Sárkányhajók fej-fej mellett

SzR-HCs • 2015. július 25., szombat •
26 csapat közel 600 versenyzője állt rajthoz a harmadik szombathelyi sárkányhajó fesztiválon. A szombati sporteseményt Hende Csaba honvédelmi miniszter és Puskás Tivadar polgármester sárkányszenteléssel nyitotta meg.
Sárkányhajók fej-fej mellett

A pénteki edzésekkel vették kezdetüket a sárkányi erőpróbák, majd a csapatok felkészülése után, szombat délelőtt megkezdődtek a sárkányos küzdelmek, de előtte még Hende Csaba honvédelmi miniszter, a III. Szombathelyi Sárkányhajó fesztivál fővédnöke, Puskás Tivadar szombathelyi polgármestere, Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője és Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke, a Dragon Aktív Kft. képviselője is köszöntötte  a megjelent csapatokat.  

Előzmények

Magyarországon 2004 óta működik sárkányhajó fesztiválrendszer. Szombathelyen 2013-ban rendeztek először fesztivált, miután egy Sárkányhajó Vágta keretében debütált a sportág a vasi megyeszékhelyen.

Sárkányhajó és sárkányhajózás
A sárkányhajó egy speciális, sárkányfejjel és farokkal díszített hajó. A versenyeken 18-20 versenyző, két oldalt arccal előre ülve egytollú lapáttal, egy dobos adta ütemre és egy kormányos irányításával hajtja előre a hajót. A sárkányhajózás egy olyan közösség teremtő és fejlesztő sport, amelyben egyszerre, egy célért több mint húszan küzdenek. Az evezés technikáját bárki könnyedén elsajátíthatja. A sportágat 1998-ban a Magyar Sárkányhajó Szövetség honosította meg Magyarországon.

A megnyitó és a szentelés
Hende Csaba honvédelmi miniszter, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett a tavalyi áldatlan állapotokra, majd megköszönte mindazok munkáját, akik a Csónakázó tó rendbetételéért, az igazán impozáns megújult környezetért sokat tettek.

A legkisebb unokájával érkező Puskás Tivadar polgármester pedig örömét fejezte ki, hogy immár harmadik alkalommal rendezheti meg a város ezt a színvonalas versenyt. 

A rajthoz álló huszonhat csapatnak azt kívánom, hogy szombathelyi csapat nyerjen, de mindenki nyer, hiszen sportol, és egészségesen él. A megújult környezetben lebonyolított verseny messze viszi Szombathely jó hírét – tette hozzá a város első embere. 

Grünwald Stefánia, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. ügyvezetője, a rendező nevében elmondta, hogy bízik benne, hogy megmarad a jó időjárás és az új környezetre is mindenki vigyázni fog.

Járosi Péter, a Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke, a Dragon Aktív Kft. képviselője, aki már találkozhatott a csapatkapitányokkal a technikai értekezleten, reményét fejezte ki, hogy ez az induló létszám megmarad még évekig. 
A 2000 méter során egy újabb hídon kell áthaladni, most ezzel még izgalmasabbá lett a verseny – fűzte hozzá. 

A köszöntő beszédek után nem maradhatott el idén sem a sárkányhajó szentelés, hiszen hivatalosan ezzel az aktussal nyitották meg a versenyt. Az idei díszvendég Márkus Erzsébet olimpiai ezüstérmes, világ-, Európa-, és országos súlyemelő bajnok volt.

A versenyek, illetve az időmérő futamok néhány perccel 10 óra előtt elkezdődtek, amennyiben az eredmények is érdeklik, maradjon továbbra is a frisss.hu-n, hiszen a különböző kategóriák legjobbjairól is itt olvashat majd.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére