Smink és repülés!

Szerző: Markó Éva Fotók: Benkő Péter (luxfoto) és Markó Éva • 2015. augusztus 10., hétfő •
Joggal kérdezheti bárki, hogy mi köze a kettőnek egymáshoz?
Smink és repülés!

Igen is van!  Bármilyen dolog, még ha ellentétesnek is látszik kapcsolódhat, nem feltétlenül kell a külső szemlélő számára összefonódást találni. Mind a kettő egyformán kedves nekem,  ami ez esetben csak halvány kifejezése a két dolog iránt érzett rajongásomnak. Igen, a rajongás már sokkal közelebb áll az igazsághoz.

Jó pár évvel ezelőtt egy hosszabb repülőutam alkalmával dőlt el a repülés iránti vágyam, melybe ha jobban belegondolok már legalább húsz éve lappangott bennem. Utazás előtt olvastam el egy nagyon érdekes, - és itt gondolok a műszaki részre is- könyvet. Aztán jött a hosszabb repülés, ahol volt idő hogy befurakodjak a cockpitbe. A stewardesst heves magyarázkodásommal megtámadva, kérdés sem volt hogy két perc múlva a pilótafülke ajtaja megnyílt és nagyon szívesen fogadtak. A csoda számomra az volt, amikor a könyvből tanultakat  az Austrian Airlines nagyon kedves és készséges kapitánya pontról-pontra megmutatta nekem.

Fotó: Benkő Péter

A felszállás előtti instrukciókat, mint: időjárás és szél és turbulencia előrejelzés, haladási irányok, bejelentkezési pontok… és még sorolhatnám. A  horizont  nevű műszer működésének és érzésének  csodájával szembesültem, amikor a nagy gépmadarat a hosszanti vezérsíkján keresztül jobbra-balra elmozdulva a pilótafülkéből megcsodálhattam!   Ez volt az a perc, amelyben a repülés érzése örökre elragadott. Ma is köszönöm a pilótának az ott eltöltött jó egy órát. Ezután az események felgyorsultak a repüléssel kapcsolatosan, sok-sok repülési élménnyel gazdagodtam azóta.

Abszolút említésre méltó két fontos esemény, a teljes cockpitben töltött hazautazás a gurulóúttól a felszállópályáig, a látvány a pilótafülkéből egész úton, míg a leszállópálya fényeit megpillanthattam.

Ez maga volt a csoda! Végül és nem utolsó sorban kihagyhatatlan, hogy megemlítsem legutóbbi nagy élményemet, a műrepülést. Aki nem próbálta, ne hagyja ki. Elmondhatatlan!

Fotó: Benkő Péter

Itt megjegyezném, hogy  a kisgéppel való repülés élménye más, mint a nagygépeké, de legalább ilyen csodás, csak más az élmény értéke. Amikor megérzi az ember, hogy szabadon szállhat és a szarvkormány érzékenységét megtapasztalva rabul ejti ez az élmény, akkor egy hullámhosszon lesz a repülés örök csodájával. Még annyit megosztanék, hogy a nagygépek és a kis magánrepülők között óriási a különbség.

Nem csak a méretük miatt. Igen mindegyik repül, ennyi igaz.  A nagygépek műszeres repülés miatt teljesen másként irányítandóak, mint a kisgépek.

Fotó: Benkő Péter

A  részletekbe nem megyek most bele, hiszen akkor könyvet is lehetne írni, a pontos kifejtés miatt.

…és itt jön a smink!

Mindig is szerettem volna a kettőt ötvözni, ezért megkerestük modellünket, hogy vállalja a fotózást.

Elkészítettem sminkjét, melyet a környezethez  kissé fémes-misztikus hatást kigondolva  festettem fel. Fotós kollégámmal, Benkő Péterrel készítettük a fotókat, egy olyan napon, amikor az időjárás nagyon kegyes volt hozzánk, nem beszélve a naplementében a különös formában égre rajzolódó felhőkről.

Mobilfotó: Markó Éva

A  szombathelyi Repülőklub szíves segítségét megköszönve, hat-hét órán át fotózhattunk és rendelkezésükre állva tologatták nekünk a Club-Falke négyszemélyes kisgépét a megfelelő beállításokhoz. Csodás és megörökített nyári nap volt!

 

 Smink és szöveg:  Markó Éva  - www.sminkcsoda.hu

Fotó: Benkő Péter,  Luxfotó - www.luxfoto.hu

Haj: Katona Zoltán

Modell: Bognár Fruzsina

Külön köszönet a szombathelyi Repülőklubnak a segítségért és a közreműködésért!

közösség

további frisss

lap tetejére