Shakespeare-i bujaság és szerelem, kinek, ahogy tetszik…

kd. Fotó: Hornyák Emőke • 2016. október 15., szombat •
Horgas Ádám a grabancánál fogta meg ezt az időtlen művet. Megnéztük a Weöres Sándor Színház új nagyszínpadi produkcióját, az Ahogy tetsziket.
Shakespeare-i bujaság és szerelem, kinek, ahogy tetszik…

Shakespeare elég kortalan ahhoz, hogy minden aktuális legyen, Horgas Ádám, rendező pedig szépen hozzá tudott tenni ehhez az irodalmi remekhez egy kis szombathelyi bravúrt. Nem az első Shakespeare-darab ez a Weöres Sándor Színházban, de az egyik legkülönlegesebb. Bevallom, én imádom az angol fickót nem csak a nagy mondataiért – ami amúgy most is elhangzik: Színház az egész világ, És színész benne minden férfi és nő: Fellép s lelép: s mindenkit sok szerep vár Életében…” – hanem azért a mesevilágért, amit képes volt kitalálni. Az Ahogy tetszik keletkezése óta sikeres darab, és tapsból mérhetően ez most Szombathelyen sem lesz másképp.

Már maga a nagyszínpad, azon a nagy díszlet lenyűgöző, amihez csak hozzátesz a forgószínpad, a fények, a zene és az erősen hatásvadász körítés a lovas jelmezekkel. A lovak patáinak dübörgése felerősíti a sokszor amúgy is felfokozott hangulatot, nem hagy nyugvópontot a darab, pörög és mindig történik valami a színpadon. Feszes a sztori, de sok poénnal és direkt félreérthető mondattal. Horgas nagyon precíz rendező, mindenre odafigyel.

A történet persze a szerelem köré épül. Rosalinda és Orlando egymásra találásáért szurkol mindenki, de előbb Orlandót majd Rosalindát száműzik városukból és ezzel bonyolódik a dolog. Mindenki a közeli erdőbe menekül a zsarnok herceg uralma miatt, de itt Rosalinda férfiruhába bújva folytatja a kavarást. A főhősnőt Célia, az unokahúga, a zsarnok herceg lánya segíti, igazi barátnők, csipetnyi erotikával. A két nő útját pedig Próbakő egyengeti, az udvari bolond, eléggé összetett személyiséggel.

A viccek és aktuálpolitikai utalások mellett a darabban megjelenik az erőszak is. Ütések, rúgások, gyilkolások. A színészek olyan élethűen adták vissza a lovak mozgását, mimikáját, hogy pillanatok alatt könnyű volt elfeledni, hogy a lómaszk és a sörény alatt Alberti Zsófi, Gonda Kata vagy Szabó Róbert Endre lapul.

Muszáj kiemelni a színészek közül, hogy Hartai Petrára biztosan fényes színészi karrier vár, mert csak mióta a WSSz-ben játszik hatalmas fejlődésen ment át, most simán elbírja a főszerepet. Pezseg, és olyan vehemenciával vezeti a nézőket, hogy alig hiszem el. Jó párost alkot Bányai Kelemen Barna karakterével, de jól adja az elkényeztetett hercegnőt Edvi Heni is. Alberti Zsófi volt az egyik kedvencem, de élvezetes volt Vass Szilárd, Orosz Róbert és Mertz Tibor alakítása is. Az új tag Gonda Kata, meggyőző, Phebe-ként kénytelen felülbírálni az érzelmeit. 

Az Ahogy tetszik éppen attól jó, hogy bárhogy tetszhet. Horgas pedig kinyitja a történetet ahhoz, hogy a nézőhöz is közel kerüljön. Nekünk tetszett.

Ahogy tetszik 

Szereplők:
Rozalinda/Hartai Petra
Orlando/Bányai Kelemen Barna
Célia/Edvi Henrietta
Jaques/Orosz Róbert
Herceg/Frigyes herceg/Mertz Tibor
Próbakő/Vass Szilárd
Silvius/Jámbor Nándor
Phébe/Gonda Kata
Vili/Kenderes Csaba
Olivér/Kálmánchelyi Zoltán
Juci/Alberti Zsófi
Charles/Corin/Horváth Ákos
Le Beau/Maszlagi Alajos/Balogh János
Ádám/W. Farkas László
valamint Móri Csaba, Szabó Róbert Endre
harcosok, udvaroncok, vadlovak

Díszlet: Horgas Péter
Jelmez: Bujdosó Nóra
Koreográfus asszisztens: Móri Csaba
Korrepetitor: Falusi Anikó
Súgó: Jenei Ágnes
Kellékes: Poór Éva, Viszlay Zoltán Fülöp
Ügyelő: Kovács Zsu
Rendezőasszisztens: M. Kapornaki Rita
Zene, videó, koreográfia, rendező: Horgas Ádám

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére