Schöpflin György: Magyarország és a jövő a tét

szróbert • 2014. május 22., csütörtök •
A választás nem pótcselekvés, hanem igazi tétje is van – hangzott el a közelgő EP választások előtt Szombathelyen tartott, május 22-i sajtótájékoztatón. Schöpflin György EP képviselő és Puskás Tivadar polgármester is azt hangsúlyozta, hogy a vasárnapi választáson a magyarországi részvételi arány fontos üzenet lesz Brüsszel számára.
Schöpflin György: Magyarország és a jövő a tét

A sajtótájékoztató elején az immár tíz esztendeje EP képviselőként is ismert Schöpflin György professzor elmondta, hogy a fő kérdés a jövőre vonatkozóan az, hogy milyen is legyen a magyar érdekképviselet Brüsszelben? 
Hozzátette: Az előző ciklus erős érdekképviseleti munkájának eredményeként a most következő ciklusban komoly pénzügyi segítségben részesülünk, hiszen a korábbi 660 ezer Ft/állampolgár ,,porciónkat” 712 ezer Ft/állampolgárra sikerült feltornázni. A Fidesz-KDNP szeretné folytatni ezt a hatékony érdekképviseletet.
A kérdés, hogy mennyit tudunk lehívni a forrásokból, eddig az írek voltak a legsikeresebbek, hiszen több mint 90%-ot tudtak lehívni a rendelkezésükre álló összegből. Van mit megvédenünk vasárnap, szeretnénk, ha a hungarikumokat továbbra is tisztelet övezné. Május 25-én nagyon fontos lesz a részvételi arány, hiszen ez lesz az igazi magyar üzenet Brüsszel számára. A választás nem pótcselekvés, hanem igazi tétje is van, ez pedig a jövő.

Puskás Tivadar polgármester pedig arról beszélt, hogy ,,nem kérdéses, hogy mi, magyarok Európához tartozunk, de az sem kérdéses, hogy hazánk egyik legrégebbi államalakulat Európában”. 
Ha csak az anyagi forrásokat tekintjük, a következő ciklusban 712 ezer Ft jut minden magyar állampolgárra. Ebben az összehasonlításban csupán Litvánia előzi meg hazánkat. Ez is azt jelzi, hogy a magyar érdekeket kiválóan képviselik Brüsszelben. Az irány jó, azon az úton kell haladni, melyen elindultunk. 
Az 1 főre jutó EP források felhasználása tekintetében Vas megye áll a legjobban. Nekünk olyan EP képviselőkre van szükségünk, akik kiharcolják, hogy minél több forrás jusson a magyaroknak
– tette hozzá Puskás Tivadar.

A sajtótájékoztató után, a frisss.hu kérdésére válaszoló Puskás Tivadar elmondta, hogy vasárnap éjszaka akkor lenne elégedett, ha legalább 40%-os részvételi arány jellemezné a magyarországi voksolást és, ha a Fidesz-KDNP tizenkét mandátumot szerezne.

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére