Sportkarácsony: a tanulás és a sport elválaszthatatlanok

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold • 2015. december 27., vasárnap •
Tizenkilencedik alkalommal díjazták a legjobb szombathelyi diák-, felnőtt-, és veterán sportolókat. A sportkarácsonyi kitüntetettekről szóló sorozatunkban ez alkalommal a jó tanuló-jó sportolókat nevelő, Pünkösthy-díjas Kívés Istvánt mutatjuk be.
Sportkarácsony: a tanulás és a sport elválaszthatatlanok

A díj névadója, Pünkösthy Csaba maradandót alkotott az oktatásban és a sportban egyaránt, az idei díjazott szintén a sport és a tanulás magas szintű összeegyeztetését tartja legfontosabb küldetésének. Kívés István tanítványai közül minden évben többen kapnak ,,Magyar Köztársaság Jó Tanuló, Jó Sportoló” elismerést.

A Pünkösthy-díjat egyébként minden évben az a sportvezető kaphatja meg, aki az utánpótlás és a versenysport, illetve a szabadidő sport területén több éven át kiemelkedő teljesítményt végzett. Az idei díjazott is ilyen személyiség.

Kívés István a főiskola elvégzése, és egy év tanítás után a Művelődési és Sportházban kezdett dolgozni, ahol a korábban megszerzett diploma minden eleme hasznosulhatott. A Szabadidőközpontban a jól működő Rally Cross Országos Bajnokságok mellé meghonosította a Roncs Derbyt és a BMX Crosst. Ez utóbbi sportág számára Szombathelyen három, Gencsapátin egy pályát építtetett pályázati forrásból. Mindkét helyen jól működő BMX csoportokat is versenyeztetett az Országos Bajnokságokon és a nemzetközi versenyeken. Létrehozta, 7 éven keresztül szervezte és játékvezetőként irányította a Kölyök Bazárt. 

Később a Haladás VSE szervező titkára és atlétaedzője lett. Trénerként eredményes és népes hosszútávfutó csoportot szervezett, ekkor korosztályos válogatottak és országos bajnokok fémjelezték munkáját. Legismertebb tanítványa Kálovics Anikó, akivel sidney-i és az athéni olimpián is részt vehetett, edzőként. Anikó a 2003-as mezei futó Európa-bajnokságon bronzérmet nyert. 

Szakmai és szponzori kapcsolatok bevonásával, 4 alkalommal rendezett Kőszeg-Szombathely országos pénzdíjas utcai futóversenyt. Emellett elindította a ,,Major’s papír Csótó Csúcsfutás”-t, ahol idén immár 28. alkalommal hirdettek bajnokokat. A szombathelyi műanyag atlétikai pálya avatásának alkalmával, a 2001-ben rendezett 10.000 méteres országos bajnokság főszervezője is ő volt. 

A Szombathelyi Egyetemi Sportegyesületnél 2005-től dolgozik. Kezdetben atlétaedző, majd szervezőtitkár volt, jelenleg az Egyetemi Sportcsarnok vezetője. Itteni tevékenységének eredményeként kiváló konditerem létesült, és az asztalitenisz is tág teret kapott. Idén már második alkalommal volt főrendezője a 10 km-es országúti futóbajnokságnak, amely napjainkra már több mint 500 résztvevőt megmozgató futófesztivállá nőtte ki magát.

Több mint 60 arany, összesen pedig közel 150 országos bajnoki, MEFOB, és SHS érmet nyertek a Kívés István nevelt sportolók.  

 

közösség

további frisss

lap tetejére