Jordán Tamás marad a Weöres Sándor Színház igazgatója

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2017. március 27., hétfő •
Egy évre biztosan. Két témát tárgyalt ma a rendkívüli közgyűlés.
Jordán Tamás marad a Weöres Sándor Színház igazgatója

17:02 Véget ért a rendkívüli közgyűlés. Legközelebb április 3-án, 14:00-kor lesz rendkívüli közgyűlés. 

16:54 Nagy Cili közben 2017-es színház világnapi üzenetet olvassa fel. "A színházi konvenciókat újra és újra le kell rombolni, mert a színház csak így maradhat eleven. A színház gazdag, átível téren és időn, a kortárs művek az elmúlt századok alkotásaiból is inspirálódnak, ha egy klasszikus színdarabot napjainkban mutatnak be, az mai és modern lesz. A színésznő hangsúlyozza: a színház erős, mindent túlél, háborút, cenzúrát, pénzhiányt. “Elég egy üres tér és a színész. Vagy színésznő. Mit csinál, mit mond? A közönség figyeli, és soha ne feledjük, közönség nélkül nincs színház. Egyetlen néző közönség. De azért ne legyen túl sok üres szék a nézőtéren​" - idéz Isabelle Huppert szövegéből. 

16:51 Jordán Tamás nem akar a szörnyűséges másfél hónapról beszélni, megköszöni a döntést és minden támogatójának, hogy kiálltak mellette, erős lelki támaszt jelentett neki-, mint mondja. Beszélgetni szeretne a jövőben a jó együttműködés érdekében, bár hozzáteszi, sok mindent felróhatna, mert voltak törvényszegések és nem igaz mondatok. 

16:50 Megszavazza a közgyűlés a javaslatot, Jordán Tamás marad az igazgatója a Weöres Sándor Színháznak 2018. szeptemberéig biztosan. 2021 január 31-ig pedig pályázat dönt majd, amit újra bead majd Jordán. Balassa Péter tartózkodott és Koczka Tibor szavazott csak nemmel. Ez a napirendi pont azzal fejeződik be, hogy elhangzik Nagy Cilitől a színház világnapi üzenet- mondta közben Puskás Tivadar. Jordán közben újra szót kér.

16:41 Jordán Tamás jelentkezik közben, szót kap. Koczka Tibor alpolgármester szavaira szeretne reagálni, Puskás Tivadar polgármester engedélyezi. Esterházy Péter író nagy mondását idézi: "bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá". Koczka Tibornak üzent pár gondolatot, aztán hozzátette színvonal alatti tettnek mondja, mikor Koczka Alföldi Róberttel, Kálmán Olgával és a Hír TV-s interjújával támadta be Jordánt. 

16:34 Kecskés László szerint volt egy szépen kialakuló konszenzus, és most azon vitatkozik mindenki, ki volt előbb a homokozóban. A legfontosabb, hogy döntésre jussanak. 

16:23 Nemény András szerint egy pályázat mindig lehet jobb és jobb, de amikor egy pályázat van, akkor nincs miről beszélni. Czeglédy Csaba hozzászólásában kifejtette, szerinte Koczka alpolgármester felelőssége volt, hogy nem írták már ki decemberben a színházigazgatói pályázatot. 

16:13 Koczka Tibor alpolgármester elmondta, hogy az ő álláspontja sem változott március 2- óta, ő is tisztességes eljárásban szeretne ügyvezető igazgató kinevezni a színház élére, ami önkormányzati tulajdon. 615 millió forintos üzleti tervről van szó, amiből 500 millió forint közpénz, ezért nagy felelősség ez a döntés. Koczka szerint nem kellene meghosszabbítani Jordán igazgatói pályázatát. 

16:10 Balassa Péter szerint az igazság felszabadít, mert mindenkinek az az érdeke, hogy tisztességes eljárás legyen. Szerinte addig nem lehet felelős döntést hozni, míg ügyészségi vizsgálat folyik. 

