Savariások a Savariában

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2015. október 02., péntek •
Iskolánk az elmúlt hatvan év alatt nagyon sokféle módon szolgálta a várost, de a Savaria mindig Savaria marad – hangzott el az SZMSZC Savaria Közlekedési Szakképző Iskolája és Kollégiuma pénteki ünnepi rendezvényén, a Savaria Moziban.
Savariások a Savariában

Az SZMSZC Savaria Közlekedési Szakképző Iskolája és Kollégiuma az idén ünnepli fennállásának 60. évfordulóját. Ebből az alkalomból a 2015/16-os tanévet jubileumi tanévvé nyilvánította az iskola. Programjaikat a neves évforduló köré csoportosították. 

A megnyitó
Az ünnepségsorozatot október 2-án, az Agora Savaria moziban - jelenlegi tanulók és tanárok számára szervezett gálaműsorral nyitották, melyen Koczka Tibor alpolgármester beszéde elején arról beszélt, hogy hatvan esztendő nemcsak egy ember, de egy intézmény életében is jelentős időmennyiség. 


A Savaria Középiskola elmúlt hatvan éve bizonyíték arra, hogy az intézmény mindig fogékony volt a kor kihívásaira. Annak idején a dízelmozdony-szerelő, most az informatikus a slágerszakma. Azt gondolom, hogy a Savaria mindig olyan tudással halmozta fel a diákokat, hogy mindenhol megállhatták a helyüket. Elég, ha csak a sportoló Gécsek Tiborra és Horváth Attilára, vagy a vállalkozó Kozma Zoltánra gondolunk, az iskola dicsőségtábláján szereplő hírességek száma egyre gyarapodik. Egy Savariás diákot egy életen át végigkíséri az a négy vagy több esztendő, amit Savariás diákként eltöltött. Higgyék el, hogy egy-két év múlva úgy tekintenek majd vissza, hogy nagyon sok mindent kaptak ettől az iskolától, ettől az osztálytól, vagy éppen egy-egy tanórától, gyakorlati képzéstől – tette hozzá Koczka Tibor.    

A múlt és a jelen 
Ezt követően Sümegi Tamás iskolaigazgató felelevenítette az elmúlt hat évtizedet. Beszédében arról is szólt, hogy lett hatvan év alatt az egykori gimnáziumból Savaria Közlekedési Szakképző Iskolája és Kollégium, amely jövőre már szakgimnáziumként működik majd, de a lényeg nem változik, a Savaria mindig Savaria marad. 
Sümegi Tamás a frisss.hu-nak elmondta: az iskola valamennyi szakja nagyon keresett mind a városban, mind a megyében, de országos viszonylatban is. A műszaki szakképzés szerepe az elmúlt időszakban jelentősen felértékelődött, gondoljunk csak arra, hogy a nemzet GDP-jének fontos hányadát a járműipar adja, ez pedig a műszaki szakképzési háttér nélkül szinte nem is működhet. 

A látványos vetítéssel színesített előadása után Pődör György, volt igazgató pedig erre az alkalomra írt versével köszöntötte az iskolát. A műsor további részében jelenlegi és volt diákok váltak főszereplőkké. Az „öregdiákok” régi emlékeiket osztották meg a maiakkal. A fiatalok pedig – bár műszaki területen tanulnak – bizonyították, hogy a művészetekben, zenében, táncban, versben egyaránt járatosak. A program zárásaként egy rövidfilmet tekintettek meg a Magyar Retro sorozatból, ami megidézte az intézmény indulásának korszakát, a régi táborok, építőtáborok hangulatát. 

A programok folytatódnak
A pénteki ünnepségen az iskola diákjai is felléptek, a rendezvén látványos táncműsorral kezdődött. A későbbiekben még számos jubileumi program színesíti a tanévet. Novemberben ismét egy nagyobb szabású gálaműsorra készülnek, melyre az együttműködő partnereket, a fenntartók képviselőit, egykori és jelenlegi dolgozókat várják. Ezt követően pedig tiszteletbeli tanárrá választás, kopjafaavatás, öregdiák találkozók és a 60-as szám jegyében szervezett sportprogramok követik egymást.   

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére