Segítség, kiraboltak külföldön!

Tóth Eszter fotó: thetrentonline.com • 2017. július 09., vasárnap •
Olvasónk meséli el, hogyan törték be autója ablakát és vitték el az összes iratát és készpénzét. A Szombathelyi Rendőr-főkapitányság pedig ad néhány tippet, hogy ezt elkerülhessük.
Segítség, kiraboltak külföldön!

A nyaralás a legtöbb ember számára az év fénypontját jelenti, gondos szervezéssel és tervezéssel készülünk a megérdemelt pihenésre. Azonban nem árt, ha nem csupán a napos oldalára koncentrálunk a kirándulásnak, hanem áttekintjük az esetleges veszélyhelyzeteket is, főleg, ha saját magunk által szervezett, autós kalandozásról van szó. Mert az álomút egy pillanat alatt válhat a legszörnyűbb rémálmunkká.

Csaba álnevű olvasónk megosztotta velünk a történetét, és bár tudja, hogy rengeteg hibát követett el az út folyamán, mégis szeretné, ha közzétennénk sztoriját.

Csaba feleségével már többször megjárta autóval Görögországot, nyaralt Albániában és Bulgáriában is. Mindig a kocsival történő utazást választotta és problémamentesen telt a jól megérdemelt pihenés. Kivéve az idei évben, ugyanis Görögországba tartva rosszkor volt rossz helyen. A szerb autópályán hajnali fél négy magasságában úgy döntöttek, hogy Nis közelében beiktatnak egy kis pihenőt, mielőtt folytatnák útjukat. A pihenőben felesége a hátsó ülésen helyezkedett el, ő maga pedig a vezetőülésben aludt, amikor egy nagy durranásra riadtak fel, de mire felocsúdtak, támadóik már eltűntek, csak a betört kocsiablakot hagyták maguk után. Felesége táskáját a saját feje alól kapták ki a tolvajok. Rendőrt hívtak, akik a legközelebbi kapitányságra kísérték őket, itt a nyelvi nehézségek ellenére felvették a jegyzőkönyvet, lefényképezték az autót és a betört üveget is segítettek befóliázni. Azonban a neheze csak ezután következett, hiszen Csabáék összes okmánya és készpénze a táskában volt. Szerencséjükre az egyik mobiltelefonjuk és bankkártyájuk az autó kesztyűtartójában maradt, így azokat tudták használni az ügyintézés során. El kellett menniük Belgrádba a konzulátusra. Nagy meglepetésükre, a magyar konzulátuson csak fejenként 30 Euro befizetése után álltak velük szóba. Kérdésükre (Mi lett volna, ha egyáltalán nincs náluk pénz?), azt felelték, hogy vagy valaki utal nekik egy ilyen helyzetekre fenntartott bankszámlaszámra vagy keresnek valakit, aki helyben fizet. Ez a törvény. A konzulátuson újra kikérdezték őket, majd megkapták az egy, visszafelé történő határátlépésre jogosító ideiglenes irataikat, így másnap éjjelre ismét a saját ágyukban térhettek nyugovóra. Már amennyire egy ilyen eset után meg lehet nyugodni.

„Tudom, hogy hibáztam, hiszen nem lett volna szabad egy sötét parkolóban megállni, de nem számítottam rá, hogy baj történhet. Gyakorlatilag megtámadtak minket, nem is tudom mi lett volna, ha ébren vagyunk, gyanítom nem válogattak volna az eszközökben” – mondta Csaba.

(Képünk illuszráció.)

A Szombathelyi Rendőr-főkapitányság szóvivője, dr. Kazmar Enikő adott néhány jó tanácsot, hogy elkerülhessük a hasonló szituációkat.

  • A jogsértések megelőzése érdekében, ha többen utaznak, érdemes felváltva aludni, hogy mindig legyen, aki figyel az értékekre.
  • Lehetőség szerint, minél kevesebb táskát tartsunk az utastérben, hiszen nemcsak pihenés alatt, hanem dugóban, várakozás esetén is be tudják törni a tolvajok az autó ablakát és ki tudják rántani az ülésről a táskát.
  • Ha készpénzt is viszünk magunkkal, célszerű azt több helyre elrakni.
  • Az úti okmányainkat és személyes iratainkat pedig akár testre rögzíthető – esetenként vízhatlan – irattárcába helyezni.
  • Útnak indulás előtt célszerű a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálatánál regisztrálni (https://konzved.mfa.gov.hu/), valamint a célország magyar külképviseletének elérhetőségét megkeresni, telefonszámát elmenteni.
  • Ismerjék meg a felkeresendő ország legfontosabb szabályait, szokásait.
  • Utazás előtt kössenek utas- és balesetbiztosítást.
  • Ha okmányaik elvesztek, vagy ellopták azokat, kérjék a helyi rendőrség munkatársainak segítségét, akik jegyzőkönyvben rögzítik a jogsértést. A kapott jegyzőkönyv birtokában pedig forduljanak az illetékes magyar külképviselethez.
  • Ha pedig már részesei vagyunk egy ilyen borzalmas szituációnak, minden esetben a testi épségünk megóvása legyen az elsődleges! Adjuk át értékeinket, de közben figyeljük meg az elkövető ruházatát, testfelépítését, hogy a későbbiekben pontos személyleírást adhassunk róla és az eset megtörténtét haladéktalanul jelentsük be a Rendőrségen!

 

Még a nyaralás lefoglalása előtt érdemes böngészni a konzulátus honlapját,  itt arra vonatkozóan is találhatunk információkat, hogy mely országokat érdemes elkerülnünk.

Balesetmentes nyaralást kívánunk mindenkinek!

közösség

további frisss

lap tetejére