Sétáljunk a Sziklás-hegység lombkoronái között!

Szponzorált tartalom • 2019. március 28., csütörtök •
Gyerekek és szüleik számára is élményteli kikapcsolódást nyújtanak a Szombathelyi Erdészeti Zrt. által fenntartott zöldterületek tanösvényei, virágai és fa különlegességei. A társaság erdészei azon dolgoznak, hogy minél többekkel szerettessék meg a természetet és ismertessék meg az erdőben dolgozó ember munkáját is. Két rendkívüli hely, a Jeli Arborétum és a Saághy István park is várják a környezetbe vágyó látogatókat.
Sétáljunk a Sziklás-hegység lombkoronái között!

Varázskerti kalandozások a Jeli Arborétumban

Nagy elődök munkáját folytatják a vasi erdészek. 150 éve, 1869. március 5-én született a Jeli Arborétum alapítója, Ambrózy-Migazzi István. A “virágos gróf” autodidakta módon kora egyik legnagyobb botanikusává képezte magát. Munkájának is köszönhetően a Jeli Arborétum Európa egyik legkülönlegesebb parkjává vált.

 

Hogy milyen programok várják a Jeli Arborétum látogatóit? A varázskertbe érkezők számos útvonal közül választhatnak és ismerhetik meg a különleges arborétumot. A “Nyugalom Ösvények” azoknak kínál könnyebb erdei élményt, akik kényelmes tempóban szeretnek kirándulni. Az egy kilométeres séta során megtekinthető a „virágos gróf” emlékháza, életművének személyes emlékei és végső nyughelyére. A látogatók megcsodálhatják a rododendronokat és az egyedülálló fenyőgyűjteményt is.

 

A “Családi Csodatúra” útvonalat a kisgyermekes családok babakocsival is könnyen bejárhatják. A két kilométeres túra alatt számos látnivaló várja a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt: a kicsik felfedezhetik a Varázskert kalandokban bővelkedő játszóterét, és számos piknikezési lehetőség is adódik.

 

A négy kilométeres, “Kóborlás Kalandkedvelőknek” nevű túrát a kalandok kedvelőinek ajánlják az arborétum gazdái. Nem csak távoli tájak növényeit, bambuszokat, külföldi különlegességeket láthatnak a látogatók, hanem a rododendronok virágzásában is éppen úgy gyönyörködhetnek.

 

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. egy közel 130 méter hosszú lombkorona-sétányt épít a Jeli Varázskertben. A látogatók egy a különleges sétányon 10 méteres magasságból ismerhetik meg a Sziklás-hegységben honos mamutfenyőket, óriás jegenyefenyőket és hemlokfenyőket. A lombjaik között tett séta közben a Vasi-hegyhát madárvilága is megfigyelhető. A sétányhoz egy akadálymentesített völgyhíd is tartozik, amelyen tolószékkel és babakocsival is lehet majd közlekedni – a beruházás a tervek szerint május közepétől nyílik meg a látogatók előtt.

 

Erdei élmény a város közepén: a szombathelyi Saághy István park

A megyeszékhelyen lakóknak nem kell messzire menni, ha egy kis erdei környezetre vágynak. 2019 februárjában újra megnyitotta kapuit a Saághy István Erdészeti Információs Központ parkjában található tanösvény, ahol a legidősebb fák már elmúltak 150 évesek. Az elmúlt időszakban nem csak a balesetveszélyessé vált elöregedett fákat vágták ki, hanem újakat is ültettek. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársainak köszönhetően megújult park várja a szombathelyi látogatókat: felújítják a padokat, és a gyerek számára épített ügyességi játékokat is.

 

A park tanösvényei hétköznap és szombaton, nyitvatartási időben bárki számára szabadon látogathatóak, sőt vezetést, valamint erdei iskolai foglalkozást is biztosítanak. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. Központ parkjában kialakított tanösvény hét állomásán a látogatók megismerkedhetnek az erdei növény- és állatvilággal, az állatok nyomaival, a madárvédelemmel, a fák belső felépítésével és a méhészettel. A tanösvényt gyerekeknek épített szabadtéri játékok egészítik ki.

közösség

további frisss

lap tetejére