Rendszeres testmozgás, egészséges életmód, helyes táplálkozás

SzR-Benkő Sándor • 2016. május 27., péntek •
A Magyar Sporttudományi Kongresszus meghívására a Károlyi Gáspár téren várta az egészségi állapotukra kíváncsi szombathelyieket hazánk legnagyobb humanitárius átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja. Az impozáns kamionban végzett pénteki vizsgálatokra Koczka Tibor alpolgármestert kísértük el.
Rendszeres testmozgás, egészséges életmód, helyes táplálkozás

A 2010-ben megkezdett országos szűrőprogram 67 szakmai szervezet összefogásával jött létre azzal a céllal, hogy kortól, lakhelytől és foglalkozástól függetlenül minden magyar állampolgárnak lehetőséget adjon saját egészségügyi állapotának felmérésére. 

A közel 20 méter hosszú speciális szűrőkamionban 35 különböző – közöttük labor, kardiológiai, szemészeti, hallás, testműködés, és testanalízis – vizsgálattal várták az előzetesen bejelentkezett mintegy száz helyi lakost.   

Koczka Tibor alpolgármester az általános testkép-, a kardiológiai- és a szemvizsgálatokon történő részvétel után nyilatkozva honlapunknak elmondta, hogy a férfiak ma még mindig jobban figyelnek az autójuk állapotára, mint saját szervezetükre, egészségükre.


Nagyon hasznos, amikor feltűnik a szűrőkamion a városban és az emberek szabadon, gyakorlatilag belebotolva a lehetőségbe, félelmeiket leküzdve részt vehetnek a szűrővizsgálatokon. Érdemes ezt a 30 percet arra fordítani, hogy szinte teljes képet kapjunk egészségünkről. Örülök, mert rendben voltak az eredményeim, és újra megerősítést nyertem, hogy szükséges a rendszeres testmozgás, az egészséges életmód és a helyes táplálkozás – tette hozzá az alpolgármester. 

Dankovics Gergely, az országos szűrőprogram igazgatója a helyszínen elmondta nekünk, hogy minden esztendőben az Európai Unió Európai Fejlesztési Alap jóvoltából a legkorszerűbb speciális eszközökkel felszerelt szűrőkamion várja az egészségi állapotukra kíváncsi embereket.   
Napi 5100 vizsgálatot tudunk elvégezni, ez azt jelenti, hogy 128 embert tudunk teljesen megszűrni, megvizsgálni. Emellett az újraélesztésből, elsősegélynyújtásból is hasznos ismereteket szerezhetnek a résztvevők. Az elmúlt 10 évben 1500 helyszínen mintegy 300 ezer magyar állampolgár tudta igénybe venni az összesen több mint 8 millió vizsgálatot. A TAJ-kártya felmutatása és várólista nélküli program nagyon népszerű országszerte – fűzte hozzá a programigazgató.      

A lakosság számára elérhető szűrőprojekt kiválóan alkalmas, hogy az emberek lakhelyükön, szinte azonnal tájékozódhassanak egészségi állapotukról. 
Dr. Kiss-Geosits-Beatrix, a NymE egészségfejlesztési tanszékének munkatársától megtudtuk, hogy igyekeztek mindent egy helyre összpontosítani, hiszen nemcsak vizsgálatok, hanem a kamion előtti területen 30 életmódponton kérhettek életmód tanácsokat az érdeklődők. Emellett látványos anatómiai bemutatón, 3D-s anatómiai mozisátorban 45 előadást tekinthettek meg mintegy ötszázan. 

Az érdeklődőket 15 óráig várják az egyetem előtt. 

közösség

további frisss

lap tetejére