevés az igényes szállodai férőhely

A témáról Balogh Károly Zsolttal, a Vas Megyei Turizmus Szövetség elnökével beszélgettünk.
Interjúalanyunk, aki ,,civilben” a Vas megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára, rögtön a beszélgetés elején leszögezte, hogy nem tartja magát olimpiai szakembernek és nem tudja pontosan, mit vár el az idehozandó sportágak, a szállásminőség és a szállodai kapacitás tekintetében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság.  

Elnök Úr! Milyen a mai szállodai valóság Szombathelyen? 
Turisztikai szempontból Szombathelyen alapvető hiányosságok vannak jó minőségű szálláshelyek tekintetében. Négycsillagos szálláshelyből nagy a hiány. 


Mennyi vendégéjszakát tud magáénak a vasi megyeszékhely?
Szombathely egy esztendő alatt nagyjából 100 ezer kereskedelmi vendégéjszakát tud felmutatni. 

Van-e esély a minőségi javulásra, a modernizációra?
Régóta fájó seb a Savaria szálloda bezárása, a felújítás, korszerűsítés – idetartozik a parkolási gondok megoldása is - pedig eszméletlen pénzeket igényelne. Ugyanakkor jó hír, hogy a Liget szálloda hamarosan megnyit, új minőségben várja vendégeit, de az általa kínált 60-70 férőhely nem fog megoldást jelenteni. Sajnos jó minőségű négycsillagos szállodák szintjén, a megyeszékhelyek között nagyon a rangsor végén kullog Szombathely. 


Ha ez a helyzet, hogyan kezelik a nagyobb rendezvényeket, mi a jelenlegi gyakorlat?
A hagyományos, jól bevált megoldás szerint, ha Sárvárt és Büköt is bekapcsoljuk, akkor van megoldás, de ez nem jó Szombathelynek, hiszen nem idefolynak be az adóbevételek. De a napi kétszer 25-30 km utazás sem vendégbarát megoldás. 

Ezek szerint nagyon kellene egy új négycsillagos szálloda?
Nagyon elférne egy 150-200 férőhelyes konferenciateremmel is rendelkező négycsillagos szálloda Szombathelyen. A VMKIK főtitkáraként elmondhatom, hogy van érdeklődés a Savaria szálloda felújításával, de egy új szálloda felépítésével, egy új beruházás megindításával összefüggésben is. 

Ha nyári olimpia, akkor július vagy augusztus. Ez gondot jelenthet?
Nem, semmi esetre sem, hiszen Szombathely nem kiránduló- és/vagy fürdőváros, mint Sárvár vagy Bük. Tehát ilyen szempontból szerencsés helyzetben van a vasi megyeszékhely. Egyébként nagyon sok labda van feldobva Szombathely gazdaságának és turizmusának
Az elmúlt időszakban több jeles sporteseménynek is helyet adott a város…
Igen, és jól is szerepelt Szombathely ezeken a megmérettetéseken. Ezért azt mondom, hogy a a sportturizmus kifejezetten Szombathelyre szabott potenciális lehetőség. A sportváros imázsának itt megvannak az alapjai, ezzel pedig élni kell. 

Interjúalanyunktól azt is megtudtuk, hogy a turisztikai összefogás eredményei csak hosszú évek alatt hozhatják meg a kívánt ,,érett gyümölcsöt”. Szóval egy eredményes olimpiai pályázat esetén sokat kellene dolgozni a város infrastruktúráján és a minőségi szálláshelyek mennyiségén. 

közösség

további frisss

lap tetejére