16:02 Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária felhívta figyelmet, hogy nem 5 év, hanem 2021. január 31-ig szól a megbízás! Dr. Kecskés László szerint is pozitív döntés fog születni, de elvárható, hogy Szombathelyen kiegyensúlyozott színház működjön, ami az egész város érdekét képviselje. Hozzátette vannak olyan színházszeretők, akik nem tetszik ez a színház, túl obszcénnek tartják. Jobban emészthető darabokat emleget Kecskés László.

15:44 Jön a második téma, vagyis a Weöres Sándor Színház ügyvezető igazgatói pályázata. Nemény András felszólalásában utalt a márciusi "nagy vitára", melyben ezt a témát tárgyalták. A törvénynek is meg kell felelnie a közgyűlésnek, hiszen egy hónap van a döntésre. Puskás Tivadar hozzátette, hogy a legutóbbi közgyűlésen nem személyekről szólt a vita, hanem az eljárás rendről. A másik pályázó, Dér András pályázatának kiszivárogtatása volt jogszerűtlen, ez volt az indító pillanata a vitának. 

Ipkovich György hozzátette, hogy ez a mai döntés nagy valószínűséggel a közgyűlés nagy többségének a támogatásával fog megszületni, ami "visszairányít bennünket a színház kezdetére, amikor Jordánt megválasztották, hiszen ez adja a színház erejét."

Rettegi Attila hozzászólásában kifejtette, Nemény Andás úgy állította be, hogy a Fidesz frakció nem akarja elfogadni Jordán Tamást, de ő is az eljárás menetére utalt. Hozzátette továbbá, hogy Jordán a 10 év alatt színvonalas színházat hozott létre, de megosztót. 

Molnár Miklós alpolgármester hozzáállása egyértelmű, ugyanazt képviseli amit korábban. 

15:39 Czeglédy Csaba javaslata, hogy minden óvodákkal kapcsolatos ügyet karoljon fel a közgyűlés. Puskás Tivadar szerint ebben mindig egyetértés volt, a gyerekek mindenki számára fontosak. Kántás Zoltán szurkol, hogy ez a módszer meg tudjon honosodni Szombathelyen, továbbá javasolja, hogy a Fedett Uszoda fejlesztési koncepciójába is beépítsék ezt a módszer. A közgyűlés egyhangúan megszavazza ezt a javaslatot. 

15:28 Még az első napirednhez sem jutottak el a képviselők, ez a Kneipp módszer óvodai bevezetésével kapcsolatos. A Szombathelyi Kőrösi Csoma Sándor Utcai Óvodában, a Szombathelyi Donászy Magda Óvodában és a Szombathelyi Weöres Sándor Óvodában 2016-ban megkezdődött a Kneipp módszer bevezetése. A Kneipp módszer óvodai oktatásának a célja, hogy a gyermekek szinte játszva tanuljanak meg egy egészséges és természetes életmódot, melyre alapozva a későbbiek során öngondoskodásra képesek legyenek és tudatosan legyenek felelősek önmagukért, embertársaikért és a természetért.  

Kezdődik az első napirendi téma tárgyalása. 

15:23 A Haladás tőkemeléssel kapcsolatos észrevételeket és kérdéseket Czeglédy Csaba vetette fel, ezt majd áprilisban tárgyalja a közgyűlés.  

15:13 Napirenden kívüli felszólalás lesz a közgyűlés végén, amikor a színház világnapi üzenetét fogja felolvasni Nagy Cili a WSSz színésznője.

15:07 A máricus eleji közgyűlés után most rendkívüli közgyűlést hirdettek, hiszen a Weöres Sándor Színház igazgatói pályázatát is tárgyalni kell. Érdekes módon1961 óta március 27-e a színház világnapja is- emlékeztetett Puskás Tivadar polgármester. Jordán Tamás a közönség soraiban figyelni az eseményeket. A közgyűlés határozatképes. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére