Road show-n népszerűsítik a gépészmérnök-képzést

vkriszti-HCs • 2014. november 03., hétfő •
Jövő év szeptemberében gépészmérnöki képzés indul el a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi karán. Lehetőség lesz a hagyományos felsőoktatási rendszer keretében diplomát szerezni, de mód nyílik duális formában is tanulni. A gépészmérnök-képzés indítására a régió nagyvállalatai nyújtották be igényüket, hiszen szükségük van jól képzett, egyből bevethető munkaerő-utánpótlásra.
Road show-n népszerűsítik a gépészmérnök-képzést

A hat nagyvállalat és az egyetem most közösen indított road showt, melynek keretében közel negyven iskolában népszerűsítik a duális képzést. Az első, induló állomás a Nagy Lajos Gimnázium volt, ahol a road show megnyitását megelőzően sajtótájékoztstó keretében mutatták be a show céljait, ami nem más, mint az interaktivitás: bemutatni a duális képzés mibenlétét, előnyeit, és közvetlenül válaszolni a felmerülő kérdésekre.

Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna, a Nagy Lajos Gimnázium igazgatója nagyon örül, hogy az ő iskolájuk lehet az első helyszín. Kiemelte, hogy gimnáziumukban egyre több végzős diák érdeklődik a műszaki képzések iránt, így meg kell ragadni az alkalmat, hogy itt maradjanak Szombathelyen. Erre nyílik most lehetőség.

Kenyeresné Vörös Rita, a LuK Savaria Kft. HR vezetője elmondta, hogy gyakran hallani olyan diákokról, akik pénzügyi okokból nem mennek felsőoktatásba. Épp ezért előnyös, hogy a gépészmérnök-képzés államilag támogatott formában indul, és a leendő hallgatóknak a gyakorlati helyükre sem kell külön utazást, ill. szállást fizetni.

A 2015/16-os tanévben 80 fő nyerhet felvételt a képzésre, de ebből 50 tanuló vehet részt a duális képzési formában, a többi 30 diák "csak" hagyományos műszaki képzésben vesz részt. 

Mik is az előnyei és a jellegzetességei a duális képzésnek?

Ennek a képzési formának kiemelt célja a felsőoktatás és a munkaerőpiac igényeinek összehangolása. Leegyszerűsítve: képzést a piaci igények szerint! A szóban forgó felsőoktatási képzés egy hagyományos, esetünkben gépészmérnöki BSc képzésre épülve, annak szakmai gyakorlati hátterét újragondolva valósul majd meg. Ugyanakkor a hagyományos BSc képzéseknél lényegesen hosszabb, összesen 24 hét/ tanév vállalati gyakorlat, valamint a partnervállalatok és a hallgatók közötti sokkal szorosabb kapcsolat jellemzi.

Miért is jó duális hallgatónak lenni?

Egyfelől a hallgató már egyetemi évei alatt vállalati gyakorlatot szerez; másrészt a legjobb gyakorlati szakemberektől tanul és a legújabb technológiákat, termelési folyamatokat ismeri meg. Cseppet sem mellékes, hogy eközben a duális hallgató gyakorlati szakmai ismereteit elmélyíti és kiemelkedő havi juttatást kap a vele szerződő cégtől. Ráadásul ha az érintett folyamatosan jól teljesít, állásajánlat várhatja végzéskor!

De miért kihívás duális hallgatónak lenni?

A duális hallgatótól a vele szerződő cég elvárja a motiváltságot, fegyelmezettséget, tanulni és teljesíteni akarást, a mintatanterv szerinti haladást, vagyis azt, hogy minden tantárgyat akkor teljesítsen és sikeresen, amikor az a tantervben szerepel. Ugyanakkor a duális hallgató időbeosztása szorosabb, nincsenek hosszú vakációk, a hosszabb vállalati gyakorlat miatt szabadsága egy évben mindössze négy hét. Természetesen a gépészmérnöki képzési szak tanterve, illetve tantárgyi programja illeszkedik a magyarországi műszaki képzési terület gépészmérnöki alapszakja alapozó és szakmai törzsanyagához, kiegészítve gépgyártástechnológiai szakmai ismeretekkel. 

A duális gépészmérnöki BSc képzés gyakorlati hátterét öt meghatározó szombathelyi és egy szentgotthárdi, alapvetően járműalkatrészeket gyártó vállalat adja, nevezetesen a BPW-Hungária Kft.; a Delphi Hungary Kft.; az EPCOS Elektronikai Alkatrész Kft.; az iQor Global Services Hungary Kft.; a LuK Savaria Kft. és az Opel Szentgotthárd Kft.

Fontos megjegyezni, hogy ahhoz, hogy valaki részt vehessen majd a duális képzésben az alábbi internetes felületen található felvételi lap kitöltésével legkésőbb 2015. január 8-ig kell jelentkezni, továbbá kiválasztani, hogy melyik partnercégnél szeretné gyakorlati tanulmányait folytatni: www.szombathelyigepesz.hu. A pályázót ezt követően értesítik a további teendőkről, behívják egy kiválasztási napra, ahol a vállalati szakemberek a jelentkező motiváltságára, készségeire és képességeire kíváncsiak. A kiválasztási eljárás végén a cégek értesítést küldenek a kiválasztott pályázóknak arról, hogy sikeres egyetemi felvétel esetén szerződést ajánlanak fel a számára. Eközben jelentkezni kell a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi gépészmérnöki BSc alapszakára a központi felvételi eljárás keretében 2015. február 15-ig. Miután a felvételi folyamat kétlépcsős, a duális képzésben való részvétel feltétele, hogy a vállalati kiválasztást követően az egyetemre is felvételt nyerjen a hallgató, vagyis mindkét feltételnek egyszerre kell megfelelnie. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére