Soha ennyi pénz nem volt gyermekétkeztetésre!

fidesz.hu • 2014. június 21., szombat •
Az idei évben jut a legtöbb pénz a nyári gyermekétkeztetésre, több mint 2,6 milliárd forintot biztosít a kormány erre a célra – jelentette ki Kocsis Máté. Józsefváros polgármestere a Homok utcai sportpályán tartott sajtótájékoztatón elmondta, a szünidőben is szeretnének gondoskodni azokról a gyerekekről, akiknek a szülei nem, vagy csak nehezen tudják megoldani a nyári gyermekétkeztetést.
Soha ennyi pénz nem volt gyermekétkeztetésre!

Kocsis Máté visszautasította a baloldali politikusoktól elhangzott vádakat, miszerint a kormány számára nem fontos a gyermekétkeztetés. Szavai szerint hiteltelenek ezek a felvetések, mivel a szocialista kormányzás alatt nagyságrendekkel kevesebb forrás jutott a területre, mint az azt követő ciklusban. Emlékeztetett rá, hogy míg 2006 és 2010 között 6 milliárd, addig 2010 és 2014 között 10 milliárd forint jutott gyermekétkeztetésre. Ez világosan mutatja a korábbi szocialista kormányok és a jelenlegi kormányok hozzáállását – jegyezte meg.
Hangsúlyozta, a kormány az eddigieknél jóval több forrást szán a gyermekek étkeztetésére, mind a tanév alatt, mind pedig a nyári szünidőben. Mint ismert, a kormány a tanév alatt biztosítja a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára az étkezést, a bölcsődékben, az óvodákban és az általános iskolákban egyaránt. A 2010-es kormányváltás követően 26 milliárdról 56 milliárd forintra nőtt a támogatás összege – fűzte hozzá, rámutatva teljesen hiteltelenek azok a baloldali állítások, amelyek ezt kétségbe vonják.
Szólt arról is, hogy tavaly januárban a gyermekvédelmi törvényben rögzítették, hogy a fenntartónak kötelessége napi háromszori étkezést biztosítani, ennek következtében jelentősen nőtt az egy főre jutó kormányzati támogatás összege. Egy tanév alatt 360 ezer rászoruló gyerek étkeztetését biztosítja ingyenesen a kormány, és 200 ezer fő esetében pedig átvállalja a díjak 50 százalékát - sorolta.

Úgy fogalmazott, a 2010 előtti időszakhoz képest fontos változás, hogy arányosan több támogatást kapnak azok a települések, ahol több a rászoruló gyermek, azaz nem feltétlenül a lélekszám a mérvadó, emellett ösztönzik a hazai kistermelőktől származó élelmiszerek felhasználását is.
Kocsis Máté kijelentette, az idei évben jut a legtöbb pénz a nyári gyermekétkeztetésre, több mint 2,6 milliárd forintot biztosít a kormány erre a célra. Soha ennyi pénz még nem állt rendelkezésre – szögezte le, hozzáfűzve, a nyári szünet alatt 120 ezer gyermek 6 millió adag ételhez jut hozzá.

Tájékoztatott arról is, hogy a józsefvárosi önkormányzat ebből az összegből 7 millió forint támogatást kap. Hozzátette: a kormányzati támogatás fedezi a költségeket, plusz forrást nem kell bevonni, ami könnyebbséget jelent az önkormányzatok számára. 

közösség

további frisss

lap tetejére